Vukovar – uvod u Kristalnu noć!?

0
1182

cirilica-u-vukovaru-6„Objavljivanje liste objekata u Vukovaru, čiji su vlasnici osobe druge nacionalnosti ili vere, sa pozivom na njihov bojkot, svakoga ko imalo poznaje istoriju neodoljivo će podsetiti na uvod u Kristalnu noć. Na noć kada su nacisti 1938. godine razbijali jevrejske trgovine i stanove u Nemačkoj, i započeli holokaust koji je odneo milione nevinih žrtava“, tvrde u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Udruženju zagrebačkih branitelja Vukovara.

Dok i dalje izostaju reakcije zvaničnih institucija zaduženih za sprečavanje mržnje i netolerancije u Hrvatskoj na „listu za bojkot“ srpskih trgovina u Vukovaru, oštra reakcija dva udruženja ukazuje da to može da bude uvod u genocid i stradanja naroda kakvog je na ovim prostorima već pre bilo. „Ne preostaje nam ništa drugo nego, kao i mnogo puta pre u sličnim situacijama revizije savremene istorije i buđenja šovinističkog duha, da najoštrije osudimo taj čin“, kažu u dva udruženja uz konstataciju da izostanak reakcija može da odvede u „put bez povratka“.

– Suočeni sa pokušajem fašizacije grada Vukovara i Hrvatske u celini, što ga ovih dana sprovodi grupa građana pod nazivom Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, bili smo prisiljeni da se obratimo hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, da podsetimo kuda takvo delovanje može da odvede – kaže se u reagovanju koje su potpisali Franjo Habulin i Damir Jašarević, tvrdeći da sve obično počinje nebitnim stvarima, a završava u krvavim obračunima civilizacije i društva.

Vukovarska policija je juče obavestila Županijsko državno tužilaštvo da je na fejsbuk-stranici otvoren profil sa kojeg je upućen apel za bojkot prodavnica koje u Vukovaru drže Srbi. Policija kaže da je preduzela sve što je u njenoj nadležnosti.

VUKOVARSKI ŠTAB O PUPOVCU

IZ vukovarskog štaba poručeno je dr Miloradu Pupovcu, predsedniku SNV, da izmišlja protivnike i seje strah. Istovremeno, Štab je ponovo sasuo paljbu na hrvatsku vladu koja „besramno manipuliše potpisima za referendum o ćirilici“.

Da Vas podsetimo:  Batić Bačević: Hrvatsko-crnogorski čas istorije na brodu Jadran

Srbi na okup

J. Kerbler – Novosti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime