Beograd — epicentar zla i misao sa kojom se bude i ležu

13
1659

Trend u kome se hrvatski činovnici međusobno utrkuju ko će više i dalje da pljune prema Srbiji ne jenjava, dok istovremeno retorika postaje sve bizarnija, van konteksta i vremena. Dok zlo čine i na zlo žmure, upiru prstom ka Beogradu kao epicentru zla.

Foto: Sputnjik

Da nije Dunava koji je promenio tok, Hrvatska bi mogla da se pohvali da je 26 godina posle nezavisnosti ostala u avnojevskim granicama, da kontroliše gotovo stoprocentno etnički čistu teritoriju, jer je konstitutivni narod nekadašnje socijalističke republike proterala, povratnike zastrašila optužbama, a ono malo Srba što se u njoj danas nalazi tretira kao kamenje vezano za noge, iako suštinski konstantno posipa katran po tim „bukagijama“. Članica je Evropske unije i NATO-a, zarađuje od turizma, dobra je u rukometu, fudbalski prvak joj je do ove sezone redovno igrao u ligi šampiona, predsednica joj je videla Trampa uživo…

Jedino što ovoj „devojci“ u najboljim godinama sreću kvari jeste komšinica Srbija, sa kojom sve Vlade (osim Sanaderove) vode neprekidni verbalni rat, tako što se napadima brane od navodnih nasrtaja iz Beograda. Čak je nedavno, posle dugo vremena, uspela da je pobedi u vaterpolu, ali džaba, Srbija je misao sa kojom se budi i leže. Navika je od realnosti jača.

Bildovanje šovinizma

Od razbijanja i uklanjanja tabli sa ćiriličnim natpisima, preko pokušaja rehabilitacije ustaškog režima, do ploča sa nacističkim pozdravima na mestu koncentracionog logora, ova država je ozbiljno zabrazdila u radikalnu desnicu, o čemu piše ne samo štampa iz regiona, već i zapadni mediji poslovično decenijama naklonjeni ovoj državi, koja ne voli da joj kažu da je balkanska.

Broj fizičkih pretnji i napada na srpsku manjinu je u porastu, sve više je krivičnih dela motivisanih etničkom mržnjom, nesmanjena je diskriminacija na osnovu nacionalnog porekla, a grafiti nacističkih, fašističkih i ustaških simbola su uobičajena pojava na ulicama gotovo svih tamošnjih gradova.

Sve navedeno se progresivno umnožava tokom izbornih kampanja, a u periodima između izbornih ciklusa političari kao da se trkaju ko će više zapljunuti Srbiju.

Tek što je predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila Srbima da mogu zajedno proslavljati „Oluju“, a ministar pravde Dražen Bošnjaković saopštio da ploča sa natpisom „Za dom spremni“ ostaje u Jasenovcu, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić je na konferenciji „Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske“ rekao da „sve zlo u regionu dolazi iz Beograda“.

Umesto da se radi na ubrzanju procesa traženja nestalih lica, informisanja članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces, što je bio cilj konferencije, Sučić je prebrojavao koliki deo teritorije Hrvatske je bio okupiran i vratio se čak u devedesete, ocenjujući da je „ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posledica te ideje“.

Stanje na terenu, pak, govori sasvim drugačije. Ako su prafraziranja istorije donekle i slobodna, činjenice su svete.

Brojeve ne možeš istrgnuti iz konteksta

Prema rezultatima popisa iz 2011. u Hrvatskoj živi 186.633 Srba, a srpski narod čini 4,36 odsto ukupnog stanovništva, pa se ispostavilo da je broj Srba smanjen za 14.998 u odnosu na 2001. godinu. Na spisku Dokumentacionog centra „Veritas“ nalazi se još 1.909 osoba srpske nacionalnosti koji su nestali od 1991. do 1995. godine. Veritas tvrdi da raspolaže pouzdanim podacima za još oko 385 registrovanih grobnih mesta „u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije“.

Dakle, na delu je očigledno bežanje od ozbiljnih problema, jer tamošnja politička kultura, čija je „Oluja“ jedno od glavnih pogonskih goriva, izbegava susretanje sa samim sobom, a hroničari sve dovode u vezu sa manjkom identiteta i istorijskom nedovršenošću koja se zamagljuje mantrom o Srbiji.

Dok zlo čine i na zlo žmure, istovremeno upiru prstom ka Beogradu kao epicentru zla.

Međutim, ključno pitanje je šta bi mislili, govorili i radili da Srbije nema?

Nenad Zorić

rs.sputniknews.com

13 KOMENTARA

 1. “Nemojte da me zasmejavate. Hrvati su bezvredne gnjide koje su uvek i samo bili instrument u ruci nekih velikih. I naravno, od toga imali koristi. Tako je i sada sa Ukrajinom, Hrvati mogu samo da prenesu pozdrave Amerike Ukrajini. Ono po sistemu da se vlasi ne dosete da iza svega stoji Amerika. I da prenesu ruske reči tamo gde treba. Hrvati su provodnik vesti, da ne kažem baš da se Amerika i Rusija igraju gluvih telefona.”

  Na ovaj komentar sam dobila “srdačan” pozdrav od Facebooka u vidu iskljuenja na 24 sata i upozorenja na trajno isključenje :

  This temporary block will last 24 hours, and you won’t be able to post on Facebook until it’s finished.
  Please keep in mind that people who repeatedly post things that aren’t allowed on Facebook may have their accounts permanently disabled.
  Kako sam pre nekoliko dana ,takođe zbog jednog komentara ( kolumna Hrvata Miljenka Jergovića a komentar je bio na tekst Al Jazeere, inače slične komentare kad ostavim na njihov portal – Al Jazeera- nikada nisam bila blokirana – to samo ta hrvatska govna reaguju) u kome sam iznela svoj stav o hrvatskoj oslobodilačkoj borbi (čak Ameriku nisam pomenula) već bila isključena kratko vreme i dobila upozorenje, verovatno me čeka trajno isključenje .

  Naravoučenije: Možete da psujete, vređate, o Srbima da pišete svašta ali Amerikance i Hrvate na Facebooku ne dirajte ( naročito ako je to na stranicama B92 portala) . O Srbiji može da se piše sve; laži i uvrede, pretnje i gnusobe….

  A ja uvek pišem istinu i samo istinu.

  I nastaviću….

   • Hm,hmm..ta,stranica ” 404,koja ne postoji”,pise o incestima,pedofili,predavanju dece komsijama ” da se sigraju”…itd,a, i kralj Petar se,vajkao prijateljima,kako mu Mika Alas ” pecati sina od zada”, sas sve pomenutih Srba monarhista ” s one strane duge”.

  • ljubomire petkoviću,nemoj tako.ono na kraju si pogrešio.nisu srbi komunisti.1945.su nas tito i titovci pomlatili,gde god je bilo srba.tako i posle do danas,ali ne sve.1945.sa balkona u sred beograda tito i đilas kažu-nije srbiji dovoljno puštena krv-ima snimak.ali je dokazano da mi srbi nismo komunisti,jer smo to dokazali i 2000.ali su komunisti doveli draškovića i ostale komunističke sinove da prevare narod.ponovo je narod rekao ne komunističkoj bandi koju su doveli englezi,zbog silne mržnje prema srbima.

 2. Međutim, ključno pitanje je šta bi mislili, govorili i radili da Srbije nema?
  -Da nema Srbije nebi bilo ni njih. Osamdeset posto hrvata su pokatoliceni Srbi. Da nema Srbije oni bi verovatno do sada postali austrougari, nemci katolici. Ko zna?

 3. Шокиран сам, саблажњен! Корени су прешли на латиницу, а коментатори на ОШИШАНУ латиницу! Аферим.

 4. Hm,hmm..kako rece Vuk Draskovic, na mitingu,sa omanjm prisustvom” sirokih narodnihmasa”… Gedali ste film ” gospodari prstenova”,e,tako je u Evropi..zna se red,i sta ko radi po tomredu…zbaci,Rvacka je,prethodni prsten,iza kojeg idu sledeci,prenose Nemacku taksu,koncentricnim krugovima,prstenovima.

 5. Danas u BiH ne mozete naci skoro niti jedan njemacki brend da ga ne zastupaju hrvati. To je zasluga Hrvatske koja se prema svom narodu odnosi materinski. Srbi iz Sarajeva i njegovih predgradja su najveci gubitnici proteklog rata. Prodati (ili dati), raseljeni i trajno unisteni kao jedna cjelina. Ono malo sto ih je ostalo su SAMI napravili gradic nadomak Sarajeva i snalaze se kako znaju. Taj isti Begograd i oportunisticka Banja Luka (vlast) za proteklih 20 god nisu bili u stanju da otvore niti jedan jedini proizvodni pogon koji bi zaposlio ljude. Naprotiv, vlast je uspjela da unisti i opljacka i one potencijale koji su mogli da rade. Cak su i Univerzitet unistili prebcivsi ga na Pale. Izgleda da je potpuni provincijalizam koji danas vedri i oblaci pobjedio. Vidim da pola Macvanske ulice danas nosi ime po pokojnom Momi Kaporu i to me raduje. RS-om danas vladaju oni koji nisu ni culi za njega, pa stoga u njoj za njega nema mjesta, a tako ni za kulturu i obrazovanje.

 6. Mozete vi pisati o Hrvatskoj sta god hocete, ona je najveci pobjednik jugoslovenske ideje. Dalmaciju sa Dubrovnikom i Istru su “dobile” Jugoslavije, a cijenu je platio zna se ko. Ludilo Karadjordjevica a poslije i idiotizam Simovica je desetkovao nas narod u Bosni, Krajini, Dalmaciji, Hercegovini i dr krajevima. Hrvati su apsolutni pobjednici, srbi (zapadni) apsolutni gubitnici. Danas svedeni na Republiku Srpsku koju taj isti zvanicni Beograd bi najradije pustio niz vodu, kao sto je to nekada uradio kralj sa srbima Dubrovnika i Dalmacije. Srbima na zapadu je tako zvanicni Beograd presudio i za njih tesko da u buducnosti ima zivota. To se vidi i danas gdje je jedina prava investicija Srbije bila u doba Kostunice kada je kupljen Telekom koji danas hvala Bogu vrijedi vise. Sve se svelo na ulizivanje i talove izmedju politicara.

  • što to rade ne napišeš beograđanima oni drže u sred beograda zaslužnog za to.naj veći srbomrzac tito se nalazi u sred beograda.to se beograđani diče titom jer je kao austrougarski kaplar u prvom ratu izvršio neviđene zločine u mačvi,nabijajući na bajonet srpsku nejač,decu i žene,zakovajući ih na crkvena vrata.kada se pohvalio đilasu i rankoviću,oni su mu rekli da to više nigde ne pominje.danas deca tih komunista kojio su na vlasti,citiraju tita kao velikog mislioca.eto kako se komunistička deca ponose titom koji je masovno ubijao srbe.1946 su zabranili srbima povratak na kosovo,izbeglim od arnauta.iz bosne su osvedočeni srbi pobegli iz bosne i hrvatske od ustaša koji su prevedeni kod tita,mislim na hrvate i muslimane,koji su došli kao stara-nova vlast.zamenili su u sa petokrakom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime