Emisija Post Faktum

0
3286

Prvi program državne tv Republike Srpske, RTRS, Emisija Postfaktum: gosti dr Dragan Petrović i dr Miloš Šolaja, tema efekti Putinove posete Beogradu

Emisija Postfaktum na prvom programu državne televizije Republike Srpske RTRS koja se emituje uživo u petak uveče, tretira najvažnije političke i društvene događaje na srpskim prostorima u protekloj sedmici. Tako su 18 januara bili gosti naučni savetnik Instittuta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda dr Dragan Petrović i redovan profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke dr Miloš Šolaja, a tema je bila efekti posete Vladimira Putina Beogradu.

Profesor Šolaja je ukazao na značaj posete Putina Beogradu, izlažući komplikovanost odnosa na Balkanu i važnost Rusije za stabilnost regiona. Petrović je podvukao da je bez obzira na uvreženo mišljenje da u međunarodnim odnosima preovlađuju interesi, da je Rusija od svih svetskih sila jedini stvarni i pouzdani saveznik srpski. On je govorio o kosovskom problemu i opasnosti i nesagledive štete od realizacije tzv. «razgraničeenja» i donošenja pravno obavezujućeg sporazuma, sa nesagledivo lošim posledicama za srpski narod u celini. Naveo je da je orden koji je dao Putin, priznanje Srbiji pa i čitavom srpskom narodu, a ne samo predsedniku Srbije Vučiću.

Šolaja i Petrović su analizirali i proteste u Beogradu kao izraze nezadovoljstva značajnog dela stanovništva u Srbiji postojećim stanjem u zemlji, gde je posebno Petrović podvukao i medijsku blokadu, ali i stanje u ekonomiji, demografiji, društveno i politička pitanja. Petrović je ukazao da nije bilo potrebno da Vučić dovlači svoje partijske članove na doček Putina i da na taj način to dobija stranačko obeležje, ako je već Rusija široko podržana tradicionalno od svih slojeva srpskog društva.

U drugom delu emisije tema je prevasnodno bila blokada rada Saveta minstara u Sarajevu, pošto muslimanski političari vrše pritisak na Republiku Srpsku u vezi prihvatanja MAP, kao i druge vrste pritisaka. O tome je više govorio profesor Šolaja, izražavajući uverenje da je Republika Srpska jedinstvena po pitanju najvažnijih opštenacionalnih pitanja. Petrović se osvrnuo na Crnu Goru koja je ušla na nedemokratski način u NATO, i gde od tada nije došlo do demokratskog napretka, pa članstvo u Alijansi se nije pozitvno odrazilo na demokratiju. «Sada se u Crnoj Gori vrše egzemplarne mere protiv svakog ko ne podržava javno kako je to propisano od vladajućih kategorija, zastavu, himnu, potom zabranjuje se ulaz u zemlju onima koji su kritični prema režimu, hapse se bez ukidanja imuniteta poslanici i lideri najvećih opozicionih stranaka». Petrović je naveo da je albanski faktor jedini na Balkanu otvoreno protiv Rusije, a da je u Crnoj Gori ogromna većina stanovništva proruska a režim Đukanovića vodi antirusku politiku, suprotno istorijskom biću zemlje i naroda.

Da Vas podsetimo:  Sve je bliže krah duboke države, otvaraju se nova žarišta!

Prvi deo:

Drugi deo Post Faktum:

Dragan Petrović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime