Briselsko ubijanje Srbije

Nadziranje (ne)zdrave pameti

2
1348

Taci_Eston_DacicStalno se ponavlja ista priča u Briselu. Naši vajni „pregovarači“ – Ivica Dačić i Aleksandar Vučić – odlaze na „teške razgovore“ i odonud se vraćaju sa „najboljim rešenjima“ za Srbiju, „koji se u ovom trenutku mogu postići“. Ova dva „mučenika“ uspeli su juče da se dogovore samo oko stvari koje su od interesa za Šiptare. To jeste, „dogovorili“ su se oko toga da Srbi na severu Kosmeta nemaju svoje pravosuđe. A najmanje na čemu su Aleksandar i Ivica morali da insistiraju, to je da sastav pravosuđa u severnom delu Kosovske Mitrovice bude u skladu sa tamošnjom etničkom slikom stanovništva. Ali, oni ne samo da u tome nisu uspeli, nego im uopšte nije palo na pamet da na tome insistiraju.

Nema tu mnogo tog lepog niti nečega čime bismo se hvalili, niti čime bi se druga strana hvalila. U tim zadatim okvirima napravili smo najbolji rezultat za građane Srbije„, rekao je Vučić pogruženo.

Eto, predsednik suda u Mitrovici biće Srbin sa severa Kosmeta. Tamo ćemo imati odnos sudija 60-40, a tužilaca u odnosu jedan prema jedan. Da bi malo ublažio katastrofalnu sliku svog „pregovaranja“, Vučić je dodao da Srbi „imaju dvotrećinsku većinu među zaposlenima“ (valjda, imaju više vozača, portira i pomoćnog osoblja). Dakle, u sredini u kojoj Srbi čine 95 posto stanovništva, srpski „pregovarački“ tim je uspeo da obezbedi da Srbi imaju jednog ili dvojicu sudija više u odnosu na Šiptare. Možda bi bolje ispalo da uopšte nisu išli na sastanak u Brisel i da su odmah, tu u Beogradu, pristali na sve što se od njih iz Brisela zahteva. Srbija bi time, barem, uštedela koji dinar u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji.

Da Vas podsetimo:  Pismo predaka

Ali ne, javnosti u Srbiji treba dati privid da se ova zemlja za nešto pita. A u stvarnosti, Srbija više nema svoju politiku, nema svoju diplomatiju, nema ništa svoje. Sve u Srbije danas je tuđe ili lagano postaje tuđe. Iako se sve to jasno odigrava pred očima javnosti, narod u Srbiji, izgleda, više veruje „Judinom poljupcu“ i maglovitom obećanju da će se „za dve godine živeti bolje“. Srpska publika veruje rečima jednog „iskrenog“, „poštenog“ i, poput Nemca, „vrednog“ Srbina: pa on nam danas ne laže, on nam govori istinu u lice, ma koliko ta istina bila porazna i teška, zar ne? Srbija veruje onome koji ni sa čim „nema problema“, a i ako ga ima, on ga rešava u toku svog osamnaestočasovnog predanog rada u toku svakog dana, uključujući tu i subotu, i nedelju i državne praznike.

Uostalom, kako ne verovati čoveku koji piše program vlade nakon izbora, a uz to putuje okolo po svetu i mora da obavlja na stotine drugih „teških“ poslova. Šta će čovek kad je sve spalo na njega. Opet, Vučić ne bi bio Vučić kada tako nešto, kao što je program Vlade Srbije, ne bi mogao, i pored svih silnih obaveza, da napiše za desetak dana. Uostalom, ako ga i ne napiše, nema problema, napisaće ga njegovi prijatelji iz Nemačke, MMF-a i Svetske banke.

Dobro, a šta je sa Zajednicom srpskih opština (ZSO), o kojoj je Vučić onako „strasno“ govorio pre nekoliko meseci kada je ubeđivao Srbe na Kosmetu da učestvuju na šiptarskim izborima? Hašim Tači je tu bio sasvim jasan: ZSO se može formirati samo u skladu sa šiptarskim ustavom! A šta to znači? To znači da od onakve, gromoglasno najavljivane „Srpske“, unutar natovsko-šiptarskog Kosova, neće biti ništa. A zašto neće biti ništa? Pa zato što je uloga takozvanih „srpskih opština“ briselskim sporazumom jasno uređena.

Da Vas podsetimo:  Zbog pesme ili „kršenja“ karantina Jovana Popović u zatvoru već 18 dana

Gotovo je neverovatno da jedan čovek može toliko dugo da zamlaćuje celu naciju. Kako je moguće da srpska javnost ne vidi da od te vrste „poštenja“ i „iskrenosti“ Srbija ne samo da neće imati nikakve koristi, već će imati ogromnu, možda i nepopravljivu (fatalnu) štetu? Ako se neko još čudi zašto od ZSO neće biti ništa, tada neka pročita briselski sporazum, koji je javan dokumenat, pa će videti da se zajednica srpskih opština može organizovati samo u skladu sa zakonima „kosovske države“.

Zapravo, ZSO po briselskom sporazumu jednaka je svim drugim mogućim „asocijacijama kosovskih opština“, a njene ingerencije ravne su nuli. Naime, u pomenutom sporazumu piše da će „Zajednica imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja“. U stvarnosti, ovde se u srpskom prevodu uglavila reč „nadzor“, da bi se dobio utisak da su Srbi briselskim sporazumom nešto uistinu dobili. Mada i u srpskom jeziku ni „nadzor“ ne znači nikakvu suštinsku kontrolu, jer se nadzirati može samo ono što neko drugi radi, situacija je još gora kada se uzme originalan ugovor sastavljen na engleskom jeziku. Tamo umesto nadzora stoji overview, a ta reč u engleskom jeziku najbliža je srpskoj reči ’uvid’.

Ono što sada izlazi na videlo, jeste činjenica da Zajednica srpskih opština (koja još nije konstituisana, a pitanje je i hoće li ikada i biti), u skladu sa briselskim sporazumom nema čak ni pravo na ’uvid’ (overview) u rad pravosuđa na teritoriji „svojih“ opština. To je i razlog što srpska strana mora da prihvati Tačijevo rešenje za pravosuđe, jer po sporazumu je dovoljno da Srbi u odeljenju Apelacionog suda (to jeste u ispostavi prištinskog Apelacionog suda) u severnoj Mitrovici imaju jednog sudiju više od Šiptara, pa da sve bude „legitimno“.

Da Vas podsetimo:  Predsednik Republike će morati ponovo da raspiše izbore

Hašimu Tačiju, naravno, nije palo na pamet da u bilo čemu popusti. A i zašto bi?

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

like-button.net here

wordpress-themes.org here

2 KOMENTARA

  1. Mislim da narod ne voli da se komentari zadržavaju zbog pregleda. Prirodno, ljudi vole da diskutuju u „realnom vremenu“. To je daleko zanimljivije. Čini se da ovaj sajt više teži ka tome da čitaocu prenese određene istine o kojima glavni srpski mediji uglavnom ćute.

    Svakako da postoje neosnovane optužbe. Na primer, ako neko tvrdi da je Pera, na primer, polomio prozor, tada za tu svoju tvrdnju treba da priloži nekakve dokaze, zar ne? A to, čiju stranu neko drži, za ozbiljan medij nije uopšte bitno. Novinari bi, valjda, trebalo da se drže istine, a to, onda, implicira da ne smeju nikome da „drže stranu“

  2. Veoma sam zainteresovan za druge komentare. Ali, njih nema nigde. Takodje, slazem se nekim, uslovima o komentarisanju. Zanima me na koji nacin i na osnovu kojih parametara moderator odredjuje sta je neosnovanna optuzba? Kako on to moze znati? Prvi put sam na Vasem sajtu i jos uvek ne mogu da shvatim ciju stranu podrzavate? Od toga zavisi koliko ce te imati uspeha!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime