Atentat o kojem se nije učilo u školama

3
1089

Kralj Aleksandar I Karađorđević poginuo je u atentatu izvedenom u Marselju 9. oktobar 1934. Zbog ovog tragičnog kraja u senci je ostao jedan drugi pokušaj ubistva kralja i to usred Beograda!

Tog 28. juna 1921. usvojen je Vidovdanski ustav kojim je Kraljevina SHS proglašena ustavnom, parlamentarnom i naslednom monarhijom sa dinastijom Karađorđević na čelu.

Neposredno nakon toga u Beogradu se dogodio pokušaj atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine!
Sa skela nedovršene zgrade Ministarstva građevina, na uglu Miloševe i Masarikove ulice, molerski radnik Spasoje Stejić Baćo bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala ne pogodivši cilj.

Moler koji je zamalo ubio kralja

Spasoje Stejić Baćo rođen je 1904. godine u Adi u Vojvodini i ljubav prema domovini i ono što je smatrao patriotizmom u velikoj meri su odredili čitav njegov život.
Kao dečak od deset godina prijavio se dobrovoljno u vojsku, 1914. godine. Učestvujući sa jedinicama u borbama u Dobrudži bui je teško ranjen.
Spasoje je potom prešao u Rusiju, gde je uključen u Jugoslovenski dobrovoljački korpus, ali upravo tu je došao u kontakt sa jednim, za njega, potpuno novim ideolozima – Lenjinom i njegovim komunistima.

Nije mnogo prošlo, a Spasoje je i sam počeo da veruje u boljševičke ideale. Zato je sa nekolicinom boraca istupio iz korpusa i priključio se crvenim borcima. Tokom 1918. godine boravio je u Samari, gde je radio kao ilegalni partijski radnik.
Decembra 1918. godine Partija ga je uputila u Jugoslaviju da u njoj širi komunističku ideju i, nakon ostivanja KPJ 1919. godine Spasoje postaje jedan od njenih prvih članova.
Nema zapisa o tome da je Spasoje pre decembra 1920. naročito mrzeo regenta Aleksandra.
Njegova netrpeljivost odnosila se na celu dinastiju Karađorđević i monarhiju kao režim koji je po njegovom mišljenju kao u tamnici držao radnike i seljake i zbog toga ga je trebalo rušiti. Ipak, nakon Obznane, sve se promenilo!
Atentat koji je mogao da uspe
Decembra 1920. godine državni vrh Kraljevine SHS doneo je proglas kojim se zabranjuje rad Komunističke partije Jugoslavije.
Spasoju je to naročito teško palo, a bes je preusmerio na, po njegovom mišljenju, najodgovornijeg pojedinca za tu odluku – regenta Aleksandra Karađorđevića.
Već tada Spasoje se odlučio za individualni teror. Ostalo je samo da čeka…
Prilika mu se ukazala nekih šest meseci kasnije i tada se odigrao događaj opisan na početku ovog teksta. Kralj je ostao nepovređen, ali je ranjeno desetak slučajnih prolaznika.
Plan je bio dobar, ali sreća tog dana nije bila na Spasojevoj strani. Mladić je odmah uhapšen i brutalno pretučen. Pred Sudom je izavio da je atentat njegovo delo i da nema saučesnika. Tužilaštvo je smatralo da je Stejić imao pomagače među poslanicima.
Na “Vidovdanskom procesu“, 23. februara 1922. godine, Spasoje Stejić Baćo osuđen je na smrt.
Ali, ovo nije kraj priče!
Novi rat i konačni beg
Kazna Spasoja Stejića preinačena je na dugogodišnju robiju koju je izdržavao u Sremskomitrovačkom zatvoru. Ima podataka da je mladić tokom služenja kazne, kao atentator na kralja, bio žrtva policijske torture i da mu je i zdravlje popustilo.
– Tamo se nalazio Spasoje Stejić, atentator na kralja Aleksandra. On je već preko osam godina bio u samici. Na nogama je neprekidno nosio teške lance – bilo je svedočenje jednog od zatvorenika.
Robovao je punih 19 godina. A onda je došao april 1941. i novi rat.
Spasoje je bio jedan od učesnika bega 32 robijaša-komunista iz Sremskomitrovačkog zatvora, izvedenog 22. avgusta 1941. godine. Posle bega se priključio partizanima.
Poginuo je tokom borbi na Sutjesci. Ubila ga je avionska bomba na brdu Ozren povrh Tjentišta 9. juna 1943. Bilo mu je 39 godina.
Izvor: Dnevno.rs

3 KOMENTARA

  1. Da li je dovoljna “ olovka “ da se smjeni izdajnička vlast??
    Vučić je zamjenio Tadića da zaustavi veleizdaju KiMa!!!???
    Hočemo li veleizdajnika opet zamjeniti sa jos gorim??
    “ strašno sam ljut“ je vrlo lijepo i tačno komentarisao povjest i izvor naših nedaća! Nema potrebe da se ponavljamo!!

  2. Lično mislim da odluka o zabrani delovanja KPJ iza koje je, naravno, stajao i Aleksandar Karađorđević, nije bila najteži kraljev greh. Daleko jezivija i po srpski narod pogubnija odluka Pašića, kralja i cele vlade je bilo ujedinjanje Srba sa srpskim zlotvorima od vajkada- Hrvatima i sa njonjavim bečkim (ondašnjim) kočijašima- Slovencima u JEDNU državu! Srbija koja je u Velikom ratu izgubili više od trećine stanovništva, je tim „ujedinjenjem“ izgubili baš sve a nije dobili ništa! Dok su ratni protivnici Srbije dobili sve- oproštaj ratnih zločina, teritoriju uključujući i Jadransku obalu danas vrednu godišnje i do 30 milijarde evra, državu ali i ljide iz naroda pobednika u Velkom ratu kao staniovnike svoje jebene države -na kojima će decenijama iskaljivti svoju mržnju i bes prema pravoslavlju ubijajući ih kao stoku! Što je još gore-iz te pogubne srpske istorije, ni današnji vladari Srbije nisu naučili baš ništa! Očito šizovreni samonabeđeni vožd i diktator hitlerovsko-gebelsovskih manira Aleksandar Vučić sa grli i ljubi sa prevejanom i već usahlom ustašicom Kolindom, namerno zaboravljajući najnovije srpske žrtve kako bi očito ugodio svojim mentorima Nemcima i Amerikancima a verovatno i Englezima! Taj AV je očigledno spreman da za šaku dolara i tapšanje po ramenima nekog od svetskih moćnika proda i Kosmet i Srbiju a verovatno i grobove svojih predaka, ako su oni zaista bili Srbi! Šta nam je, nama danas nemoćnom i uplašenom srpskom narodu, činiti da se rešimo zla? Pa i nismo baš toliko nemoćni- olovka u rukama glasača na dolazećim izborima može da bude moćno oružje da se zlo zatre. Potrebno je samo na pravim mestima staviti krstiće kod glasanja i ove izdajice najuriti sa vlasti -pravac u srpske apsane! Ali- ako smo toliko blentav narod da to ne učinimo, pitajući se ko je i ima li boljeg od njega, onda zaista treba da nestanemo sa lica planete. Neka pežive oni koji su bile ogromne prljave krpetine ali su danas postali odlučniji i ratoborniji od nas Srba- Šiptari i Hrvati!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime