Biljana Stanojević: Reč je ono što ostaje iza nas!

0
989

biljanaTrenutno najpoznatija i najuspešnija srpska pesnikinja, iza sebe ima veliki broj samostalnih ali i grupnih knjiga. Ove godine je objavljen njen prvi roman. Piše za decu i odrasle, kako poeziju, tako i prozu. Ona je Biljana Stanojević i ovom prilikom, za Niške Vesti, govori o svom stvaralaštvu, životu, urbanom kabareu „Šaputanje“ i drugim životnim temama.

Iza sebe imate izdatih 15 samostalnih knjiga, a svoju prvu zbirku pesama objavili ste još 1994. godine. Da li biste neku od njih izdvojili kao Vama posebno važnu i zbog čega?

Objavila sam 15 samostalnih knjiga i svaka nosi svoj pečat i obeležava na neki način onaj period mog života kada je nastajala. Ipak, neke su ostavile i još ostavljaju trag svoj postojanja. Izdvojila bih moju knjigu pesama „Drvo moje… Jablan lepi“ je proglašena za najljubavniju zbirku pesama u 2010. godini i po mom skromnom mišljenju – ona to i jeste.

Roman „Šta hoćeš, nesrečo?!“ je kruna mog dosadašnjeg rada i mogu priznati da sam, sudeći po mišljenju čitalaca, jako ponosna na njega. Za sada poslednja, nedavno objavljena zbirka pesama – „Čuvar nemira“ , nastala je nakon velikih problema kroz koje sam prošla i za nju sam posebno vezana.
Ova godina je za Vas počela veoma uspešno… Objavljene su tri Vaše knjige: zajednička zbirka pesama sa istoričarem i pesnikom Nebojšom Ozimićem „Mrvice ljubavi / Dragoj najdražoj“, samostalna zbirka pesama „Čuvar nemira“ i Vaš prvi roman „Šta hoćeš, nesrećo?!“. Recite nam više o tome.

Da, započela je uspešno i tako se nastavlja. Knjige promovišem po celoj Srbiji, a na jesen je planirano inostrasntvo. Nebojša Ozimić i ja smo oproban tandem i ovo nam je druga zajednička knjiga i u oba slučaja knjige su jako čitane. „Čuvar nemira“ je specifična kniga po mnogo čemu – u njoj je sadržan moj život, moji snovi i moje bitke. Ono što knjizi daje kvalitet jesu recenzencija izuzetnog književnika Aćima Višnjića i filozofa Spasoja Sprema, koja je objavljena posthumno.

Što se romana tiče – to je priča sa početka 20. veka i svrstava se u istorijsko-psihološko-biografske, sa primesama trilera. To nije samo životna priča jednog čoveka, kako se misli na prvi pogled, već je blistava porodična saga sa mnogo likova i radnje. Uostalom, svako ko ga bude pročitao znaće o čemu pričam.

Prošle godine ste započeli projekat „Šaputanje“. O čemu se zapravo tu radi?

„Šaputanje“ je urbani kabare i u početku zamišljen da bude serijal od 10 održavanja. U međuvremenu je to uzelo maha, zaživelo u gradu i, evo, još traje. Radi se o projektu koji je kulturno-zabavnog karaktera u kom učestvuju umetnici iz svih oblasti umetnosti. Gostuju priznate i poznate ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Nema politike. Ima puno smeha i poenta jeste da svaki posetilac izađe nakon programa veseliji nego što je bio. „Šaputanje“ će obići grad, završiće se na Letnjoj pozornici, nakon čega krećemo u osvajanje drugih gradova, jer se po sadržaju razlikuje od svega viđenog.
Često Vas zovu naslednicom Desanke Maksimović. Kako se osećate zbog toga?

Biti odmah iza takve književnice, pesnikinje, ličnosti uopšte – može samo da imponuje, a ja se nadam da sam svojim dosadašnjim stvaralaštvom to i opravdala.
Poznati ste kao veliki humanista i uvek se rado odazivate pozivima za učešće na humanitarnim akcijama. Zbog čega?

Jesam humanista i nikad se nije desilo da se ne odazovem takvim akcijama. Pomoći drugima, kada je to moguće, jeste jedan od mojih životnih načela.
Šta biste poručili mladim ljudima koji se bave pisanjem?

Svedok sam da mnogo mladih piše, što je predivno. Moja poruka njima bi glasila da ne odustaju od sebe, od pisane reči, jer, na posletku, reč je ono što ostaje iza nas!

Ana Stanojević

Niške vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime