Alo: Ako ne glasaš za zakon, glasaš za pedofile i ubice

0
420

Za pisanje tabloida o donošenju izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje između ostalog podrazumevaju i uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta mogli bismo lako da uvedemo još jednu ocenu – manipulacija emocijama. Malo ko je sumnjao da će tabloidi propustiti priliku da optuže poslanike opozicije da podržavaju pedofile, odnosno ubice dece u situaciji kada je većina njih van parlamenta zbog bojkota. I zaista, provladin tabloid Alo je to već i učinio u tekstu pod naslovom „opozicija nema srca za žrtve monstruma“ – iako je činjenica da poslanici Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera mogu izglasati ove izmene bez poslanika opozicije. U istom tekstu, gotovo neopterećenim bilo kakvim činjenicama bilo je mesta samo za emocije, ali ne i za tvrdnje da su nove izmene u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

U tekstu potpisanom inicijalima D.R. ne pominje se da većina opozicionih poslanika bojkotuje parlament još od februara ove godine između ostalog i zbog toga što smatraju da je ta institucija postala „protočni bojler za zakone“.

U tekstu nema ni brojnih primedbi na same izmene i dopune zakona o kojim se govori već neko vreme, iako nije bilo javne rasprave o ovim izmenama Krivičnog zakonika.

O čemu se zapravo radi?

Fondacija koja nosi ime Tijana Jurić, po svirepo ubijenoj petnaestogodišnjoj devojčici iz Subotice, u novembru 2017. podnela je predlog za izmene i dopune Krivičnog zakonika sa ukupno 160 hiljada potpisa građana.

Jedna od najvažnijih izmena bila je ta da za najteža krivična dela (svirepa ubistva dece i nemoćnih lica) bude uvedena kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. 

Iako je broj potpisnika impozantan, a motiv izmena i dopuna više nego emotivan – struka se argumentovano pobunila.

Da Vas podsetimo:  Reklamno „pumpanje“ domaće naftne kompanije

Više od 370 stručnjaka u oblasti prava potpisalo je peticiju da se ove izmene povuku jer kako smatraju ukoliko ne bude mogućnosti za uslovni otpust osuđenih na 40 godina zatvora, nakon 25 godina odležane kazne – Srbija će kršiti član 3. Evropske konvencije. To predstavlja zapravo nečovečno i ponižavajuće kažnjavanje.

Autor teksta nije čitaocima objasnio ni da je Evropska komesarka za ljudska prava, Dunja Mijatovićpozvala srpske vlasti da povuku predlog iz skupštinske rasprave jer je on u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i to upravo u delu koji se odnosi na nepostojanje mogućnosti uslovnog otpusta za osobe kojima je izrečena doživotna kazna zatvora za određena krivična dela.

Na to je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović reagovao i kazao da je Evropa licemerna, jer isti zakoni već postoje u brojnim evropskim zemljama.

„Neistina“, kaže za Raskrikavanje Danilo Ćurčić, koordinator Inicijative A11.

„Martinović ovde govori o doživotnoj kazni zatvora, a Dunja Mijatović o doživotnoj kazni zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Klasična radikalska zamena teza. Holandija jeste imala doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, pa su je ukinuli nedavno jer neće da budu u suprotnosti sa praksom ESLJP“, kaže Ćurčić.

U prilog tezi da su prorežimski mediji, ali i narodni poslanici više vremena posvetili onim poslanicima koji nisu u skupštinskoj sali i ne raspravljaju o zakonu – svedoči i rasprava u Narodnoj skupštini. Kako piše list Danas, juče je nekoliko poslanika najveće vladajuće partije poimenice nabrajao poslanike opozicije koji nisu u sali jer „ne žele da podrže zakon kojim se ubice dece najstrože kažnjavaju“.

Na koji način se dovodi u vezu neglasanje za donošenje zakona sa „podržavanjem ubica dece“ nije obrazloženo.

Da Vas podsetimo:  Kokan Mladenović nije pozivao na građanski rat

Inače, predlog Vlade za uvođenje doživotne kazne proširuje predlog fondacije „Tijana Jurić“ i na druga krivična dela – ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, terorizam.

„Imajući u vidu da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika propisano uvođenje doživotne kazne zatvora i da usled toga kazna od trideset do četrdeset godina prestaje da postoji u našem pravnom sistemu, kazna doživotnog zatvora propisana je i za druga krivična dela – ubistvo predstavnika najviših državnih organa, kao i za slučajeve drugih teških dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje i za krivična dela genocida, zločina protiv čovečnosti, kao i težih oblika ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i drugih ratnih zločina“, stoji u sažetku predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji je sastavio Otvorenoi parlament.

Kako navode, ova kazna zatvora propisana je i za krivična dela terorizma i za sva ostala krivična dela gde se kao glavna kazna mogla izreći kazna zatvora od trideset do četrdeset godina.

Vesna Radojević
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime