Bez kazne za ubijanje Srba na Svetog Nikolu

0
276
Foto: pixabay.com

Prije 28 godina hrvatske snage ubile su 55 Srba u selu Mašićka Šagovina kod Novske, i iako su u ovoj akciji ubijani civili i zarobljeni, a imena ubica poznata, za ovaj zločin još niko nije odgovarao, a u Hrvatskoj se kotira kao “jedna od prvih herojskih bitaka domovinskog rata”, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

U noći između 18. i 19. decembra 1991. godine, navodi se u saopštenju, 363 pripadnika 108. i 121. brigade Zbora narodne garde /ZNG/ i specijalca iz grupe “Svileni”, izvršila su pješadijski napad na srpsko selo Mašićka Šagovina.

Selo smješteno na južnim obroncima Psunja, branilo je ukupno oko stotinjak pripadnika Teritorijalne odbrane iz ovoga i susjednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije.

U toku borbe za “prokletu utvrdu”, kako su Hrvati, zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja, zvali Mašićku Šagovinu, “zenge” su zahvaljujući i činjenici da su branioci sa mještanima slavili Svetog Nikolu, zauzeli cijelo mjesto.

Tada su, prema srpskim izvorima, likvidirali najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika TO iz ovog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemjesečnu torturu u hrvatskim kazamatima.

Prema svjedočenjima preživjelih logoraša, “zenge” su pred sobom redom palile sve kuće i ubijale i civile i branioce koji su položili oružje i predali se.

Prema hrvatskim izvorima, akciju je isplanirao brigadir Josip Mikšić, tadašnji komandant 121. brigade, a napadom komandovao pukovnik Ante Šolić, tadašnji komandant Samostalne interventne satnije /čete/ pri 121. brigadi.

Među ubicama civila i zarobljenika, preživjeli mještani prepoznali su Zdravka Paritana, Stevana Kulića, obojicu iz Cerničke Šagovine, i Ivana Klepića iz Nove Gradiške.

Prema nalogu hrvatske vojske, u Mašićkoj Šagovini pokopano je 28 leševa, većina sa imenom, a skupljali su ih i sahranjivali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala da sahrani i svoja dva sina Tihomira /20/ i Dragana /23/.

Da Vas podsetimo:  Jasenovac u 2019. posjetilo više stranih đaka nego onih iz hrvatskih škola

Sa ove lokacije do 2013, u pojedinačnim ekshumacijama, ekshumirano je i predato srpskoj strani najmanje šest posmrtnih ostataka, uz objašnjenje da su “stradali u borbi”.

U oktobru 2013. sa ove lokacije ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano, a za ostale se još ne zna ni mjesto ukopa.

Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN.

U Hrvatskoj se ova akcija kotira kao “jedna od prvih herojskih bitaka domovinskog rata, u kojoj su četnici pretrpjeli velike gubitke – oko stotinu mrtvih”, dok su hrvatski gubici iznosili 13 poginulih i više desetina ranjenih.

Iako su u ovoj akciji ubijani civili i zarobljenici, kategorije koje su u oružanim sukobima zaštićene Ženevskim konvencijama, te iako su poznata imena osoba koje su isplanirale i izvele ovu akciju, kao i neposredni počinioci ubistava, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima.

U Mašićkoj Šagovini je po popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo 209 stanovnika od kojih 189 ili 90 odsto Srba, 16 Hrvata i četiri Jugoslovena.

Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011. godine, u ovom selu je popisano sedam žitelja – dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti.

Izvor: SRNA / Veritas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime