A varvarske lance sruši

0
670

Istovremeno verovanje u međusobno suprotstavljene ideje je psihološka pojava poznata pod imenom „spoznajni raskorak“ (cognitive dissonance). Ali nije tu reč o onima što govore da su za „i Kosovo i EU“, ili „i EU i Evroaziju“ ili „i NATO i neutralnost“ – već o onima koji u to iskreno poveruju.

tri-koraka-do-srpske-slobode-3

Olyksandr Vuchych je tako otišao do Moskve i po ko zna koji put dogovorio Južni Tok (oli ovaj put stvarno, časna kvislinška – dok se opet ne brecnu Amerikanci), ali su u Beograd časom pritekli nemački parlamentarci, da ponove prošlogodišnji ultimatum. Malo za njima, eto i Viktorije „majke Majdana“ Nuland. Nema veze što je uhvaćena n delu planiranja državnog udara, i pritom još psovala EU, u Beogradu su je lepo i podanički primili.

Zašto je Beograd zanimljiv Nulandovoj? Zato što je za okupiranu Žutiju predviđeno da 2015. predsedava OEBS, tim instrumentom politike Imperije (setite se svojevremeno „posmatrača“ na Kosmetu). A Nulandova veli da će to biti od velike važnosti za Ukrajinu – zemlju koju je baš ona pretvorila u nacistički Banderistan. Dakle, ne samo da Imperija očekuje da se ukrajinska kriza produži do 2015, već i da u njoj očekuje da Srbija dokaže svoje podaništvo predvođenjem napada na Rusiju.

Šta na sve to kaže Prorok, Mesija, Bogo-Kralj i predsednik vlade, Vuchych? Prodaje maglu naivnima, veli Nenad Pivaš – i to preko ekskluzivnog uvodnika u Informeru! Pravi nekakvo savezništvo sa Nemcima, bez obzira što je to istorijski paradoks (kako lepo objašnjava Vladimir Dimitrijević). Od priče o dobrom životu nema ništa, dabome – evo je usvojen feudalni zakon o radu, a „čudotvorni“ ministar finansija je dao ostavku (pa ostao kao savetnik, velike li žrtve). Mada, podseća Aleksandar Lazić, on je bio čudotvorac isključivo na stranicama režimske štampe.

Da Vas podsetimo:  Sarajevski atentat - Istine i laži?

Ali zašto se čudimo? Jesmo li očekivali od lopova da naprasno otkriju poštenje? Zaboravili smo zločine „Vražje divizije“ već 1918, kada su nam postali „braća“. Zaboravili smo okupatorsku zabranu ćirilice, pa sad većina Srba piše na mačećem, a svoje pismo i ne zna. Zaboravili smo NATO, pa mu sad ližemo čizmu. A sprema nam se najstrašniji od svih zločina, upozorava Dragomir Antonić: priznanje nametnute večne krivice za greh postojanja.

Oni koji su prihvatili spoznajni raskorak sa početka teksta i to će da prihvate. Do te mere su preumljeni, da prosto ne mogu da misle drugačije. Ali varaju se dušmani ako misle da im je trijumf blizu. Jer ima još ljudi koji pamte, i koji se bore.

Tako Jelena Guskova sa oduševljenjem piše o Andrićgradu kao bastionu nauke, kulture i istorije – što i priliči, jer su one u ovom kvislinškom poretku progonjene i pod opsadom. A Milena Ristić pohvalno piše o neimaru te citadele, koji je vidovdanskim otvaranjem napravio najbolji protivteg lažima i fantazijama austronostalgičara u Sarajevu, Beču, Berlinu i Vašingtonu.

Ako je zaborav oružje Neprijatelja, logično je da se protiv toga bori pamćenjem. Povodom svih laži, kleveta, obmana i prevara vezanih za Mladu Bosnu – ali i sledećih sto godina – maglu razgoni Nikola Tanasić, u eseju o vidovdanskoj etici i stvarnim srpskim vrednostima.

Reč je o onom „srpskom toku“ koji protiče našom istorijom, od Lazara i Miloša do Gavrila i dana današnjeg, i koji opstaje uprkos svim zemnim silama koje se trude da ga unište, podseća Aleksandar Pavić.

Koliko god nam dušmani larmali da su pobedili, da su neprikosnoveni, da je istorija gotova, da moramo da se pokorimo i priznamo sopstvenu ništavnost i njihovu veličinu… toliko je iz njihovih nervoznih poseta, bezobzirnih zahteva i bezobraznih laži jasno da ni sami ne veruju sopstvenim obmanama, i da strahuju od onog nečega što vekovima vodi Srbe da prkose silnicima i zlobnicima.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo predsedniku R. Srbije, predsedniku Vlade R. Srbije, predsedniku Skupštine...

Senke Mladobosanaca, znači, stvarno lutaju dvorovima i „plaše gospodu“. Ima li boljeg dokaza da je Princip bio u pravu, evo sto godina kasnije?

Nebojša Malić

Sivi Soko

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime