Bezuslovna privatizacija širom otvara vrata kupovini medija

0
492

Srpski-mediji

Spisak zainteresovanih kupaca lokalnih medija, kao i sve što se na medijskoj sceni dešava poslednjih meseci pokazuje, nažalost, da su Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) bili u pravu, a da je medijska koalicija, a pre svih Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obmanjivanjem javnosti da Brisel zahteva bezuslovnu privatizaciju medija, zapravo širom otvorilia vrata političarima da direktno ili preko svojih “privrednika” kupuju medije. Odgovornost za sunovrat medijskih sloboda i ugrožavanje javnog interesa biće na onima koji su kreirali i usvojili neustavne zakone i omogućili “of-šor” kompanijama vlasništvo u mediijima i prekomernu koncentraciju kapitala, što je suprotno i osnovnim zahtevima Evropske unije (EU).

SINOS i PROUNS još jednom upozoravaju da će privatizacija lokalnihmedija i prelazak na projektno finansiranje dati novi zamajac korupciji i uvesti našu zemlju u partijsko novinarstvo i totalni medijski mrak.

Pozivamo lokalnu samoupravu da ne preuzima odgovornost za sprovođenje protivustavnih zakona i da do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o javnom informisanju, ne donosi odluku o modelu privatizacije medija.

SINOS i PROUNS pozivaju predsednika Vlade Republike Srbije Aleksaandra Vučića da održiobećanje iz 2012. godine i, napokon, objavi ko su istinski vlasnici “Novosti” i “Politike“, kao i da obelodani sve malverzacije vezane za privatizaciju i vlasničku strukturu dva vodeća srpska dnevnika.

***

SINOS i PROUNS ‚takođe, zahtevaju da nadležne institucije reaguju i povodom višednevnog međusobnog optuživanja dva beogradska tabloida koja, na sopstvenom primeru, dokazuju u kakvo živo blato tone srpsko novinarstvo.

Sindikat novinara Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime