Bojkot – da ili ne?

2
1341

PIŠE: Nebojša Vučinić

Draga srpska opozicijo,

Bojkot izbora opcija je samo onda, kada onaj ko raspisuje izbore NE UŽIVA podršku “velikih sila”. U ovom trenutku, u Srbiji, to nije tako. Naprotiv: “velike sile” sada VAS percepiraju kao grupu šarlatana, nesposobnjakovića i plačipički, nesposobnu da posle eventualnog preuzimanja vlasti kvalitetno zameni onoga koga protežiraju.

Dakle, ne bojkot izbora. A šta može? Može bojkot kompletnog političkog sistema.

A to znači:

• Formulišite zahteve za održavanje poštenih izbora, oko kojih nema pregovora i kompromisa. Iza toga stanite svi.
• Formulišite platformu o postizbornoj demokratskoj transformaciji Srbije u svim sferama na koje ne sme da utiče promena političke vlasti. Ne tupite o podeli nečega šta još nemate, i kako sada radite – nikad nećete ni imati.
• Izađite iz republičke, pokrajinske i svih lokalnih skupština. Svi, do jednog, i iz svih, do jedne.
• Obustavite svako prisustvo u medijima, a svoje stavove prenosite preko namenski formiranih kanala (sajt, FB, tviter…), koje mogu da prenose vama naklonjeni mediji, ali bez vašeg direktnog učešća; organizujte tribine, predavanja, projekcije…za narod.
• Okupite vaše pristalice, građane, sindikate, nezadovoljne radnike… na centralnim trgovima svih gradova i mesta u Srbiji. Utaborite se. I ne razilazite se dok svi zahtevi ne budu ispunjeni. Velika je šansa da u tom slučaju već imate međunarodnu garanciju.

PUTUJ EVROPO I POVEDI VUČIĆA

Pljuvaće vas? Klevetati? Izmišljati? Pa šta? Zar to ne čine i sad?

Donosiće zakone i odluke kojima zloupotrebljavaju vlast, povređuju Ustav, rasprodaju zemlju i njene interese? Zar to ne čine i sad?

Održavaće izbore na kojima će dobiti većinu? Pod nefer uslovima? Zar to ne čine i sad?

Diktator je rekao da možete da protestujete koliko želite, da vas neće terati. Odlično. Iskoristite to. Ako i upotrebi silu u pokušaju da vas rastera, to će se njemu obiti o glavu.
Čak sam uveren da će pokušati neke kontraskupove svojih pristaša, s najavom nasilja. Neka. Nemojte se uplašiti. Oni na to i računaju. Na strah. Na to da ćete ustuknuti.
Ako budete dovoljno jasni, odlučni, istrajni – stvari će se menjati u vašu korist. Sve brže.

Da Vas podsetimo:  Ne želimo da poludimo

POGLEDAJTE SAJT NEBOJŠE VUČINIĆA

Vrlo brzo, dobićete pažnju stranih ambasada. Najpre stidljivu, na nivou “prikupljanja informacija”, onda sve veću. Eto sjajne prilike da i tim kanalima poručite da nećete ustuknuti. I da vas ponuda sitnih privilegija pojedincima neće razdvojiti.

Imaćete sve veću pažnju inostranih medija. To će menjati javno mnenje u “velikim silama” koje sad podržavaju aktuelnu vlast. Odražavaće se na rejting tamošnjih političara permanentna slika opšteg demokratskog bunta protiv onih koje protežiraju. A oni neće rizikovati svoj položaj zbog nekog tamo balkanskog ludaka, koji ne zna kad je dosta.

kolumnista.com

2 KOMENTARA

  1. I po tebi znaci i ti novi moraju da dodju uz pomoc zapada? I onda ce zapad i njima da diriguje sta da rade i umesto murte dobicemo kurtu i nista se promeniti nece… Jos jedan genije! Sistem mora a se promeni bre, kakve veze ima ko je na vlasti ako si kolonija? Pa prvo sto bi trebalo da se uradi je da se proteraju ambasadori koji se mesaju u izborni proces zajedno sa mmf i nato, a ta prica „da ih iskoristimo pa cemo mi urusiti sistem iznutra“ je realna koliko i deda mraz.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime