Bista Nikole Tesle u Njujorker Hotelu

0
51

bistaNikoleTesleBista Nikole Tesle koju je uradio akademski vajar Bojan Mikulić iz Banja Luke juče je uručena menadžmentu hotela New Yorker na Menhetnu.

Bista će biti svečano otkrivena 10. januara 2015. i stajaće u centralnom Lobiju hotela, a istog dana biće održana i Tesla Konferencija sa ciljem da Tesla, konačno, uđe u školski program Amerike.

Juče je Teslinu bistu u ime Hotela primio Joe Kinney, jedan od menadžera i veliki poštovalac našeg naučnika i njegovog dela. Tesla je živeo u New Yorker Hotelu od 1933. – gde je umro na Božić 7. januara 1943.

Uručenje biste, kao i Konferenciju i gala večeru u januaru sledeće godine, organizuju Nikola Lončar Predsednik Tesla Science Foundation iz Filadelfije, Marina Švabić, Sam Mason, Zvezdana Scatt, Miloš Rastović, Dr Ljubo Vujović, Generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković sa svojim saradnicima i otac Đokan Majstorović iz Crkve Sv. Save u Njujorku.

bistaNikoleTesle“U programu će učestvovati oko 30 raznih eksperata iz ove oblasti i ovaj program smatramo najvažnijim što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. Bez Tesle u školama širom Amerike, svet nikada neće saznati pravu istinu – šta je Tesla uradio za čovečanstvo“ – kaže Nikola Lončar i dodaje: “Do sada smo poklonili Tesline biste: Američkoj Ambasadi u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banja Luci, Franklin Institutu u Filadelfiji, New Yorker Hotelu i gradu Rahvej u državi Nju Džersi. Imamo još tri biste i tražimo dobra mesta za njih. U procesu smo izrade Tesla reljefa koji će biti izliven od bronze i to će biti naš poklon za prvih 100 škola u Americi koje uvedu Teslu u školski program, a svakoj školi koja da ime “Nikola Tesla” poklonićemo Teslinu bistu. Projekt je veoma ambiciozan, ali to je jedini način da Tesla uđe u školski program Amerike. Više o tome reći će eksperti 10. januara.”

Poziv na učešće – Tesla Konferencija 10. januar 2015.

Tema: Tesla u školskom programu Amerike.

Pozivamo sve zainteresovana da uzmu ušešće u Konferenciji i pripreme radove na ovu temu.

Radovi za prijavu na Konferenciju treba da budu poslati najkasnije do 20. oktobra 2014. Odabrani radovi biće publikovani u knjizi-publikaciji koju pripremamo za januarsku Konferenciju, a odabrani učesnici dobiće prostor za predavanje na Konferenciji.

Uvođenje Tesle u škoski program je zamišljeno kao spoj nauke i umetnosti – da se kroz zanimljiv i slikovit način približi Teslina nauka i filozofija mladima.

Tesla je motivacija za mnoge i naš program pre svega ima za cilj da motiviše mlade. Želja nam je da mladi shvate koliko će svet napredovati ukoliko se bude više primenjivala Teslina tehnologija, a njegove započete ideje realizuju.

Pored Konferencije organizovaćemo u saradnji sa Nikola Tesla muzejom iz Beograda i izložbu o Nikoli Tesli.

Najboljim radovima i predavačima će biti dodeljena priznanja “Tesla spirit awards” i Nagrada predsednika Tesla Science Foundation na gala banketu koji će uz prigodan program biti održan isto veče.

Uveče, pre gala banketa, otkrivanje Tesline biste u Lobiju hotela koja će tu biti stalno postavljena od 10. januara 2015.

Za više informacija obratite se:

Nikola Lončar – nikolalonchar@gmail.com

Contakt – TeslaTalk@Gmail.com

www.teslasciencefoundation.org

medijasfera

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime