22. smotra srpskog folklora – Portorož

0
1183

Časopis sufinancirata Ministrstvo kulture Republike Srbije in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
22. EVROPSKA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA PORTOROŽ 2017.
• 05. juni 2017
PRVO MESTO PRIPALO KUD STEVAN MOKRANJAC IZ BEČA

stajer

ORGANIZACIJA NA VRHUNCU

Portorož, 5. juni – Poznati slovenački turistički kraj Portorož na jadranskom moru bio je od 3. do 5. juna sav u znaku srpskog folklora i muzike.

mokr1

U Portorož su stigli članovi folklornih grupa iz svih evropskih država u kojima žive Srbi, koji neguju tradiciju srpske muzičke kulture. Članovi Srpskog kulturnog društva »Mladost« iz Ljubljane, na čelu sa Dragom Vojvodićem, predsednikom društva i glavnim organizatorom organizovali su u Portorožu tradicionalnu 22. Evropsku smotru srpskih folklornih grupa iz evropskih država u kojima žive Srbi. Bila je to prilika da se sretnu oko 2.500 devojaka i mladića iz svih delova Evrope a čiji roditelji potiču iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

mokr2

Članovi evropske smotre već godinama brinu da očuvaju kulturno nasleđe: muziku, igru, pesme, običaje i sve ostale elemente narodnog stvaralaštva, koje su članovi srpskih društava doneli sa sobom sa prostora država nastalih na prostoru bivše zajedničke države Jugoslavije. Ovakvim kulturnim priredbama Srpski živalj iz evropskih država prenosi narodnu izvornu pesmu i igru svojoj deci pokazujući na taj način jedan deo kulturnog nasleđa Srba jer kao što je poznato veličina naroda se, pre svega, meri kulturom koju taj narod poseduje. Sve grupe su bile vrlo kvalitetne, raznolikošću, bogastvom ali i profesionalnom obradom svojih nastupa.

Folkloristi srpskih društava iz evropskih zemalja zauzeli su sve hotele na slovenačkoj obali pa čak i u obližnjoj hrvatskoj Savudriji. Srpska muzika čula se na svakom koraku slovenačke obale. Prvi put u Sloveniji, najprestižniji dogadjaj na obali. U auditorijumu u Portorožu održala se je 22. Evropska smotra srpskog folklora.

Da Vas podsetimo:  13. Festival nauke: Najhrabrija naučna avantura do sada!

Iz zemalja širom Evrope doputovalo je u Portorož 53. kulturno umetničkih društava, koje su domaćini iz KUD-a Mladost Ljubljana srdačno dočekali i ugostili. Organizatori Srpskog kulturnog društva »Mladost« iz Ljubljane uradili su nešto veoma uspešno, što će godinama pamtiti Srbi i ostali prisutni iz ovog dela Evrope. Sve čestitke zaslužuje Drago Vojvodić predsednik društva »Mladost«, koji je sa svojom ekipom uradio sve, da su se Srbi sa svojom kulturom prikazali u najlepšem svetlu mnogobrojnim gostima iz ovog dela Evrope. Smotra je zvanično otvorena u subotu 3. juna u 15. časova u dvorani portoroškog Auditorijuma.

Posle intoniranja himni Srbije i Slovenije u izvođenju Gradskog hora Zora iz Srbobrana, goste i sve učesnike Smotre pozdravili su Mićo Ćetković, predsednik Saveta Evropske smotre i predsednik Saveza srpskih društava, mr Drago Vojvodić, predsednik KUD-a Mladost iz Ljubljane, Mejra Hot, gradonačelnica grada Portoroža, mr. Marko Repnik, direktor Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne aktivnosti. Smotru je otvorio Vukman Krivokuća, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja deluje u okviru Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

mokr3

Koncert su otvorili domaćini iz KUD »Mladost« iz Ljubljane, jedinstvenim nastupom iz Vranjske svite
Dvorana »Auditorijum« je bila premala da primi veliki broj ljubitelja narodnih igara, koji su stigli iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Slovenije. Publika je imala priliku uživati u nastupima srpskih folkornih grupa čiji su članovi svojim kvalitetom igre bili dostojni pravim profesionalcima jer su izvodili najzahtevnije koreografije. Mladi folkloristi igrom i pesmom i na ovaj način imaju mogućnost da upoznaju kulturnu baštinu svog naroda iz koga potiču njihovi roditelji i da srpsku kulturu prenose po celoj Evropi.

Na Smotri je u takmičarskom delu učestvovalo 50, dok su u revijalnom delu nastupila tri folklorna ansambla. Posle organizatora i domaćina smotre najteži zadatak je imao petočlani stručni žiri u sastavu, Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Vilma Nišković, Selena Rakočević, etnokoreolog, Gordana Roganović, etnokoreolog i Vladan Milekić, koreograf.

Da Vas podsetimo:  Podanička mašinerija

mokr4

Prema njihovom ocenjivanju, prelazna nagrada dnevnog lista „Vesti“, statua Srbina i zlatni pehar, pripali su KUD-u „Stevan Mokranjac“ iz Beča. Statuu Srbina je prethodno vratio prošlogodišnji pobednik Smotre, a ovogodišnji vicešampion KUD „Vuk St. Karadzić“ iz Roršaha (Švajcarska). Treće zlato dobio je Zavičaj iz Vintertura. Zlatom su se još okitili, „Branko Radičević“ iz Lugana, Izvor iz Noj Izenburga, Srpski centar iz Štutgarta, Izvor iz Sent Galena, „Vuk St. Karadzić“ iz Šenenverda, Homolje iz Gosaua i Kolo iz Nojhauzena.

Srebrne pehare „Vesti“ dobili su: Borac Solingen, Ostrog Linc, Prosvjeta Vukovar, „Sveti Sava“ Cug, Mladost Temišvar, Sloga Manhajm, „Vuk Karadzić“ Rogovljica, Vidovdan Ljubljana, SKD Maribor Maribor i „Brankovo kolo“ Gepingen.
Bronzane pehare poneli su: Nova generacija Šorndorf, „Knez Lazar“ Gmunden, Sloga Štutgart, Jelek Arzinjano, Jugos Minhen, Una Novi Grad, Mladost Leoberzdorf, Zlatni opanak Berlin, Pontes-Mostovi Trst i „Karađorđe“ Bern.

mokr5

Specijalne nagrade
-Nova koreografija originalno postavljena: Izvor Noj Izenburg.
-Najbolja grupa pevača u koreografiji: „Vuk St. Karadzić“ Roršah.
-Najbolji kostim: „Brankovo kolo“ Gepingen.
-Najbolji muzički aranžman: „Stevan Mokranjac“ Beč.
-Koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu: „Sveti Sava“ Veliki Semkluš.
-Nagrada stručnog žirija za rekonstrukciju nošnje: „Sveti Sava“ Cug
-Tekst: Rade Bakračević, »VESTI«, foto: Rade Bakračević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime