Bitka za stari hrast izgubljena

1
1008

Kada se bude pričalo o tome kako je građen Koridor 11 važno poglavlje biće posvećeno i seoskom zapisu u selu Savinac koji se greškom ili nepažnjom projektanata našao nasred trase auto-puta.

Meštani sela Savinac i Šarani i mnogi drugi učinili su sve da se seoska svetinja stara oko 600 godina zaštiti od sekira, ali posle nedavne poruke nadležnog ministarstva izgleda da su bitku za stari hrast definitivno izgubili.

HRAST

Inače, radovi na izgradnji Koridora 11 napreduju na svim deonicama, osim na delu trase na kojoj se nalazi hrast. Azerbejdžanska firma Azvirt odbija da ga poseče, a to neće da uradi ni Planum koja izvodi radove na ovom delu Koridora 11.

– Ljuti smo na projektante i ljude iz vrha države, među kojima je i premijer Vučić koji podržavaju seču svetinje. Svi koji tako misle moraju da znaju da je reč o svetom drvetu koje je preživelo mnoge silnike – kaže za “Vesti” Miliša Nikolić, predsednik Mesne zajednice Savinac.

Ćebira Markeljić živi već 37 godina u Savincu. Ona smatra da je velika sramota što ljudima iz vlasti više ništa nije sveto.

– Ako imaju hrabrosti da poseku seoski zapis, predlažem im da dođu sa svojim porodicama, decom i unucima i da to sami urade, a posle toga neka roštiljaju pored hrasta. U ovom delu Srbije nema čoveka pri zdravoj pameti koji bi posekao ovu svetinju – sigurna je Markeljićeva.

Z. Marjanović, Vesti

1 KOMENTAR

  1. Taj hrast ostace kao simbol borbe za neku normaniju Srbiju,ocigledno.
    Ko je bre vodio racuna o trasi K10 i K11 !?
    Ma pogledajte samo, svuda ista prica: uzeli su najbolju zemlju za poljoprivredu (nasa sansa,jel tako bese?)imas situacije da su prosli posred sela (!) cepali su obradive povrsine na vise manjih neupotrebljivih celina (obicno bez…MA HAOS LJUDI HAOS ! Srpsak rabota. Takvi smo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime