Bože, oprosti, grešio sam zajedno sa celom Ivanjicom

3
1023

Foto: Marko Ranđić / Noizz.rs

Bože, nikada nisam ni pomišljao da ću ti se direktno obraćati ovim putem ali… Grešio sam. I to na Božić. I ne samo ja, već čitav moj grad. Pogrešio sam jer sam mislio da najsrećniji praznik u godini podrazumeva topao dom, porodicu i harmoničnu atmosferu. Mislio bi čovek da sam do sada naučio da 24 sata muzike i neverovatne energije mogu da zaboravim, da se odviknem, i time odbacim čitavo rodno mesto, ali izvini, ne mogu. Božić u Ivanjici je u mojoj krvi. Božić u Ivanjici je žurka koja traje 24 sata bez pauze – bukvalno.

U tom gradiću koji će se retko naći na naslovnim stranama novina niko ne zna tačno kad je počeo da se sluša tehno niti samim trakama pridaje nekog posebnog značaja. Nema neke filozofije niti očekivanja da su Ivanjičani rođeni za elektronsku muziku, ali imaju nešto što se retko sreće – predobru energiju i međusobnu povezanost. Jedan kafić i jednog di-džeja. Hram ivanjičkog provoda i partijarha kog ceo grad zna kao Gigu.

Kafe bar “Bezbi” je najstariji kafić u Srbiji ali to nikada ne biste provalili po ulasku jer se generacije neprestano smenjuju, samo Giga ostaje tu gde jeste. Gradski mangup koji ima specifičan pogled na svet i mnogi bi rekli totalno iskrivljen, dok ne shvate da čovek sve radi iz ljubavi prema ljudima i muzici. Kada ga pogledate, vidite 50-godišnjaka zarobljenog u telu pubertetlije koji sanja o svetu bez predrasuda, palmama na rubu Španije i životu u kom nema briga. Takva mu je i muzika – bezbrižna, opuštajuća i drska. Kao neka uporna crnka koju morate voleti i čija kosa vas njiše i vodi upravo u Španiju… I samo plešete i svlačite se očima.

Giga celo veče cirka rakiju i ima prepoznatljive pokrete koji vas teraju da podignete ruke i predate se muzici da istrese iz vas traume iz trećeg osnovne. Zna se, on je lik oko kog se sve vrti i toga su svi svesni. Nikome ne smeta jer to radi sjajno, sa ukusom i bez nametanja. Kada sve to ukačite i propustite kroz šake nekoliko čaša omiljenog opijuma, kreće čitava stvar zbog koje i pišem sve ovo.

Izbor kafića i klubova u Ivanjici je jako osiromašen pa se tako i odluke lakše donose. Glavna ulica ima nešto više od deset lokala sa manje-više istom pričom i stalnim gostima. Gradić u jugozapadnoj Srbiji na najlepši način pokazuje kako je to živeti u simbiozi a opet nemati nikakvih dodirnih tačaka sa komšijom ili drugarom iz klupe. Pošto postoji šansa da se jedan od vas dvojice kune u turbo-folk a drugi ne skida naočare i živi samo noću, šansa za sudaranjem tehna i folka za Božić je gotovo stopostotna. Ali neki drugi put o turbo-folku. Njemu u Ivanjici prskose i odolevaju i dalje samo “Bezbi” i Giga.

3 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..siroti Giga,malo je vise popio,pa kad je krenuo kuci,lavo desno,nigde moga stana,oj ulice i ti si pijana,pa je u mraku,udario u ” bronzanu strazu”..spomenik cica Draze,podmetnuo mu Branko Copic.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime