Brat i sestra iz Batušinca ostali bez roditelja i žive u lošim uslovima

0
1000

Nakon što su pre šest godina brat i sestra iz Batušinca izgubili oca u saobraćajnoj nesreći, ovog februara preminula je i njihova majka, pa dvoje maloletnika sada živi bez dovoljno novca, u kući bez osnovnih uslova i bez toaleta.

Nikola je 17-godišnjak i ide u Gimnaziju „Bora Stanković“, a san mu je da studira književnost. On i njegova 11-godišnja sestra, vrlo rano su se suočili sa životnim nedaćama. Pošto su izgubili oba roditelja, nemaju pravi oslonac, niti finansijsku podršku da ostvare svoje snove. U selu žive u kući, bez toaleta i mesta za učenje, a ovaj životni prostor dele sa bakom i dekom.

Poljski wc koji je na 50 metara od kuće. Nemamo sestra i ja posebne sobe, nemamo privatnost. Uglavnom učimo gde stignemo i gde smo sami u tom trenutku. Teško je – kaže Nikola Vasić.

Posle smrti majke, koja je dugo bolovala, život je ovoj deci postao još teži i zato što se kućni budžet sveo se na bakinu poljoprivrednu i dekinu invalidsku penziju, što ni približno ne zadovoljava životne potrebe.


Centar za socijalni rad im je staratelj

Iz Centra za socijalni rad u Merošini kažu da se staraju o ovoj deci i da su brat i sestra nekoliko puta primili jednokratnu socijalnu pomoć iz opštinskog budžeta.

Oni dobijaju to što opština izdvaja za njih, to imaju pravo preko jednokratnih novčanih pomoći i to im mi odobravamo. Dobili su i preko Veća. On dobija i karticu mesečnu za školu. Dobiji su u 3-4 navrata jednokratne novčane pomoći, išle su naše koleginice, upoznate su sa slučajem – rekli su iz Centra.

Dodaju i da će od aprila, kada Nikola Vasić bude napunio 18 godina, odlučiti da li će produžiti starateljstvo.

Da Vas podsetimo:  Stolar Mile proglašen humanistom godine, odrekao se novca za putovanje u Njujork u korist bolesne dece

Međutim, Vasić dodaje da se starateljstvo Centra svodi samo na vođenje njegovog žiro računa i da nikakvu pomoć on i sestra nisu primili od smrti majke. Novac za mesečnu karticu je, kaže, dobio početkom februara.


Fudbaleri Radničkog pomažu, pozivaju i druge

Pošto su čuli za tešku životnu priču ove dece, fudbaleri Radničkog sukako navode iz ovog kluba, prikupili nešto novca i pozvali Nikolu i njegovu sestru da obiđu klub i stadion.

Ovim putem apelovao bih na sve koji su u mogućnosti da se odazovu apelu i pomognu Nikoli. Ukoliko svi napravimo mali korak, zajedno ćemo doći do cilja, a to je da mu pomognemo da živi normalan život kakav i zaslužuje – rekao je kapiten Radničkog Aleksandar Jovanović.

Oni koji bi da pomognu ovoj deci mogu da uplate novac preko žiro računa 205 -9001021966214-48, koji je otvoren na ime Nikole Vasića.

V. M.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime