Просвјета – чувар српског језика и ћириличног писма

0
3150

Протеклог викенда  одржана je редовна Скупштина Удружења књижевника Србије у Београду. Осим уобичајених тема о којима је било речи, попут:  финансијског стања, чланарине, даљих планова и будућих активности, додељене су и Повеље за животно дело, као и Плакете са ликом Симе Матавуља, првог председника Удружења. Међу добитницима ових значајних признања, била је и неколицина српских писаца који живе и стварају у расејању.

СПКД “Просвјета” – одбор у Аустрији, представила је књижевница Светлана Матић, потпредседник која је овом приликом УКС-у уручила Повељу за подршку у раду Друштва. Проф. Светлана Матић је подсетила да су бечка “Просвјета” и УКС потписали Протокол о сарадњи,  те да су многи чланови Удружења били гости “Просвјете” и представили своја књижевна и културна остварења у Бечу.

Радомир Андрић, председник УКС-а се захвалио на признању, истакавши да и у дијаспори има наших удружења, која успешно  раде и чувају српски језик и ћирилицу на најбољи могући начин, попут “Просвјете” и пожелео успешну заједничку сарадњу и у наредном периоду.

Добитници Повеље за животно дело су: Алек Вукадиновић, Славко Гордић Милош Јевтић, Стојанка Раденовић Петковић, Слободанка Луковић и Милош Ковачевић.

Добитници Плакете са ликом Симе Матавуља су: Маја Херман Секулић,  Мирослав Демак, Корнел Унгуреану, др Раде М. Вучићевић и Лела Марковић.

Награда “Милан Ракић” за најбољу књигу поезије припала је песнику Веселину Мишнићу” за дело “Пустињске песме”.

Осим многобројних чланова УКС-а из различитих крајева Србије и расејања, овом значајном скупу, који је протекао у изузетној радној и свечаној атмосфери,  су присуствовали, између осталих, Александар Чотрић, народни посланик,  Дејан Мастиловић, секретар СПКД “Просвјета” – одбор у Београду, Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника Србије, Живорад Ајдачић, представници медија и истакнутих јавних и културних институција из Београда и Србије.

Da Vas podsetimo:  „Loših 100 čine Srbiji veliko zlo...(1)“

Изборна Скупштина Удружења књижевника Србије биће одржана наредне 2018. године у Београду.

СПКД Просвјета, Аустрија
Serbischer Bildungs- und Kulturverein Prosvjeta, Österreich

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime