Zločini NATO vojnika

0
252

Ovaj tekst je zamišljen kao prikaz najnovije knjige „Razbojnička država: Kosovo u svetskoj politici“ ruske profesorke Jelene Georgijevne Ponomarjove, ali smatram da je samo jedan detalj te knjige dovoljan da svako potrči u najbližu knjižaru, kupi je i pročita. Običan prikaz, nažalost, ne privlači mnogo čitalaca, ali tragičan detalj, predočena konkretna nesreća koja se svakome može desiti, nosi težinu koja intrigira, ostavlja bol na duši i dugu misao pred očima o tome kakva zver čovek može postati. Objavljena je u januaru tekuće godine u izdanju Evrobook-a, a pisana za rusku publiku ova knjiga daje pregled poznatih i nepoznatih pojedinosti iz zapadnog procesa otimanja Kosova.

nato-troops-640x427Ipak, sažetak pre nego pređemo na temu naslova: knjigu Profesorka započinje istorijom Kosova od ranog srednjeg veka do raspada Jugoslavije. Drugi deo knjige bavi se istorijom nastanka, finansiranjem i razvojem OVK, kao i biografijama zločinaca Adema Jašarija, Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Agima Čekua. Treći deo knjige je deo koji nam otkriva mnoge stvari sa kojima je srpska javnost, uglavnom, uopšteno upoznata. Ujedno, on je i najpotresniji. U njemu analizira albansku mafiju kao segment međunarodnog kriminala, a posebno elemente trgovine narkoticima, seksualnog ropstva i trgovine organima. Vađenje organa je posebna stavka analize: ono se obavljalo i u Albaniji i u Prištini, a prema podacima preko 500 ljudi je nestalo u periodu od juna 1999. do 2003. godine, od čega oko pedeset Rusa koji su došli da se bore na strani Srba, i završilo svoj život kao inkubatori organa. Albanska mafija je pronašla i metod nuđenja velike svote novca siromašnim ljudima za organe, a onda bi ih prevarili. Tako je prevarena i Ruskinja Ana Rusalenko, kojoj su izvadili bubreg, i svoj život je tragično okončala u Istanbulu.

Na kraju, pored otmica za vađenje organa, bavili su se (i bave) otmicama žena koje prodaju u roblje ili koriste u seks industriji. Tako je prvi javni dokaz otmica žena za korišćenje u seks industriji pronađen u martu 2001. godine u slučaju nesrećne Ele Milutinović, dvadesetogodišnje učenice beogradske medicinske škole, koja je oteta u junu 2000. godine. Pretvorena je u seksualnu robinju koju je te godine silovalo više od 300 NATO vojnika! Trista NATO zločinaca je silovalo dvadesetogodišnju srpsku devojčicu! U martu 2001. uspela je da pobegne i obratila se organima pravde. Sudski proces je održan u Prištini, a nju je 24 časa dnevno čuvao ceo vod policije i vojske. Slučaj se okončao kažnjavanjem četvorice manjih prestupnika. Niko od vođa albanske mafije i natovaca nije odgovarao.

Neka ovaj užasan slučaj i tragična sudbina nesrećne Ele Milutinović i mnogih nesrećnih devojaka iste i slične sudbine, koje su postale žrtve ovaploćenog apsolutnog zla današnjice, bude razlog da kupite i pročitate ovu knjigu. Neka njena žrtva i knjiga profesorke Ponomarjove budu podstrek za nova dela na ove teme. Ela i druge žrtve toliko zaslužuju od nas.

Nenad Uzelac

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime