Dobrosusedska kultura: Balet iz Tirane gostuje u Nišu

0
549
Nastup u Nišu deo turneje po Srbiji; foto: J. C. Carbone
Nastup u Nišu deo turneje po Srbiji; foto: J. C. Carbone

Jednočine balete „Noces“ i „La Stravaganza“ u koreografiji Anželina Preljokaža izvešće u nedelju 10. aprila od 20 sati na sceni Narodnog pozorišta u Nišu ansambl Nacionalnog teatra opere i baleta iz Tirane.

Koreograf Anželin Preljokaž kaže da je postavio balet “Noces”, odnosno „Venčanje“, na muziku Igora Stravinskog, jer su mu venčanja uvek „ličila na neke čudne tragedije“.

Za balet „La Stravaganza“, na muziku Antonija Vivaldija, Preljokaž navodi da je želeo da ispriča priču kako se prošlost vraća kao bumerang.

Kao detetu emigranata, ideja o novom kontinentu je veoma uticala na mene prilikom stvaranja ovog dela. S jedne strane, imamo nekoga ko dolazi s istoka, noseći sa sobom svoju drevnu kulturu i tradiciju, a sa druge, imamo Ameriku i Brodvej – kaže Preljokaž.

Ovaj koreograf rođen je 1957. godine u području Pariza, u porodici albanskih doseljenika. Studirao je klasičan balet, a zatim se okrenuo savremenom plesu. Njegove predstave su deo repertoara brojnih baletnih trupa, a za neke, kao što su Skala u Milanu, Njujorški balet i Operski i baletni teatar u Parizu, kreirao je i originalne koreografije.

Karte po ceni 600 dinara za parter i 400 dinara za balkon mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Osim u Nišu, balet iz Tirane gostovaće u Novom Sadu i Beogradu.

J. C.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime