Bog se javi! – Vaistinu se javi!

2
793
Foto: printscreen

Još jedan hrišćanski praznik Bogojavljenje prošao je u ,,duhu,, hrabrih plivača u ledenim rekama za Krst časni. Mnogobrojni dnevni časopisi, odavno obučeni u žutu štampu, iscrpno su pisali šta se po ,,verovanju,, treba raditi na današnji dan, I kakvim ,,verovanjem,, je u tamnoj noći trebalo dočekati Bogojavljensko jutro.

U razbudjenom jutru politički kapilari, školovani sveštenici I pridošao narod, svečanim koridorom ukrasili su obale reka. 

U teretanama izvajana mladost, ukrašena tetovazama, ustreptalog srca čekala je znak da mogu u reku skočiti I zaplivati ka časnom Krstu. U hramovima se sluzila sveta liturgija. Tutori nisu izostali da sa tasom u ruci prodju kroz crkvu I od pridošlog naroda prikupe još novca koji nije ostavljen na ikone. Na kraju liturgije sveštenici su se odvaznim tonom oglasili ,,Bog se javi!,, I narod u crkvi u glasu odgovarao ,,Vaistinu se javi!,,

Bogojavljenska voda se sipala u flašice, flaše I manje balone.

Sve se odradilo ali se srce I duša nisu doradili. Kljuso pre, sakato posle. Sveti Duh je ostao na mestu gde se Nebo otvorilo da promatra folklor hrišćanstva na Zemlji…na srpskom ćilimu.

***  

Pred vratima hrama u kolicima je sedela sredovečna žena. Krhko telo naziralo se ispod kabaste jakne. Rukama je navlačila šal na obraze I smireno se štitila od zime. Pružene ruke I toplog glasa, zamolila je nekog od prolaznika da joj sipaju osveštanu vodu u flašicu. Radnja je mehanički odradjena I flašica sa vodom bila je ženi vraćena.

Polako se spuštala sa kolicima do ravne površine u porti crkve. Rukama je okretala točkove a stopalama obuzdavala inerciju I kretanje kolica. Svo njeno kretanje se odvijalo u ritmu kreni-stani. Zaustavljala se da ne smeta narodu koji je uporedo sa njom izlazio iz porte. Zaustavljala se I kada je izašla iz porte da ne smeta vozačima koji su posle svete liturgije žurno ulazili u svoja kola I kretali sa parkinga nekim svojim pravcima.

Na jednom mestu se trotoar završio I žena u kolicima je morala da se spusti na traku bulevara I u suprotnom pravcu od automobila koji su išli ka njoj, uz sam ivičnik nastavi svoje ,,korake,, ka svom domu.

Po nekoliko minuta bi se zadržavala da oprezno točkom predje preko rešetke za slivanje vode sa asfalta. Svaki drugi ili treći vozač joj je blicao farovima. Kao da su joj ,,dobronamerno,, pokazivali da je zalutala sa svojim kolicima. Da li postidjena ili uplašena, žena bi na blicanje farova ubrzala ručno okretanje točkova I pokušavala još više ivičniku da se približi.

Na jednom mestu je blago okrenula kolica I vožnju nastavila trotoarom koji ju je vodio do rampe pred jednim ulazom od zgrade.

Spustila sam ruke na ručke od kolica I tiho joj rekla ,,Molim vas da se ne uplašite, pomoći ću vam da udjete u ulaz,,. Podigla je glavu i blaženim osmehom mi rekla ,,Hvala vam, mogu ja to sama,,.

Reči da može sama bile su kao šamar na mom licu. Istrajala sam ćutke da je sa kolicima dovezem do stana u prizemlju. Čučla sam kod nje I rekla joj ,,Molim vas da mi oprostite što sam od crkve do vašeg ulaza išla iza vas a nisam vam pomogla. Koračala sam za vama da bi vi bili sigurni iako niste znali da sam iza vas. Danas sam javljanje Boga videla samo u vama, vašoj volji, smirenju I trpljenju.,,

,,Bog se javi!,, rekla je tiho.

,,Vaistinu se javi!,, još tiše sam joj odgovorila.

Marija Grubjašić

2 KOMENTARA

 1. ,,Molim vas da mi oprostite što sam od crkve do vašeg ulaza išla iza vas a nisam vam pomogla. Koračala sam za vama da bi vi bili sigurni iako niste znali da sam iza vas. Danas sam javljanje Boga videla samo u vama, vašoj volji, smirenju I trpljenju.,,

  ,,Bog se javi!,, rekla je tiho.

  ,,Vaistinu se javi!,, još tiše sam joj odgovorila.

  Ko je ovde bio kome andjeo ili Boziji duh, ne mogu da ocenim ali dve duse kakve god da su se srele i na jedan nacin ispunile ono sto se zove nedokucivo. Jedna je Mogla je da se okrene i ode, druga je mogla da bude ljuta jer se nije ranije prislo…ali ne… trpljivo i sa osecajem vise duznosti prema nedokucivom u ovom 21 veku one su ostvarile duh tog Dana. Bog se Javi Javi se Bog!!!

 2. Marina, zašto niste pomogli ženi čim ste je primetili. Ovako pokušavate da unizite Hrišćanski praznik kroz
  svoju priču o nehrićanskom ponašanju ljudi. A važe delo bi bilo veće i poruka drugim ljudima bi bila jača
  i uspešnija da ste kolica prihvatili odmah. I vaš greh je veći nego drugih ljudi koji su promicali oko vas.
  Vi ste bili potpuno svesni toga da toj ženi treba pomoć, ali ste joj dozvolili da se sama snalazi i pokušava
  da se domogne svog doma. Pomogli ste joj tek pred vratima doma, što znali da vam i nije bio cilj da joj
  pomognete iz srca bez ogranićenja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime