Balkanske skice – granice real-politike

0
675

“Nama u tom obliku centar nije potreban, već smo mislili da je potreban njima zbog stalnih požara, a onda trče kod nas i mole za pomoć”(1)

Dmitrij Rogozin 25.06.2017. – Tanjug

rusko-srpski-humanitarni-centar-tanjug-dimitrije-nikolicPred velike događaje, a oni nesumnjivo predstoje, veoma je važno razdvojiti prijatelje od neprijatelja i braću od poznanika. Ako se to ne učini na vreme stvari, u nekom trenutku, mogu krenuti po zlu. Verovatno zato, uvek uzdržani ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Čepurin, izjavio je u Nišu da niko ne može da razume zbog čega, ovoliko dugo, nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

“Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj“,(2) naglasio je Čepurin, koji je u Nišu razgovarao sa gradonačelnikom o razvoju saradnje tog grada i Rusije, posebno sa ruskim gradom Kalugom i prisustvovao otvaranju prostorija Društva rusko-srpskog prijateljstva „Naisus“ i Međunarodnog festivala tradicionalnih ruskih pića.

Njegovo čuđenje je, naravno, opravdano. Jer, to pitanje je od ruske strane pokrenuto još 2013. godine prilikom osnivanja Centra.

Čovek koji politiku smatra laganjem čas jednih, čas drugih, dok im ne odmeri kesu, ili ne utvrdi ličnu korist u stavu koji će, privremeno, zauzeti, a to mešetarenje naziva real-politikom, očigledno se osetio prozvanim. Ne bez razloga. Vodeći Don-kihotovsku borbu da se, pošto-poto dočepa premijerske fotelje, drugom namenjene, pre kratkog vremena sam je izašao u javnost rekavši da će lično kod Vučića pokrenuti inicijativu da se to pitanje reši za nedelju dana. A onda to, po svom običaju, zaboravio.

Zato su ga, nema sumnje, reči njegove ekselencije, žacnule. Istrčao je pred novinare i započeo ponavljanje svojih olinjalih fraza o tome kako se to pitanje politizuje, kako je on potpisnik osnivanja Centra i bla, bla … da bi svoj odgovor sažeo u rečenicu kako će o tome sigurno odlučiti sledeća vlada, jer je aktuelna u tehničkom mandatu.(3)

Da Vas podsetimo:  Haos u DZ Bajina Bašta: Bez adekvatnog rukovodstva ispaštaju i zaposleni i pacijenti

Slađani Dačić. Valjda ne razume da se više ne može prodavati rog za sveću, da je taj Centar važna raskrsnica. I da je svakome jasno, a pogotovo njegovoj ekselenciji, da čovek Dačićeve funkcije ne treba da „pokreće pitanja kako bi se rešavala“(4), već da ih rešava.

Razmisli malo, Dačiću. To što ti nazivaš real-politikom ima granice tolerancije. Pogotovo kod velikih…

Dragan Milašinović

www.fsksrb.ru

________________________________

www.ceopom-istina.rs/vesti/rogozin-o-kosovu-srbiji-eu/
www.nspm.rs/hronika/aleksandar-cepurin-ne-mogu-da-razumem-zbog-cega-nije-resen-status-zaposlenih-u-srpsko-ruskom-humanitarnom-centru-u-nisu.html
www.nspm.rs/hronika/ivica-dacic-status-ruskog-humanitarnog-centra-u-nisu-resice-naredna-vlada.html

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime