Avgust u Beogradu

0
1431

kaficiLepo je prošetati se Beogradom ovih dana. Nema više one vrućine koja pali asfalt, svežije je i prijatnije.

Kada se čovek šeta može svašta da vidi.

Eto, kafići puni, mada rekoše da je silan svet dobio posao i da je zapošljavanje u punom jeku. Ono, malo se ne slaže slika i ton što bi se reklo. Ako se radi onda se ne sedi po kafićima ili mi Srbi možemo da uskladimo i jedno i drugo. Doduše, uvek smo znali da krivinašimo pa malo jedno, malo drugo.

Ima , kod mene u kraju, jedan novi kafić koji je postao „fensi“ mesto, kako to kažu ovi novi klinci. Uvek je pun a cene i nisu baš primamljive. Pitanje je odakle pare za sedeljke po takvim kafićima po vasceli dan. Interesantno je da je u vreme isplate penzija prepun, ne može mu se prići. Verovatno tu postoji neka veza. Ipak su penzije najsigurnije a i penzioneri sigurni donatori ovih koji zgubidane po fensi kafićima.

Za to vreme pijace i posluge su sve praznije. Narod štedi, šta će drugo. Prvo se od usta otkida, mora ostati za benzin, račun za mobilni. Bez vožnje i mobilnog se ne može.

Rekoše da je cena potrošačke korpe trenutno 67000 dinara za četvoročlanu porodicu. Da li su tu uračunati kafići, benzin, računi za struju, kiriju, mobilni, kablovsku i sve ostale sitne troškove, ne rekoše. Ne rekoše ni koliko zarađuje prosečna srpska porodica računajući i babu i dedu ako su još živi i primaju penziju. To statistika ne spominje mada nije za iznenaditi se da sve bude objašnjeno kao veliki rast ekonomije, enormni rast BDP, najveći u regionu kome se svi dive mada su neki su počeli sa masovnom pljuvačinom po svemu što je srpsko.

Da Vas podsetimo:  Dnevnik povratnika – univerzitetski rad

Svi znamo kako se ponašaju neki sadašnji i bivši rukovodioci sadašnje NDH. Ponašaju se sasvim očekivano za onoga koji, koliko toliko, poznaje odnose Srba i Hrvata kroz istoriju. Izgleda da u Vladi Srbije nema takvih koji poznaju tu istoriju pa se stalno nalaze zatečeni, zapanjeni i iznenađeni. U tolikoj meri da su im jezici totalno zavezani. Reče Premijer da će da ćute, valjda se držeći one: „Ćutanje je zlato.“ Da li je to politika ili strah od ustaša i EU koja ćuti i ponaša se kao da je nije briga kako se ponaša članica njihove „slavne“ asocijacije?! Srbi ćute i čekaju da ih EU uzme u zaštitu.To se neće desiti jer su ustaše, očigledno, dobile mig da rade to što rade. Srpske vlasti to znaju, znaju i ko je dao taj mig pa su zato rešili da ćute jer su iste gazde i Hrvatima i Srbima. Problem je , samo, u tome što ustaše mogu da rade šta im se prohte dok Srbima to nije dopušteno.

Šta da narod radi i da li on sam može da stane u svoju odbranu?

Može, ali je pitanje da li hoće i da li mu je stalo ili se prepustio sudbini ma kakva bila.

Da li je moguće da se Srbi slože i da bojkotuju sve ono što Todorić i ostali hrvatski tajkuni drže u Srbiji? Moguće je , samo, da li je svest Srba dospela na taj nivo ili smo sa svešću i dalje na nivou ovce.

Gledali smo i gledamo kako su srpske vlasti delile i kako i dan-danas dele srpske resurse strancima kao da im je to od dedova ostalo, ćutimo nezainteresovani kao da ova Srbija nije naša, kao da je tuđa.

Da Vas podsetimo:  Siromašna domaćinstva u Srbiji već sada trpe inflaciju od 10 do 15 odsto

Ekonomija je uvek bila ubojito oružje. Zašto je Srbi ne koriste i ne najure sve ustaško što se sada mota po Srbiji? Potrebno je samo malo volje i organizovanosti i sve bi bilo malo drugačije. Isto tako da se setimo da Hrvati nikada nisu dali da Srbi otvaraju firme po NDH. Disproporcija je tolika da se ustaše sigurno grohotom smeju smatrajući nas za najveće budale u regionu, kako to vole da kažu srpske vlasti. Čak i bez obzira na neverovatan rast srpskog BDP, u koji ne veruju ni oni koji takve vesti lansiraju.

Onaj koji i malo pogleda oko sebe može da vidi samo veliku laž i Potemkinovo selo u svakoj vesti na lažovskim i okupiranim „srpskim“ medijima. Zato se ne bih iznenadio da mediji počnu da spinuju u korist IDEA-e umesto da pozovu Srbe na bojkot svega hrvatskog u Srbiji.

Da li mi, narod, treba da ćutimo?

Ako ćutimo, sve odobravamo.

I Hrvatima i srpskim vlastima.

Zeka Popović

Zekaonica / Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime