Приказ књиге „Рафал из задњег ешалона“

0
1714

Половином прошле године изашла је из штампе књига „Рафал из задњег ешалона,“ аутора Милоша Ђошана, генерала у пензији. Као и остале књиге које говоре о стварним проблемима нашег друштва, наведену књигу нећете наћи у књижарама нити у продавницама књига. Нећете је наћи ни на местима где се говори о књизи, нити ће она бити наш кандидат за награду Меша Селимовић. Одговор на то питање не треба тражити далеко. Он је ту поред нас и сам нам се нуди.

„Генерал Милош Ђошан је, по војничкој методологији, проценио ситуацију па донео одлуку да напише ову књигу. Проучио је непријатеља, сопствене снаге, простор и време и закључио да се мора нешто предузети да избегнемо тотални пораз и нестанак нашег народа!

Аутор је све ризике који вребају српски народ постројио у ешалоне, тврдећи да је рафал из сваког ешалона опасан, али из задњег је најопаснији. То је ешалон, који су након повлачења авиона и крстарећих ракета са неба Србије, по завршетку НАТО агресије, формирале стране обавештајне службе..

„Задњи ешалон, о коме аутор пише, користи оружје са пригушивачем, а у муницију убацује осиромашени уранијум, па су последице дугорочне!“ –рекао је на промоцији књиге, ауторов колега и ратни друг. Иако саме корице говоре довољно о садржају књиге, тек када је прочита, читалац ће се уверити у тачност ове тврдње.

На почетку књиге, аутор показује да је агресија на нашу земљу почела пре почетка деведесетих година двадесетог века и да траје и данас. Одговорно и аргументовано тврди да се СФРЈ није распала, него је на груб и подмукао начин разбијена, и да рат на нашем подручју нису изазвале „усијане главе,“ како то кроз овдашње медије тврде поједини новинари и „експерти“, него је рат последица трезвеног размишљања оних којима је њихов економски интерес на првом месту. Тај утицај остварују помоћу Задњег ешалона и Шесте београдске колоне.

Da Vas podsetimo:  ‘Godine 2011. u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina kao danas’

Задњи ешалон, формирале су стране обавештајне службе појединих земаља у циљу извршења задатка који гласи:„Србима смо разбили државу, на реду је породица!“

Рафал из задњега ешалона је наставак његових књига „Од НАТО агресије до Хашког трибунала“ и „Окупирана земља“ и прати след догађаја у нашем друштву и нашој околини од почетка последње деценије двадесетог века до данас. Посебно се бави припремама и извођењем преврата 5. октобра 2000. године и његове погубне последице по наш народ.

Одмах на почетку, аутор нас уводи у садржај књиге, показујући нам на веома конкретан начин, ко је тај, ко пуца рафалном паљбом из последњег ешалона баш по нашем народу.

Књига се бави нашом новијом историјом. Говори о узроку, методу и средствима разбијања СФРЈ, као увертире за разбијање Србије. Са великом тачношћу описане су активности појединаца на припреми за извођење 5.октобарских промена, начину на који су изведене, последице по наш народ, објашњена је тактика „кризних штабова,“ разоткривен је жал за пропуштеним 6.октобром и не реализованим „Румунским сценаријем!“

Шесту београдску колону, која чини мозак операције и ударну снагу ешалона, по ауторовом виђењу, чине поједине невладине организације и агенције, поједини интелектуалци, „независни новинари,“ самозвани аналитичари и „експерти,“ коментатори. Сви су они мотивисани страним новцем, ојачани средствима информисања упрегнутим у њихова кола. По тврдњи аутора, Шеста београдска колона је главни кривац моралног суноврата нашег народа.

Књига није научно дело, нити је студија, а ипак је добар уџбеник. Писана је у виду романа, са безброј заплета, емотивних ситуација, тешких и опасних тренутака, али ипак са срећним завршетком.

Кроз однос двоје младих, ученика једне београдске гимназије, упрегнутим у реализацију једне прљаве операције, преплићу се судбине већине наших породица. Аутор на веома вешт, али конкретан пример говори о ономе шта се пред нашим очима догађа, а ми као хипнотисани посматрамо трагедију своје деце. Она детаљно говори о деструкцији друштва, и патологији која нам је упакована у разне облике реформе и демократије. Показује како се врши промена свести, како се пред нашим очима губи језик и писмо.

Da Vas podsetimo:  Gradski štab za vanredne situacije u Boru protivustavno i protivzakonito ograničava ljudska prava

Невладиним организацијама, као кључним субјектима који одлучујуће обликују окружење у коме живимо, аутор посвећује посебну пажњу, али им прилази веома опрезно, свестан њихове моћи и утицаја.

Насиљу у породици, такозваном вршњачком насиљу, хомофобији, навијачима, ултранационалистима, родној равноправности, лажној бризи за безбедност жена и деце, маргиналним групама, Сигурним женским кућама и донирању органа, као доминантним темама, средства информисања прилазе на начин, да је тешко закључити да ли их популаришу, или указују на њихову штетност. Овакве теме, тврди аутор, смишљено се пласирају у јавност, да би скренули пажњу од веома тешког живота, нагомиланих проблема, осећаја безперспективности и потиснуле информације о збивању на Косову и Метохији. На тај начин нас перфидно терају да се Косова и Метохије, што пре одрекнемо и заборавимо.

На крају, након читања ове књиге, неће вас збуњивати догађаји у нашем окружењу, нити ће вас чудити оно што се управо до ових дана дешавало на улицама већих градова у Србији. Ко пажљиво прочита ову књигу, схватиће, због чега му се син још није оженио у четрдесетој години, нити кћерка удала у тридесетој. Откриће ко је тај, коме одговара управо овакво стање у нашем друштву и како то постиже.

Најбољу оцену о књизи, дао је један од ликова из књиге, отац Стеван из Вазнесењске цркве у Гепратовој 19 у Београду. Она гласи:

„Ко има сина или млађег брата, морао би имати бар једну ову књигу, а кога је Господ обрадовао кћерком или млађом сестром, мора имати бар две, тако да једну понесе у мираз!“

Књига је писана ћириличним писмом а штампана на квалитетном папиру, луксузно опремљена, са тврдим корицама. Може се набавити поузећем на телефон: 063 334 944 или на e/meil>mdjosan@ptt.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime