Bila jedna zemlja, nekad….

0
781

zastavaSrbija. Zemlja u kojoj se kvalitet ne trpi. Zemlja u kojoj je jeftino postalo skupo a dobro ocenjeno kao loše. Zemlja koja ti ne daje mogućnosti. Zemlja koja je u mraku. Zemlja iz koje želiš da odeš ili da bar oni koje voliš odu što dalje od nje.

Zemlja apsurda i surovosti.
Skaredna humoreska lošeg pisca, pokušaja komičara.
Zemlja u kojoj jedino čudo može da te spase.
Nije samo danas dan žalosti. Skoro svaki je. Objektivno, kada je prošao dan poslednjih godina a da niste pročitali neki horor u crnoj hronici?
Osim toga, da li ste pokušali da stavite na papir najosnovnije životne troškove a sa druge strane mesečna primanja ako ih uopšte imate?

Vidite razliku, odnosno, pogledajte minus. Onda krećemo u zaduživanja, kao i svi ostali pošteni i vredni ljudi koji se ne bave kriminalom. Dižemo kredite, uzimamo dozvoljene minuse, pozajmljujemo se, prodajemo sve što možemo da se samo prehranimo.
Na drugoj strani onaj neobrazovani ljudski talog, ono dno sa kupovnim diplomama, ogrezlo u krupnom ili sitnom kriminalu- uživa.
Mizerije u ljudskom obliku, poltroni, prevaranti i lažovi žive lepo u ovoj Srbiji.
Šta da kažem deci?
Koju stranu da odaberu?

Da li će me proklinjati što ih učim pravim životnim vrednostima? Da li će me mrzeti što im usađujem ljudskost, osećaj za pravdu i istinu?

U ovakvoj zemlji to su osobine koje se ne poštuju.
U ovakvoj zemlji prolaze samo oni nepošteni, loši. To su oni najgori iz naših odeljenja iz škole, to su oni sa kojima mi, dobri đaci nismo hteli da stojimo ni na odmoru.

To su oni što sada, mene, srpkinju čije je kumstvo vekovima staro, nagone na razmišljanje da decu usmeravam da beže odavde. Da idu tamo gde još nije poremećen sistem pravih vrednosti.
Trenutno vladaju takvi. Svuda. U svim porama. Na rukovodećim mestima, od šefa obezbeđenja do šefa kabineta. A narod, kao da je kolektivno lobotomiran.

Da Vas podsetimo:  Deca najčešće žrtve trgovine ljudima

I nema veze. Rastegnućemo jedan ‘lebac na dva dana, pusti ,,Pinkove zvezde” i navijaj za onu malu što vrti dupetom. Uzmi plastičnu flašu piva i nateži pred ružičastom televizijom. I sve je tako kao što kažu ovi sa televizije. I biće bolje za koju godinu, deceniju ili vek. Biće bolje.
Znate šta? Ja biram kvalitet. Ja biram dobre ljude, samo, sve ih je manje ovde, odlaze mi iz ove zemlje i govore da odem i ja.

Ne mogu, na žalost.

U zemlji Srbiji ako bi pokušala da odem sa mojoj decom zauvek odavde, bila bi osuđena za međunarodnu otmicu.
Zato trpim. Ne ćutim ali trpim. Govorim o svim ološima koji nas sistemski uništavaju. I učim moju decu. Učim ih poštenju, trudu, radu i ljubavi.

I učim ih da odu odavde. Čim dovoljno porastu da odu odavde i budu srećni.
Jer ova Srbija kakva je danas ne trpi pamet i ne trpi čast.

A bila je ovo jednom lepa zemlja na brdovitom Balkanu…

Harijeta Uhoda

Izvor: ziginfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime