Beogradski sajam knjiga „putuje“ u Moskvu

0
963

Naša najznačajnija manifestacija posvećena knjizi i čitaocima, Beogradski sajam knjiga, u okviru svojih međunarodnih aktivnosti biće posebno predstavljena na Sajmu knjiga u Moskvi od 2. do 6. septembra.

8032-knjige-580x0

Ovo je posebno važno budući da je 2015. godina posebno značajna za kulturnu saradnju Srbije i Rusije – Srbija učestvuje u svojstvu specijalnog gosta na Sajmu knjiga u Moskvi, a Ruska Federacija će biti počasni gost ovogodišnjeg jubilarnog Sajma knjiga u Beogradu.

Delegacija Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u sastavu Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda, Zoran Avramović, predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga i Vuk Vukićević, član Odbora, imaće niz sastanaka sa predstavnicima najznačajnijih institucija i organizacija u oblasti kulture, književnosti i izdavaštva u Moskvi, u Departmanu za kulturu grada Moskve, sa direktorom Doma ruske dijaspore, direktorom Moskovskog međunarodnog sajma knjiga, predsednikom Udruženja izdavača Rusije i sa nizom značajnih ruskih izdavača i delatnika u oblasti knjige. Tom prilikom će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje sa ovim ustanovama i organizacijama, a sagovornicima će biti predstavljena i brošura o našoj manifestaciji na ruskom jeziku, posebno pripremljena za ovu priliku.

Povodom ovogodišnjeg 60. jubilarnog Beogradskog sajma knjiga, priređena je knjiga posvećena tradiciji i istorijatu naše manifestacije, a u prevodu na ruski jezik biće predstavljena zvaničnicima i partnerima u Rusiji, kako bi se doprinelo jačanju ugleda Beogradskog sajma knjiga i značajnijem učešću ruskih ustanova i izdavača, kao i izlagača iz drugih zemalja na našoj manifestaciji i dodatnoj međunarodnoj promociji najposećenijeg sajma knjiga u jugoistočnoj Evropi.

Posebno je planiran sastanak sa direktorkom Ruskog književnog saveza, organizacijom koja je nadležna za predstavljanje ruske književnosti i izdavaštva u inostranstvu i kojoj je poverena organizacija nastupa Ruske Federacije na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

U razgovorima će biti razmotrene mogućnosti za organizovanje II Slovenskog festivala knjige tokom Beogradskog sajma knjiga, imajući u vidu da su na prvom festivalu, održanom u Moskvi prošle godine, naši izdavači postigli zapažen uspeh i osvojili četiri vredne nagrade. Takođe će biti reči o uspostavljanju dugoročne sradnje između moskovskog i beogradksog sajma knjiga, kao i o recipročnoj razmeni sajamskog prostora.

Da Vas podsetimo:  Mladi srpski odbojkaški trener Milan Bratić stigao u grad Lišenping-Švedska

Svi troškovi namenjeni promotivnim aktivnostima Beogradskog sajma knjiga u Moskvi finansiraju se isključivo iz sopstvenih prihoda sajma knjiga i neće opterećivati ni republički ni gradski budžet.

dnevno.rs Foto: Pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime