A šta ti sviraš? Upoznajte klince koji obožavaju klasičnu muziku…

0
62
Foto: Facebook

Kad smo bili klinci, mnogi od nas išli su u muzičku školu. Neki svojevoljno, neke su roditelji naterali, neki su se upisali zbog društva… I bez obzira na to što su časovi s profesorima i sati vežbanja kod kuće za većinu predstavljali prilično traumatično iskustvo, bez obzira na talenat i sluh, sada kada pogledamo unazad, sa setom se sećamo tih vremena.

I, naravno, drago nam je što smo muzički pismeni, što smo stekli nove drugare na solfeđu i u orkestru ili horu, što smo zavoleli “ozbiljnu” muziku i shvatili da je ona i te kako zabavna, što nikad nećemo zaboraviti da sviramo Magareći valcer, čak i ako nam klavir nije bio primarni instrument…

Jednostavno, muzičko obrazovanje naučilo nas je da budemo pažljiviji i da na potpuno nov način poimamo svet oko sebe. I to ne samo da prepoznamo svako falširanje mejnstrim pevača i pevačica kad pevaju uživo, već i da čujemo melodiju i ritam u svim zvucima koje čujemo.

Takođe, ovih dana, a posebno večeri koje moramo da provodimo unutra – uz serije, knjige i komunikaciju putem društvenih mreža – muzika nam je jedini spas i jedini lek da ne izgubimo nadu i budemo optimisti da će se sve ovo što nam se dešava završiti dobro.

Uostalom, kad osetimo da je neko od naših prijatelja u krizi, šta ćemo prvo uraditi? Proslediti mu link ka nekoj lepoj pesmi sa jutjuba, naravno. A uvek možemo da im pošaljemo i neku vedru poruku lične prirode ispisanu na virtuelnoj čokoladi Najlepše želje.

Međutim, znate li koliko veoma talentovane dece u Srbiji i svetu decenijama nije imalo nikakve prilike da se upozna sa svetom muzike, niti da ostvari svoje umetničke potencijale? U mnogim gradovima uopšte nema muzičkih škola, a i tamo gde ima, ograničen je broj đaka i nema dovoljno školskih instrumenata.

Da Vas podsetimo:  Osuđen sam na bazi laži, manipulacija i primjene surove sile...

Zato je Udruženje muzičke umetnosti „Music Art Project“ (MAP) odlučilo da promeni nešto. Od 2014. godine sva deca imaju jednaku šansu da nauče da sviraju neki instrument i osete to nadahnuće koje budi zajedničko muziciranje. MAP je nastao kao deo međunarodnog projekta implementacije muzičke metodologije “El Sistema – obrazovanje za XXI vek”, revolucionarnog socijalno-inkluzivnog modela obrazovanja.

Cilj udruženja jeste da baš svako dete ostvari pravo na kvalitetno muzičko obrazovanje, koje podstiče sve njegove kreativne, emocionalne i intelektualne kapacitete potrebne za usvajanje novih znanja i veština. Učešće u programu je besplatno i dostupno je i deci sa margina društva, onoj bez roditeljskog staranja, mališanima sa posebnim potrebama i drugim ugroženim grupama.

No, pošto je u pitanju neprofitno udruženje, potrebna im je naša pažnja, posebno sada kada je u zemlji sve stalo. Kupovinom čokolade Najlepše želje sa porukom, priključićemo se akciji “Pokreni pažnju” i donirati po 5 dinara deci koja žele da sviraju i pevaju.

Sve u svemu, dok grickate svoju omiljenu mlečnu čokoladu, znajući da ste pokrenuli lanac pažnje i učinili makar jedno dobro delo za ovaj dan, mislite i na sve ljude koji su vam dragi i obradujte ih virtuelnom čokoladom Najlepše želje sa porukom. Sada je više nego ikad potrebno da pokažemo pažnju!

Izvor: Promo / Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime