Autor snimka kažnjavanja bicikliste privođen

1
1755
Foto: printskrin Fejsbuk/Micic Igor

Igor Mićić, autor snimka u kom se vidi kako policajac u pešačkoj zoni Novog Sada kažnjava biciklistu, dok pored njega prolazi automobil, privođen je, saznaje N1. Iz MUP-a Srbije objašnjavaju da je Mičić priveden na osnovu prethodno raspisane potrage, a u vezi sa događajem koji je tužilac kvalifikovao kao krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Snimak Igora Micića videlo je preko milion ljudi, a autor je dan nakon postavljanja snimka – priveden. Tvrdi, bez ikakvog obrazloženja.

„Niko nije znao da mi objasni do kraja zašto – zašto sam pozvan i zašto sam priveden. Pogotovo što sam išao u pratnji policije sa interventnom policijom kroz centar grada. Po meni malo nije normalno, ali eto – to je možda rezultat onog mog snimka koji sam postavio juče“, kaže autor snimka Igor Micić.

Da je postavljanje snimka razlog privođenja, demantuju u policiji. Kažu, u pitanju je sasvim druga istraga.

„Pošto nekoliko puta nije pronađen na prijavljenoj adresi stanovanja, prilikom jučerašnjeg legitimisanja ustanovljeno je da je za njim raspisana potraga, nakon čega je doveden u prostorije Policijske uprave u Novom Sadu. Ubrzo nakon toga pušten je uz obavezu da se u ponedeljak javi policiji, a u sklopu istrage rasvetljavanja krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti. Njegovo privođenje nema nikakve veze sa snimanjem i dobacivanjem policijskom službeniku koji je pisao kaznu biciklisti“, navode iz MUP-a.

Mićić, međutim, tvrdi da do momenta privođenja nije dobio nikakav poziv od policije i dodaje da ga živo zanima kakvu je opštu opasnost izazvao.

„U pozivu piše da se pozivam kao građanin, što znači da samo mogao da dobijem redovan poziv i da se pojavim sam. Svi znaju da držim restoran u centru Novog Sada i lako su mogli da me nađu, pogotovo što sam sve podatke dao PU Stari grad koja zna gde sam“, kaže Micić.

Da Vas podsetimo:  Čemu nas uči mala Nađa koja svaki dan jede leba i masti i kaže „da ima sve što joj treba“

S druge strane, biciklista koji je na snimku kažnjen, svog dvotočkaša danas kroz centar samo gura, iako je profesionalni kurir. Kaže, gradski propisi su jasni i prihvata da je napravio prekršaj, ali mu je nelogično da neki automobili smeju da voze kroz pešačku zonu.

„Onda mi nije jasno zbog čega istovremeno to ne mogu da budu i neki biciklisti. Ja, na primer, na biciklu provedem 5-6 sati dnevno, pređem po 50-60 kilometara, imam opremu, imam kacigu, trudim se maksimalno da svoj posao odradim profesionalno. Mislim da postoji način da se pronađe bolje rešenje za sve“, rekao je kurir Milovan Longinov.

Dozvolu za ulazak kolima u pešačku zonu imaju, pored gradskih funkcionera i dostavnih vozila, i automobili koji pripadaju crkvenim velikodostojnicima. Po mišljenju prvog čoveka grada, privilegija koje bi neki mogli da se odreknu.

„Da li neko može da se odrekne nekad, ili povremeno odrekne tog prava, to je drugo pitanje. Nije loše nekad se i prošetati, to je dobra preporuka za zdravlje“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kroz centar Novog Sada, i pored propisa koji to zabranjuje, svakodnevno prolaze biciklisti. Obaveštenje da kroz grad smeju da se voze samo brzinom pešaka istaknuto je samo na jednom jedinom znaku, dok na drugima ili ne piše, illi su obrasli u šiblje.

Miodrag Sovilj

cenzolovka.ra/N1

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime