Bez prava na bezbedan povratak

0
876

Šta sadrži najnoviji izveštaj OEBS –a o povratku raseljenih na KiM

U-Zočištu-kod-Orahovca-izgrađeno-48-kuća-za-povratnike-ali-su-sve-do-jedne-razvaljene-i-opljačkane

Van KiM 206.000 raseljenih , na KiM 17.227 , u Crnoj Gori 12.000 i Makedoniji oko 1000 raseljenih. – Od avgusta 2012. do jula 2014. godine na KiM bilo 1.181 bezbednosnih incidenata od kojih 232 na povratnike. – U ovom periodu zapaljeno i 13 povratničkih kuća Srba

Proces dobrovoljnog povratka raseljenih lica sa Kosova i Metohije odvija se sporim tempom a nedostatak bezbednosti i uzurpirana imovina Srba je glavna prepreka tome. Pravo raseljenih lica na bezbedan i dostojanstven povratak u svoje domove i pravo da povrate svoju imovinu i svoje posede sadržano je u međunarodnim standardima o ljudskim pravima koji su usko vezani sa slobodom kretanja, mirnim uživanjem poseda i poštovanje privatnog i porodičnog života a sve je to raseljenima uskraćeno – kaže se u najnovijem izveštaju OEBS –a Procesu dobrovoljnog povratka raseljenih na KiM.

OEBS u izveštaju citira UNHCR koji precizira da je sa KiM u Srbiji posle 1999. godine bilo 220.000 raseljenih, 16.000 u Crnoj Gori, 1.100 u Makedoniji kao i 17.228 na samom KiM.

U izveštaju se konstatuje da se do jula 2014. godine na KiM vratilo 25.430 raseljenih iz svih zajednica. Međutim , zvanični srpski izvori sa terena govore da se na KiM do sada vratilo tek oko 2.700 Srba, najviše u Metohiji i to u oko 50 – tak sela opština Klina, Istok i Peć. OEBS precizira da se u ovom momentu na KiM nalazi još 36 kolektivnih centara sa 643 raseljena lica, među kojima je 540 Srba.

Da se raseljeni masovnije ne vraćaju u svoja mesta OEBS navodi kao ključno pitanje nedostatak bezbednosti u tim sredinama. U izveštaju se kaže da je od avgusta 2012. do jula 2014. godine na KiM bilo čak 1.181 bezbedosnih incidenta od kojih 232 na povratnike Srbe. U ovom periodu bilo je i 13 zapaljenih srpskih povratničkih kuća, desetak pljački traktora, automobila , druge poljoprivredne mahanizacije, košnice pčela, stoke i drugog.
U Zočištu kod Orahovca izgrađeno 48 kuća za povratnike ali su sve do jedne razvaljene i opljačkane.

Da Vas podsetimo:  I Herceg Novi u igri za ''izlazak'' Srbije na more!

U Zočištu kod Orahovca izgrađeno 48 kuća za povratnike ali su sve do jedne razvaljene i opljačkane.

Takođe u izveštaju se kaže da na povratničke porodice utiču česte sitne i veće krađe pokretne imovine, nelegalna seča šuma i ovakva vrsta incidenata izaziva zabrinutost lokalnog stanovništva, a policiji otežava rad činjenica, navodi OEBS, da su u te incidente često uključene naoružane kriminalne grupe. Na meti su bile i crkve i objekti verskog nasleđa, uključujući i groblja na lokacijama povratka.

OEBS dalje konstatuje da se povratnici osećaju obeshrabrenim da prijave incidente jer ne očekuju da će počinioci biti identifikovani i da nemaju mnogo poverenja u kosovsku policiju.

Na kraju izveštaja OEBS zaključuje da se broj povratnika iz godine u godinu smanjuje na KiM i da bi opštine trebalo da preduzmu korake da pravovremeno odgovore na bezbednosne incidente protiv povratničkih lica i da budu proaktivnije u rešenju svih povratničkih pitanja.

U cilju ostvarenja većeg povratka OEBS navodi da je na tom planu doneto nekoliko obavezujućih odluka na koje su se obavezali Priština, Beograd, UNMIK, OEBS, UNHCR i druge mečunarodne organizacije.

-OEBS će nastaviti da podržava procese koji vode u pravcu povratka raseljenih lica i da ovaj proces treba da pomognu svi kako bi se raseljeni vratili u mestima gde su živeli – kaže šef misije OEBS – a na KiM Žan Klod Šlumberže.


Prazno više od 600 povratničkih kuća !

U ovom trenutku širom Kosova i Metohije nalazi se prazno više od 600 srspkih kuća, novosagrađenih i onih obnovljenih u kojima niko ne živi. Tako je prazno 35 povratničkih kuća u Novom Selu kod Vučitrna, takođe 35 kuća u selu Podgorce kod Kosovske Vitine, 48 kuća u Zočištu kod Orahovca, 40 u Babljaku kod Uroševca, više od 130 kuća u Svinjaru kod K. Mitrovice, 80 u Obiliću, 70 Kosovom Polju….

Kada su u ovim mestima kuće zvanično proglašene završenim naredne noći sve do jedne od njih su opljačkane a kasnije i demolirane.

zoran-vlaskalic-jedinstvo-150x150

Zoran Vlašković

Da Vas podsetimo:  Stop montenegrisanju i katoličenju Crne Gore

Srpski glas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime