Artikal broj 1700 – Pacemaker pack

0
1467

Poštovani gospodine Janiću, kao prvo želim da vam se zahvalim za svu podršku i razumevanje prema gospodinu Šupici koju vi pruzate i svi ostali. Ovih dana sam u razgovoru sa gospodinom Šupicom i on mi je objasnio opširnije situaciju koja se dešava i šta je sve bilo povodom ove pošiljke od druge organizacije i šta će se preduzeti. Znajući koliko je gospodim Šupica pomogao ljudima širom sveta, pogotovo našem narodu koji živi u jako teškim situacija, deci koja su bez roditelja, deci koja su bolesna i starcima, nisam mogla da verujem da bi neko mogao da se okrene protiv njega. Ono što on čini za naš narod je dar sa neba i svako bi trebao da bude zahvalan da neko kao on postoji. Njegova organizacija je kao što znate volonterska 100 procenata i sve što radi je iz njegovog srca, iskreno, za pomoć. Par puta sam prevodila neka pisma ili neke sadržaje njegovih humanitarnih akcija sa engleskog na srpski jezik ili sa srpskog na engleski pa smo tako stupili u bliži kontakt. Moj otac je osoba koja je nas spojila i ja sam mu zahvalna za to.

Nakon čitanja liste medicinskog materijala koji sam videla u članku, nisam mogla da verujem koliko je ovog materijala poslato sa rokom trajanja koji je istekao pre mnogo godina. Ja sam završila četvrtu godinu medicinske škole i spremam državne ispite za specijalizaciju, pa sam malo više upućenjija oko nekih materijalnih stvari što se tiče medicine. Pa bi bilo najbolje da napišem par reči u vezi onoga što znam i što sam naučila.

Prošla sam kroz kompletnu listu svih 47 stranica i pogledala sav medicinski materijal koji je poslat.  To je veoma lepo kada se može tako nešto skupiti da se pošalje ali kada sam videla da poslednje stranice imaju materijal sa datumom koji je nevažeći od pre par godina bila sam u šoku. Ne želim da navodim sve, ali samo par primera:

Da Vas podsetimo:  Meštanin Štrpca: Uzurpacija privatne svojine u opštini masovna pojava

Artikal broj 1693 Heparin lock flush solution– datum upotrebe do 2011.  Iz mog znanja Heparin je antikoagulant koji se koristi kao antikoagulant za formiranje unutrašnje antikoagulacije u medicinskim uređajima kao naprimer mašinama za renalnu (bubrežnu) dializu, IV linijama i kateterima. Funkcija i rad Heparina u ovim situacijama je da preventira formiranje ugrušaka krvi u svim korisnim linijama kako nebi došlo do zgrušavanja dok ove linije nisu u koristi ali su još uvek unutra tjela. Gledajući u članku kako je datum trajanja ovoga bio do 2011 znači da nije funkcijonalno što bi po mogoćunosti moglo da dođe stvaranja ugrušaka i komplikacija pošto sastoj substance nije više u funkciji.

Artikal broj 1700 Pacemaker pack– datum upotrebe- do 2011. Pacemaker (Pejsmejker) se koristi kod pacijenata koji boluju od srčane aritmije.  Pacemaker je aparat koji je ugrađen ispod kože čija je funkcija da pomaže miokardijumu srca da normalno funkcioniše. Ovu proceduru i ugrađivanje Pacemakera naročito radi kardiolog sa posebnim timom koji je je zadužen da donese Pacemaker kako bi zajedno mogli da uspostave ispravni ritam srca i pomogli da se aritmija dovede pod kontrolu. Ako je rok upotrebe za ovaj paket pacemaker i zica koji se stavljaju direktno u srce istekao, po mome misljenu i nekom čitanju, moglo bi doći do velike infekcije jer u nekim slučajevima bakterija se može formirati na žicama i aparatu, ili funkcija aparata nebi bila potpuno ispravna.

Glaucoma implant, Central Line dressings, Surgical sponge,  Surgical tape, Tracheal tube itd, su korišteni svi u sterilnim situacijama kako ne bi došlo do infekcije od raznih bakterija koje prosto vole da žive na ovako čudnim mestima.  Kada bi se to koristilo na pacijentima koji imaju neki hirurški zahvat minimalni ili čak nešto višse komplikovanije, rizik infekcija unutrašnjih organa ili tkiva, krvnih sudova ili kože je povišen. Glaucoma implant je nepoznato telo koje se ugrađuje ljudima kako bi im pomoglo povodom njihovog vida ali ako ovakav material je ugradjen kojem je rok trajanja istekao pacijent je momentalno ekspoziran nekoj novoj infekciji i komplikaciji.

Da Vas podsetimo:  Crnoj Gori nikad više nije pristajalo to ime nego što je sada

Ja bih mogla da kažem mišljenje za svaki artikal koji sam videla da je na ovoj listi, a da mu je istekao rok trajanja, ali ipak ima ljudi možda koji znaju malo više o tome. Osećala sam se dužnom prema gospodinu Šupici da mu kazem, kada smo ovo diskutovali, moja mišljenja o nekim stvarima a isto tako sam htela da i vama objasnim ono što ne bih želela da se ikome desi kao pacijentu, da se na njemu ili njoj koristi nešto što nije više funkcijonalno.

Nadam se da me shvatate šta sam želela da vam objasnim u ovom malom pismu, ne žlim da neko misli da pokušavam da pametujem nekome nešto, ali ovo su velike medicinske greške kada bi neko koristio bilo kakav medicinski materijal ili tablete naprimer a da im je rok trajanja prošao pre par godina.

Hvala vam što ste odvojili malo vremena da pročitate ovo što sam želela da vam kažem i nadam se da Vi i gospodin Šupica možete da objasnite drugim ljudima da shvate kakva je greška napravljena.

Sa velikim postovanjem Gospodine Janicu imate veliki pozdrav!

Nataša Obradović

http://www.koreni.rs/zbog-ljubomore-i-inata/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime