7 godina vernosti

0
1082

..ili Američki film ili srpska telenovela bez (srećnog) kraja?

Nekada se dese čudne stvari u svemiru, kao što su pojava kometa, poravnavanje planeta, retrogradni Merkur i slične neobjašnjive kosmičke stvari, što ponekad može da izazove velike poremećaje na planeti Zemlji. Jedan od tih očekivanih, ali neverovatnih događaja se desio prošle nedelje. Tada su se poklopile stogodišnjica SPS-a (ok, znam da je „samo“ 29 godina, ali ovde se priča o subjektivnom osećaju) i 7 godina SNS-a na vlasti (za šta se realno ne može ni odrediti subjektivni osećaj).

Što jeste, jeste, mi ovde imamo odavno raznorazne poremećaje, od kojih su neki i na vlasti, ali ovo čudno poklapanje političkih orbita, je ipak dovelo do pojave još čudnijih “ljubavnih” razmirica između naših aktualnih “bračnih” partnera na vlasti. Najbolji primer je vrlo skorašnje “zvocanje” SNS -a kako se SPS nešto mnogo skita i nema je u kući (čitaj Skupštini) kad treba. Pa onda, kao slučajno, pominjanje bivše, a možda i buduće ljubavnice – SRS-a, i dvosmislena najava da bi mogla biti bolja od ove “istrošene” SPS.

Kako je nastala ta čuvena srpska telenovela, i koja je uloga famozne “zavodnice” SPS? Još veća misterija je kako uspeva da i dalje bude glavna glumica i privlačna za sve opcije?

Sve je počelo još pre 30-tak godina, kada se rodilo jedno veoma razmaženo deteiz prinudnog braka Saveza komunista i višepartijskog sistema. I kao svako hirovito i razmaženo derište uništavala je sve šta joj dođe pod ruku – privredu, ekonomiju, Jugoslaviju, građane, pa i na kraju svoju budućnost. Menjala je partnere, razbijala svaku vezu, da bi na kraju završila u “divljem” braku sa SRS i SPO, gde je na kraju ceh plaćen i gubitkom samog srca – Kosova i Metohije, te davne 1999.

Da Vas podsetimo:  Majmunisanje i mečkanje

Tako da nije bilo ni čudo što je takvu, u crno-crvenoj venčanici (da se ne vidi sva krv i prljavštine koje nosi na sebi) narod i isterao 5. oktobra i doveo na vlast, novu, moderniju ali i vrlo čudnu kombinaciju DS, DSS i G17. Bila je vrlo čudno imati vlast u trojku. Jer je svako bio tu iz različitih razloga. Jedan iz ideala, drugi iz neobaveštenosti, a treći iz interesa. Bilo je još prilepaka u tom DOS, nekih dobrih, nekih loših, nekih vrednih, nekih lenjih, ali su sveukupno gledajući svi bili poželjniji od te crno-crvene propale udavače zvane SPS.

I nestade nakon toga naša SPS na pune tri godine. Neko bi rekao da je odustala, nestala, povukla se, otišla u penziju. Ali ne i naša SPS. Odlučila je da se podmladi, ulepša, modernizuje, smrša (sem Dačića naravno) i da ponovo počne da flertuje na političkoj sceni. A prilika se brzo ukazala. Već posle tri godine zapala je za oko DSS, jer čovek po običaju i nije bio obavešten ko je ona i šta je radila u prošlosti. Nakon te vanbračne veze, naša SPS je bila spremna da se obaveže na vernost možda i najvećem zavodniku srpske političke scene, tom DS-u. I provedoše tako oni pune četiri godine u sreći i veselju, dok se jednog dana, posle izbora, DS nije vratio kući i zatekao svoje usvojeno dete, koje je spasio iz kandži zlog SRS u krevetu sa SPS. Pogađate da se tu radi o onom naprednom SNS detetu. Šta ćete, poraslo dete, osamostalilo se.

Sedam godina je prošlo od tada, a SPS udavača se izgleda ponovo šminka i sređuje da nađe nekog novog. Nešto kvalitetnije, perspektivnije, jer je postalo očito da se u ovom postojećem braku sve raspada. Od pruga, kanalizacije, trgova, pa sve do najvećeg dostignuća i tehnološkog čuda ove vlasti – autoputeva Srbije.

Da Vas podsetimo:  Skupštinsko balegarenje

Šta će da se desi? Sa jedne strane SNS se toliko osilio da mu više ni ne treba partner. To šta je napravio, više i nije veza nego neka svingerska šema gde svako ima neku svoju kombinaciju iz interesa. Srbija je ipak patrijarhalna tvorevima i mora vlast da se pazi do proleća 2020, da slučajno ne strada kao SPS 2000. Jer ne treba zaboraviti da je SNS ipak samo G17 premaz “evropske” reformske šminke preko radikalskog tela.

Šta reći na kraju? Nova epizoda srpske telenovele se sprema za proleće 2020. Da li će se harizmatičnom i oholom tajkunu Ninjo Alek de SNS povratiti razum? Šta će biti sa njegovom suprugom SNS dona Ofelijom? Vraća li se staroj ljubavi Ormandu DS-u koji se sad zove Sančez za Srbiju ili skraćeno SZS? Da li će baštovanka SRSosa od zarđale kašike, ponovo primiti pod svoje skute sluđenog Ninja?

Koliko god nas scenaristi i režiseri ove višestranačke telenovele sluđivali stalnim obrtima i zapletima, ne treba zaboraviti da ipak mi biramo u kojoj priči želimo da živimo.

Zato pamet u glavu, olovku u ruke i izvucimo Srbiju iz štetnih rijalitija i loših telenovela.

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora. Naročito u proleće 2020.

Danijel Dašić
Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime