Bojkot naš nasušni

0
803
Danijel Dašić / Foto: printscreen (juznevesti.com)

Priča počinje na sledeći način. Parlamentarni izbori koji bi trebalo da se održe 24. aprila su pomereni na 5. jun. Ti izbori su takođe otkazani, a novi datum izbora nije utvrđen. Kasnije su četiri najveće partije postigle dogovor da se sastanu 31. avgusta, gde su odredili kao datum izbora 11. decembar. Pre izbora je raspušten parlament, a vlada je podnela ostavku, kako bi se formirala prelazna tehnička vlada koja dobija mandat da obezbedi legitimitet izbornog procesa. Sve je ovo deo sveobuhvatnog dogovora da bi se sprečio bojkot i obezbedilo učešće opozicije na predstojećim parlamentarnim izborima.

Taj dogovor podrazumeva formiranje tehničke vlade minimum 100 dana pre najavljenih izbora i da u njoj poziciju ministra unutrašnjih poslova preuzima opozicija. Tehnička vlada dobija sva ovlašćenja da pročisti birački spisak, promeni izborni zakon, kako bi se sprečile manipulacije i obezbedilo lakše glasanje građana u dijaspori.

Dobija takođe ovlašćenja da obezbedi i nepristrasno i balansirano izveštavanje medija o aktivnostima svih učesnika u političkom životu, bili oni pozicija ili opozicija. Tehnička vlada formira novo telo zaduženo da prati izveštavanje medija za vreme izbornog procesa. To telo ima ravnopravan broj članova vlasti i opozicije. Najveća opoziciona partija postavlja urednika Informativne redakcije javnog servisa.

Da li vam ovo zvuči poznato? Još bitnije pitanje je, da li vam ovo zvuči prihvatljivo? Kao neka demokratska procedura, koja će ne samo sada, već i u budućnosti sprečiti da bilo koja partija zloupotrebi vlast da zarobi državu i koristi je kao taoca i paravan za kriminalne radnje. Ako vam sve ovo zvuči poznato, to je zato što se sve ovo desilo. 2016. godine. U Makedoniji.

To je taj „Makedonski scenario“, najveća „noćna mora“ našeg predsednika, i zove se „dogovor iz Pržina“. Taj dogovor je omogućio Makedoniji da izađe iz duboke političke krize, koja je nastala kao posledica osmogodišnje autokratske vladavine (zvuči poznato?) Nikole Gruevskog.

Šta bi bilo u Srbiji kad bi uveli slično pravilo? Da se sto dana pre izbora raspusti parlament i uspostavi kontrola nad medijima i izbornim sistemom? Svaki put kad se to zapitate, barem jednog lokalnog moćnika oblije hladan znoj, jednom ministru procuri nos, a predsednik dobije aritmiju. Kako kaže jedna izreka, svaki političar prvo grabi vlast i novac, a zadnje pušta vlast i dušu. Pa nisu se oni toliko borili za vlast da bi je tako lako prepustili.

Da Vas podsetimo:  Izbori kao egzekucija nad demokratijom - i zdravim razumom

Zato je #bojkot postao najbolja alatka i univerzalni ključ kojim će se „razmontirati“ kako ova, tako i sve buduće vlasti koje ne poštuju svog poslodavca – građane i građanke ove države. Kad je ponuda na izbornom meniju takva da se bira između lošeg i goreg, tada takođe #bojkot. I predsednik je obećao da će promeniti većinu funkcionera koji su sad na vlasti. Zato što su nestručni, neodgovorni i bahati. Hvala ti predsedniče što si konačno progledao i video koliko kriminalaca i bahatih funkcionera imaš oko sebe. Ili je to samo ogledalo?

Bilo bi sve to super, još samo da ti poverujemo da ćeš stvarno pročistiti SNS. Ne zato što ti je u proseku samo jedna od deset izjava istinita, nego što stvarno, ko o čemu, baba o uštipcima, a ti o čišćenju SNS-a. Duže zamajavaš Srbiju sa tim najavama čistki i reformama, nego sa šarenom lažom o plati od 500 evra.

Opcija #bojkot je i jedan vid odrastanja građana i građanki Srbije, koji konačno dižu svoj glas protiv života u državi koja odgovara samo korumpiranim i lažljivim političarima. Kao što je Makedoncima njihov #bojkot doneo smenu diktatora i državu u kojoj se lažljivi i korumpirani mnogo lakše skidaju sa vlasti, tako će i nama #bojkot doneti razmontiravanje partokratije. Korak po korak.

Korak po korak i ne moramo više samo da zamišljamo državu u kojoj se vrši provera svih diploma i ostalih zvanja, političara i funkcionera. Gde lažni doktori i diplomci bivaju smenjeni i moraju da vrate sve plate koje su primili na osnovu kupljenih diploma. Državu u kojoj znate da vam je ministar iskusan profesionalac iz oblasti za koju je zadužen. Da li vam ovaj scenario zvuči prihvatljivo? Ako da, onda postoji velika šansa da će jednog dana biti stvarnost. Jer je ovo drugi i ključni korak koji sledi nakon bojkota. I zove se #lustracija.

Da Vas podsetimo:  A kad pandemija prođe

Šta birate? Ćuti da ne bude gore, ili digni glas da bude bolje. Da li pametniji i dalje treba da popušta?

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot. Možda sada i više nego ikada ranije.

Danijel Dašić
Izvor: Juzne Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime