Boško Obradović: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

bosko-obradovic-dveriVaskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik, koji nas poziva da se uprkos svim našim razlikama i sukobima izmirimo i prevazilazeći sve što je loše u nama i među nama krenemo putem dobra.

Vi vrlo dobro znate da Dveri nikada nisu bile niti će biti izvor bilo kakve destabilizacije Srbije. Upravo ono što se u poslednjih sedam dana dešava u Republičkoj izbornoj komisiji izaziva društveni haos i predstavlja izvor destabilizacije države. Vi to možete da sprečite, ako želite!

Predsednik RIK-a je član Vaše stranke, dok u sastavu RIK-a imate većinu pod Vašom kontrolom. Niko u Srbiji ne veruje da se u RIK-u donose odluke o kojima Vi niste upoznati i pre nego što su zvanično donete. Ako Vi niste naložili RIK-u ovakvo sramno postupanje u poslednjih sedam dana – ko je? Ko stoji iza izborne krađe i falsifikovanja izborne volje građana Srbije, posebno na Kosovu i Metohiji? Ako je to strani faktor – recite to otvoreno: ko je taj ko utiče na rad RIK-a i namerno pojačava političke sukobe u Srbiji? Za koga onda rade Dejan Đurđević i Miladin Kovačević?

Ovih dana ste u više navrata javno izjavili da biste pre umrli ili se ubili nego da ukradete i jedan jedini glas. Nije potrebno ni jedno ni drugo: neka ste Vi nama živi i zdravi. Dovoljno je da definitivno priznate izbornu volju građana Srbije, što ste na jednoj konferenciji za medije i učinili. Šta se u međuvremenu promenilo?

Pozivam Vas da zajedno odemo u Republičku izbornu komisiju i da pregledamo nekoliko biračkih vreća sa glasovima. Dovoljno je da Vam pokažem dokaze izborne krađe na biračkom mestu broj 9 u Leposaviću, gde je opoziciji ukradeno 115 glasova, od kojih je 48 pripisano Srpskoj naprednoj stranci. Neko je, dakle, direktno krao u Vaše ime i za račun Vaše stranke. I, šta ćemo sad? Ko će da odgovara za ovu krađu?

Da Vas podsetimo:  Slovak spasao 630 srpske dece od NATO bombi: 25 godina kasnije dobio nagradu za nesebični podvig

Predsedniku RIK-a Dejanu Đurđeviću još u četvrtak u 19 sati dostavili smo pismeni zahtev za novo brojanje glasova na ovom i još dva biračka mesta u Leposaviću, i evo već četiri dana taj zahtev nije stavljen na dnevni red sednice Republičke izborne komisije. Da li se slažete sa ovakvim ponašanjem Dejana Đurđevića? Da li opravdavate sve što on radi, uprkos direktnim dokazima o izbornoj krađi koje sam izneo i dokumentovao fotografijama i video materijalom?

Ovo je ključna provera koliko vredi Vaša reč. Jednom Vašom izjavom možete smiriti narasle političke tenzije i nepotrebne društvene nemire izazvane u ovo vreme najvećih hrišćanskih praznika upravo ovakvim dokazanim primerima izborne krađe.

Vi ste trenutno najodgovorniji u ovome društvu i državi i od Vas se očekuje da povučete politički potez koji će zaustaviti nepotrebne dalje izborne neregularnosti i sukobe, koji su daleko od onoga što nam današnji praznik poručuje i od nas traži. Ja Vam stojim na raspolaganju da pružim svoj doprinos u smirivanju strasti i mirnom prevazilaženju političke situacije u kojoj smo se našli. Srbiji nisu potrebni nikakvi sukobi i destabilizacija, ma koliko to želeo (ne)određeni strani faktor, i tu se slažem sa Vama. Ali, morate razumeti da su izborne krađe nedopustive i da Skupština Srbije mora izgledati onako kako su to želeli građani Srbije, a ne kako to želi vlast.

Uprkos brojnim izbornim neregularnostima, Vama niko ne spori pobedu na izborima i svi su Vam čestitali na tome. Ali, i Vi morate priznati izbornu volju građana Srbije kada je opozicija u pitanju i čestitati svima koji su ušli u Skupštinu Srbije, bez obzira što su Vaši politički protivnici i neistomišljenici, i što biste Vi možda voleli da stvari stoje drugačije. Dakle, od Vas zavisi da li ćemo se vratiti normalnom političkom životu i tekućem raspravljanju o našim političkim razlikama na pravom mestu – u Skupštini Srbije.

Da Vas podsetimo:  Kako se odupreti posle Banjske

U duhu Vaskršnjih praznika želim svako dobro Vama i Vašoj porodici.

Hristos vaskrse!

Boško Obradović