Bezakonje i javašluk u Ministarstvu prosvete: Ko laže, taj krade, ko krade – taj i ubija

0
812

Petar Blagojević već sedmi dan štrajkuje glađu u parku „Manjež“, preko puta Ministarstva prosvete. Ovo je već treći put ove godine da profesor Blagojević započinje štrajk. Prvi put bilo je to u februaru, zajedno sa Živadinom Disićem i Smiljom Janković. Tada, nakon višednevnog gladovanja i ležanja na asfaltu na temperaturama ispod nule, sve troje nastavnika „uspelo“ je da povrati „licence“ koje im je Ministarstvo oduzelo.

Ovakav progon nastavnika u civilizovanom svetu je apsolutno nezamisliv. Postupak Ministarstva prosvete u konkretnom slučaju, po pitanju oduzimanja licence za rad profesoru Blagojeviću, čist je oblik divljaštva, bezakonja i teškog kršenja osnovnih ljudskih prava. Mediji o tome ne izveštavaju, sindikati se drže za skute Ministarstva prosvete i Vlade Srbije; prosvetni radnici nezainteresovani, kao da se ne radi o užasnom zlostavljanju njihovog kolege; kao da tu, u krajnjoj liniji, nije reč i o njihovoj vlastitoj sudbini.

Zapravo, ovi prosvetni radnici bili su krajnje brutalno prevareni i izigrani u najvišem organu vlasti za područje vaspitanja i obrazovanja. Tako nešto, verovatno, nikada se nije desilo do tada nigde u svetu. Ali, izgleda da je Srbija zemlja ogolelog bezakonja, gde se u vrhu vlasti nalaze ljudi spremni da podvale, prevare, pa, moglo bi se konstatovati, i da posredno (svojim nečinjenjem) ubiju.

Zar i da ubiju, upitaće se neko? Zar je i to moguće? Očigledno da jeste. Kako bi se drugačije moglo okarakterisati ponašanje ministra prosvete i službenika Ministarstva prosvete prema jednom nastavniku, kojem su, nakon drugog štrajka (u maju ove godine) i vraćanja licence, obećali da će mu pronaći posao u jednoj od škola u Kragujevcu: posao sa kojeg je profesor Blagojević ranije proteran krivicom tog istog Ministarstva, koje mu je nezakonito oduzelo licencu za rad. Zdravstveno stanje Petra Blagojevića, i bez štrajka glađu, veoma je neizvesno (lečen je od maligne bolesti), a ovako, ostaviti čoveka da gladuje zbog onoga što je njegovo očigledno pravo i što mu po zakonu sleduje, svakako je čin bez presedana u istoriji srpske prosvete. Sve je to dobro poznato i ministru i ljudima u Ministarstvu prosvete, ali oni za život i zdravlje Petra Blagojevića uopšte ne haju.

Ministrova poruka Blagojeviču u ovih sedam dana potpuno je jasna: štrajkuj, umri, skapaj! mene to ne zanima!

Vraćena licenca podrazumeva da se status nastavnika mora u pravnom smislu vratiti u ono vreme i poziciju u kojoj je bio pre oduzimanja licence. U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja, otkaz i oduzimanje licence idu jedno s drugim, istovremeno; odnosno, radnik koji je dobio otkaz ugovora o radu u svojoj školi, automatski (po sili zakona) gubi licencu za rad u prosveti na teritoriji Srbije, za sva vremena; otuda, vraćena licenca podrazumeva, takođe, automatsko (po sili zakona) vraćanje na posao, to jeste, na ono radno mesto na kome se nastavnik nalazio pre dobijanja otkaza.

Da Vas podsetimo:  Da li je smena SNS poverenika važna vest

Ministarstvo prosvete je najpre (tokom prvog štrajka) Blagojeviću, u stilu jednog pijačarskog sitnog prevaranta, podmetnulo papir za koji su tvrdili da predstavlja „vraćanje licence“. Kada se Blagojević s takvim papirom Ministarstva prosvete pojavio kod direktora škole i Školske uprave u Kragujevcu, ovi su se grohotom smejali i njemu i ministru i celom Ministarstvu prosvete.

U tom času profesor Blagojević je shvatio da je, u stvari, Ministarstvo prosvete potpuno bezubo i da više nije u stanju da bilo šta „zagrize“. To jeste, Blagojević je shvatio da Ministarstvo prosvete služi samo za sprdnju i da ga niko u srpskom prosvetnom sistemu, počev od direktora, preko prosvetnih inspektora, do odmetnutih službenika u školskim upravama, ni za šta, narodski rečeno, ne zarezuje.

MINISTRE ŠARČEVIĆU, ISPUNITE VAŠE OBEĆANJE!

Poštovani,

mladen-sarcevic-foto-nebojsa-mandic-1470658085-965161Nakon najnovijeg saznanja da je u međuvremenu ispunjen nalog ministra, objavljen u medijima u maju ove godine, o nalaženju radnih mesta na određeno u mestima življenja za profesore kojima je nezakonito oduzeta licenca, Petra Blagojevića i Živadina Disića, ali samo u slučaju Živadina Disića, primoran sam da svoj treći, već najavljeni štrajk započnem samostalno, i ranije nego sam mislio, tačnije, u ponedeljak 12. juna, sa početkom u 12 sati.

Na treći štrajk me primorava očigledna diskriminacija po pitanju pomenutog obećanja ministra, jer za kolegu Disića je pronađen posao u skladu sa obećanim, a za mene nije, mada smatram da je bilo logičnije da imam barem blagi prioritet pri nalaženju posla na određeno u vidu pomoći, do okončanja spora, jer sam

1. deficitaran nastavni kadar – po listi slobodnih radnih mesta maltene u svakoj školi u mom mestu življenja mogu dobiti ugovor na određeno, čime bi obećanje ministra bilo ispunjeno i u mom slučaju,
2. lečen od maligne bolesti, čime automatski pripadam ugroženom sloju stanovništva, i ta činjenica je u Ministarstvu više nego dobro poznata,
2. ratni veteran,i moja maligna bolest je najverovatnije posledica učešća u ratu,
3. dobio upravni spor, i jedini sam profesor iz afere licenci koji je sudskim putem poništio rešenje ministra o oduzimanju licence,
4. jednom već dobijao i radni spor, ali je presuda o mom vraćanju na posao ukinuta nakon žalbe direktora, a osnovni razlog ukidanja presude bilo je postojanje rešenja o oduzimanju licence. Smatram da je izlišno ovom prilikom ulaziti u motive direktora škola koji se žali na presude kojim se neki profesor vraća na posao.

U nadi da ćete, kao pomoćnik ministra, izvršiti obećanje i nalog ministra te pronaći i meni radno mesto na određeno U MESTU ŽIVLJENJA, I U ŠKOLI SA KOJOM NISAM U SPORU, kao i u slučaju kolege Disića, i da neću biti primoran da po treći put štrajkujem glađu, unapred se zahvaljujem.

P.S. Štrajk za 12. jun sam već uredno prijavio policiji, jer nemam drugog izbora. U prošlom mejlu sam Vas uputio u činjenicu da ću štrajkovati 19. zajedno sa kolegom Disićem, ali kako je u međuvremenu njemu pronađen posao, baš onako kako je ministar obećao u medijima, on je logično i opravdano od štrajka odustao, čime ja, kome od obećanja ministra nije ispunjeno AMA BAŠ NIŠTA, nemam potrebu da toliko odlažem sopstveni štrajk.

Petar Blagojević

Štaviše, Petar Blagojević je davno dobio presudu Upravnog suda, kojim je poništeno rešenje o oduzimanju njegove licence za rad, ali mesecima je Ministarstvo odbijalo da postupi po pravnosnažnoj odluci tog suda. Tu normalnom čoveku staje pamet, jer je u bilo kakvom, makar iole uređenom društvu, takvo kriminalno postupanje je nezamislivo i praktično nemoguće. Naime, šta će nam Upravni sud, ukoliko se presude tog suda mogu, ali i ne moraju primeniti? Nepoštovanje zakona je kriminal (zločin) i sledeći takav silogizam, u Ministarstvu prosvete nalaze se oni koji krše zakon, ponašaju se, dakle, kriminalno, a oni koji se bave kriminalom, podvaljivanjem i prevarama – jesu kriminalci!

Isto tako, Osnovni sud u Jagodini doneo je prvostepenu presudu po tužbi profesora Blagojevića, kojom se potvrđuje njegova nevinost i kojom se vraća na posao. Direktor škole u Bagrdanu tada jasno pokazuje da ima „pik“ na profesora Blagojevića i da po svaku cenu želi da ga istera iz škole, jer se žalila na prvostepenu oslobađajuću presudu. Apelacioni sud je, kasnije, sve vratio na ponovno suđenje – i to baš zbog one nezakonito oduzete licence!

E sad, da se još pozabavimo suštinom problema. U normalnom svetu, ponašanje ministra prosvete i njegovog pravnog tima, koji  su prinudili prosvetnog radnika da štrajkuje glađu na ulici i da na takav način natera ministra i Ministarstvo prosvete da mu se vrati protivzakonito oduzeta licenca i iznudi obećanje Ministarstva da će biti vraćen na posao (što je, kako smo gore videli, jasna zakonska obaveza!) sigurno bi izazvalo ogroman revolt u javnosti.

U Srbiji, pak, dobija se utisak, niko ne haje za razbojničko ponašanje najviših organa vlasti, koje vara, podvaljuje, daje lažna obećanja, ignoriše život i zdravlje prosvetnih radnika, poigrava se ljudskim sudbinama… Nijedan častan čovek na svetu neće obećati nešta za šta unapred zna da ne može ispuniti, ali će, svakako, ispuniti ono što obeća. U slučaju ministra prosvete i njegovog tima reč je o takvom beščašću, da se ono teško rečima može iskazati. Uz to, pomenuto obećanje Ministarstva da će vratiti Blagojevića na posao u neku školu u Kragujevcu nije samo obećanje, već i (u pravnoj državi) neizbežna zakonska obaveza. A oni Blagojevića mogu da vrate na posao (ako hoće, ali neće, jer je Petrova gorka sudbina odličan način da se prosvetni radnici dodatno zastraše i pacifikuju), ako ne u njegovu raniju školu, tada u neku drugu, jer posla za njegovo zanimanje (profesor tehničkog obrazovanja i informatike) ima dovoljno u Kragujevcu.

Narodna mudrost kaže, ko laže taj i krade, a ko krade – taj i ubija!

Petru Blagojeviću, lažnom prijavom, iz škole u kojoj je ranije radio, ukradena je licenca. Ministarstvo prosvete je tu laž direktora škole u Bagrdanu podržalo bez ikakve provere, čime su i sami lagali – laž su prihvatili kao istinu! Takvu laž Ministarstvo i dalje drži za istinu i nakon dobijanja presude Upravnog suda, kojim je njihovo rešenje o oduzimanju licence poništeno. Pod pritiskom javnosti, nakon štrajka u februaru, Ministarstvo prosvete svesno i namerno podvaljuje lažno (pravno ništavo) rešenje o „vraćanju licence“. Za takav falsifikat i ogavan razbojnički čin (podvaljivanje falsifikovanog rešenja i prevara su krivična dela) do danas niko u Ministarstvu prosvete nije odgovarao…

Nastaviće se…

Dušan Gosteljski

www.koreni.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime