Aerodrom u gubitku, radnicima plate manje, Nadzornom odboru naknade veće

0
1390

Od kada je država preuzela niški Aerodrom “Konstantin Veliki”, kako pokazuje izveštaj o poslovanju za 2018. godinu, zabeležen je gubitak od 13 miliona dinara. Izveštaj do kog su, kako kažu, došli u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju pokazuje i da je neto zarada zaposlenih umanjena, a da su naknade Nadzornom odboru porasle za oko 2 miliona dinara.

Država je zvanično preuzela niški aerodrom u avgustu 2018. godine, a finansijski izveštaj za tu godinu, koji je objavio NKD, pokazuje da u niškoj vazdušnoj luci “ne cvetaju ruže”.

Prošle godine je zabeležen gubitak u poslovanju prvi put od 2014. godine.

Aerodrom Niš je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine. Posebno brine što Aerodrom ostvaruje jedva 81% planiranih prihoda u 2018. godini, dok je taj procenat u 2017. iznosio i preko 90% ostvarenja – pišu iz NKD-a.

I jedno od obećanja države prilikom preuzimanja, tvrde u NKD-u, već je palo u vodu.

U jeku poklanjanja aerodroma i protesta protiv ovakve odluke, iz Vlade Srbije su tvrdili da će promena vlasnika doneti samo boljitak i da će i zaposleni imati veće plate. Sudeći prema izveštaju, situacija je suprotna – plate su smanjene.

Neto zarada zaposlenih na Aerodromu je pala u 2018, a zarade zaposlenih se isplaćuju u iznosu koji je 13% manji od planiranog. Upravo taj plan ukazuje da je „novi vlasnik“ aerodroma planirao da prosečne zarade budu u proseku 10.000 dinara niže u odnosu na plan rada dok je Grad bio vlasnik – piše u izveštaju niške NVO.

Ono što je javnosti već poznato su podaci o konstantnom padu broja putnika. Taj trend traje od kraja prošle godine i neznatno je promenjen u maju mesecu ove godine.

Da Vas podsetimo:  Osudili seču brestova zbog izgradnje Lidla

Promena vlasnika povoljna po Nadzorni odbor

Isti finansijski izveštaj pokazuje da su u prošloj godini povećane naknade Nadzornom odboru ovog preduzeća i to sa 1,9 miliona dinara godišnje na 3,9 miliona.

I pored promene vlasništva, Nadzorni odbor nije menjao broj članova, ali jeste članove koji su, tvrdi NKD, takođe postavljeni političkom odlukom. Nedavno je za predsednika ovog tela postavljen Dejan Dimitrijević, aktuelni direktor Parking servisa.

Za razliku od plata zaposlenih koje su isplaćene u iznosu od 87% od planiranog, članovi Nadzornog odbora su dobili 100% iznosa planiranih naknada. Uvidom u dokumentaciju, NKD je utvrdio da sastancima Nadzornog odbora ne prisustvuju svi članovi – poručuju iz ove organizacije.

O svemu ovome pitanja su poslata niškom Aerodromu, a obećali su da će odgovori stići u najkraćem roku. Čim stignu, biće objavljeni.

Podsetimo, aerodrom je poklonjen državi juna 2018, a novo rukovodstvo i zvaničan prelaz u ruke države desilo se avgusta 2018.

Let za Malme je ukinut, pa vraćen, leta za Dizeldorf više nema, a rukovodstvo aerodroma pojačao je nekadašnji direktor Radisav Radojković, akter afere oko mahinacija na niškom aerodromu, kasnije oslobođen.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime