Bez konkursa postao šef u „Koridorima“

0
1272

koridorJedan od najpoznatijih partijskih „preletača“ Aleksandar Senić, koji je posle pobede na lokalnim izborima 2016. godine u Rači kao predstavnik Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića preveo celu odborničku grupu u u Srpsku naprednu stranku, nepunih godinu dana kasnije dobio je državni posao i zvanje šefa na projektu izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran, takozvanog Koridora 11.

Senić je, kako saznaje Pištaljka, posao u „Koridorima Srbije“ dobio bez konkursa i to zato što „ispunjava sve uslove“, kako nam je rečeno u odgovoru Grupe za komunikaciju „Koridora Srbije“. U odgovoru se navodi da je Senić posao dobio radi popunjavanja upražnjenog sistematizovanog mesta i da su za ovo zapošljavanje dobili i saglasnost Vlade Republike Srbije krajem februara 2017. godine.

„Utvrđeno je da Senić ispunjava sve opšte i posebne uslove iz Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova (visoka stručna sprema – diplomirani inženjer građevine, 10 godina radnog iskustva, licenca odgovornog izvođača ili projektanta) koje navedeno radno mesto zahteva“, piše u odgovoru koji je Pištaljka dobila.

Na pitanje da li je posao šefa Koridora 11 dobio zahvaljujući prelasku u vladajuću stranku i da li smatra da je izigrao volju građana koji su glasali za njega i da je njihov interes trampio za posao i lične privilegije, Senić nije hteo da odgovori. U SMS poruci je napisao: „Zaista nisam dužan da odgovaram na maliciozna pitanja“

2017-06-19_052542Da li je prelazak Aleksandra Senića i cele odborničke grupe iz SDS-a u SNS uticao na to da dobije posao u „Koridorima Srbije“ nije odgovorila ni ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Savetnik za medije ministarke Svetomir Marjanović poručio nam je da sva pitanja prosledimo „Koridorima“ jer se „odnose na njihovo poslovanje i kadrovsku politiku“.

Koridori Srbije nisu hteli da odgovore na pitanje o plati koju prima novi šef projekta izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran.

Da Vas podsetimo:  LUDILO Upravnik bolnice na Sajmu veterinar!

„Posebno javno objavljivanje visine zarade za pojedine zaposlene predstavlja povredu prava na privatnost, zaštićenih zakonom“, piše u odgovoru.

„Koridori“ su odbili da dostave i ugovor o radu sa Senićem takođe zbog povrede prava na privatnost, iako postoji opravdan interes javnosti da sazna na kojoj poziciji i koliki platu prima funkcioner SNS-a iz Rače.

Javno lagao da Rača ima fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Aleksandar Senić poznat je i po tome da je u jednoj televizijskoj emisiji pričao o tome da je Rača „jedna od retkih opština koja ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“ i da je baš to doprinelo da dobije i novac za gradnju fabriku meda, iako pomenuta fabrika ne postoji, o čemu je Pištaljka već pisala.

Naime, na mestu na kome je trebalo da se nalazi fabrika danas se nalaze dva nedovršena bazena i tri nedovršena prizemna objekta, a nepostojeća fabrika vode plaćena je više od 600.000 evra.

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Rači, međutim nije jedina propala investicija vodosnadbevanja u Rači. U ovom mestu postoji još jedna fabrika za proizvodnju vode koja je, doduše izgrađena 2011. godine, ali od tada nije u funkciji. U ugovoru koji je Pištaljka dobila od opštine Rača piše da je ta fabrika koštala oko 53 miliona dinara, što je malo više od 430.000 evra.Uprkos ovako vrednim investicijama, stanovnici Rače i dalje kubure sa pijaćom vodom.

Na pitanje Pištaljke po kom zakonu „Koridori Srbije“ kriju plate svojih zaposlenih koje plaćaju građani Srbije u drugom odgovoru ova državna firma je navela: „Još jednom podsećamo da je samo direktor javnog preduzeća imenovano ili izabrano lice i kao takav vrši javnu funkciju, čija mesečna primanja i jesu transparentna. Svi ostali zaposleni ne obavljaju javne funkcije,što bi oni koji traže informacije o njima trebalo da imaju u vidu“.

Tek kada smo isto pitanje postavili i nadležnoj ministarki, iz „Koridora“ je stigao odgovor o platama: „Mesečna zarada koju prima šef projekta je 146.830 dinara, direktor sektora 147.808 dinara, pomoćnik direktora 148.785 dinara i direktor „Koridora Srbije“ 152.892 dinara“, piše u drugom odgovoru ove firme.

Treba napomenuti da je u većini slučajeva plata državnih službenika znatno veća od iznosa „na papiru“ jer se uvećava za minuli rad, prekovremeni rad, putne troškove, topli obrok i slična davanja.

Iako novi šef projekta Koridora 11 može da se pohvali da je asistent na Građevinskom fakultetu u Beogradu (na katedri za upravljanje projektima u građevinarstvu) i da je sudski veštak za građevinarstvo, politički angažman mu je daleko čuveniji nego stručni rad. Naime, on je od 2002. godine politički aktivan i do sada je promenio tri stranke – Demokratsku stranku, SDS i SNS. U dva skupštinska mandata je bio republički poslanik, prvo 2012. godine kao član Demokratske stranke, a onda i 2014. godine kao član SDS-a.

Ipak, u javnosti je okarakterisan kao „preletač“ tek kada je u julu 2016. godine prešao u SNS. Rača je bila jedino mesto u Srbiji u kom je na lokalnim izborima u aprilu 2016. godine SDS pobedio. Međutim, tri meseca posle izborne pobede, Senić i ceo opštinski odbor SDS istupili su iz stranke a dve nedelje kasnije, u julu 2016. godine, učlanili su se u SNS. Od tada je Senić poverenik SNS-a za Raču i član glavnog odbora ove stranke.

Aleksandar Senić u Rači je predsednik najveće odborničke grupe – SNS-a u skupštini opštine, a ovu funkciju imao je i ranijih godina, samo što je tada bila u pitanju Demokratska stranka.

Snežana Đurić

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime