Albanski neće biti službeni jezik u cijeloj Makedoniji

0
587

Zakon o albanskom jeziku kao službenom u Makedoniji je stupio na snagu iako je predsjednik odbio da potpiše ukaz. Vlada je sada izdala saopštenje u kojem objašnjava šta pomenuti zakon znači u praksi.

Naime, u saopštenju Vlade se navodi da taj zakon ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi. Ovo je saopšteno nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenosi TV21.

Takođe, vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana neće ni biti primjene zakona, niti novih zapošljavanja.

Sporan Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsjednik skupštine, ali ne i predsjednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Predsjednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona obrazlažući svoju odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u sjeverozapadnim dijelovima države.

Izvor: frontal.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime