Beograd: Milioni za aplikacije koje koristi manje od 1% građana

0
563
Beograd, Kalemegdan / Foto: printscreen(vidovdan.org)

Grad Beograd potpisao je ugovor vredan nešto više od deset miliona dinara da bi nastavio korišćenje softvera za sistem Beogradskog pozivnog centra „Beokom“ i aplikacija za smart telefone „Beokom servis“ i „Beograđani“ koje koristi manje od 1% stanovnika glavnog grada i koje su na Gugl plej storu ocenjene sa 2,5 odnosno 3,2 zvezdice od pet mogućih. Beograd je pre pet godina kupio celokupan softver za gotovo isti iznos, a firma Effecta Solutions koja ga održava nastaviće to da čini zahvaljujući tome što je zadržala autorska prava i programski kod. Ista firma inače održava portal Vlade Srbije, Ministarstva pravde, finansija, PIO fonda i drugih.

Softver za funkcionisanje Beogradskog pozivnog centra „Beokom“, preko kojeg Beograđani prijavljuju komunalne probleme, kao i dve aplikacije za android mobilne telefone, kupljene su 2015. od firmi Effecta Solutions i Saga. Na tenderu su samo oni učestvovali, ugovor je vredeo 9.420.000 dinara, a aplikacije su plaćene 1.413.000 dinara.

Obe aplikacije su svojevremeno u medijima predstavljene kao iskorak u digitalizaciji, rešavanju komunalnih problema i građanskoj inicijativi. Aplikacija „Beokom servis“ služi za prijavu komunalnih problema, a „Beograđani“ služi sugrađanima da pokažu inicijativu i predlože gradskim ocima koji su projekti najbolji za ulaganje.

Naručioci kao da nisu predvideli da osim korisnika Guglovog operativnog sistema androida za pametne telefone u Beogradu ima i mnogo korisnika Eplovog „ajfona“ pa je odmah po sprovedenoj javnoj nabavci organizovana nova – ovog puta u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva. Sa „isključivim i jedinim nosiocem autorskih prava i vlasnikom programskog izvornog koda“ Effecta Solutions d.o.o. potpisan je 2016. novi ugovor o razvoju postojećih aplikacija za iOS i Windows vredan dodatnih 2.398.500 dinara.

Zbog isteka ugovorne obaveze ove godine je, ponovo u pregovaračkom postupku, zaključen novi ugovor sa Effecta Solutions d.o.o. vredan 10.798.246,80 dinara. Zahvaljujući tome što je zadržala autorska prava i programski kod, ova firma je sebi obezbedila još 33 meseca poslovanja sa gradom i njegovim Sekretarijatom za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, a ta saradnja očigledno se može produžavati u nedogled. Iz konkursne dokumentacije koja je javno objavljena nije moguće zaključiti koji deo cene se odnosi na održavanje softvera samog pozivnog centra, a koji na aplikacije.

Da Vas podsetimo:  Testiranje na korona virus u Srbiji je mučenje

Aplikacija Beokom servis na Gugl plej storu ima ocenu 2,5 zvezdica (od 5 mogućih) i 3042 korisnika, a aplikacija Beograđani ocenu 3,2 dok ju je u prethodnim godinama koristilo 11.296 građana. Od 2016-2019. godine građani su putem aplikacije Beokom servis podneli ukupno 11.530 prijava koje su, kako kažu u nadležnom sekretarijatu, „bez odlaganja prosleđene nadležnima na rešavanje“. Beokom servis inače funkcioniše i putem telefonske linije i elektronske pošte. Da li je bilo korisno da se potroši više miliona dinara na aplikaciju za smart telefone koju koristi manje od jedan posto ne baš zadovoljnih Beograđana i da se obnovi ugovor za njeno korišćenje pitanje je na koje još nema odgovora.

Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima koji predvodi Darko Glavaš u žižu javnosti došao pre tri godine kada je Pištaljka otkrila da je organizovao nabavku jelke od 83.000 evra.

Firma Effecta Solutions d.o.o. na svom sajtu pohvalila se velikim brojem klijenata iz javnog sektora. Tu su osim Grada Beograda i Vlada Republike Srbije, Ministarstvo pravde, Republički fond za PIO, Ministarstvo finansija, gradske opštine Novi Beograd, Palilula, Stari Grad i Zvezdara, Aerodrom Nikola Tesla Beograd i drugi. Uglavnom je za te klijente radila razvoj i implementaciju internet portala i elektronske kontakt centre i aplikacije. Njen stopostotni vlasnik je 44-godišnji Aleksandar Lekić.

Saga d.o.o. je privredno društvo sa više od 200 zaposlenih čiji je većinski član, pored još deset domaćih fizičkih lica, austrijska kompanija New Frontier Solutions GMBH. Sebe na sajtu Saga predstavlja kao lidera u domenu digitalne transformacije.

Milan Pavlica
Izvor: Pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime