Brozova antisrpska geografija

2
614

Da je albanskim težnjama da otmu južnu srpsku pokrajinu kumovao Broz poznato je odavno. Međutim, manje je poznato da je nova komunistička vlast 1946. godine dobar dio naselja koje su do tada pripadala staroj Srbiji pripojila Kosovu. Što je najžalosnije u svemu tome Broz je imao veliku podršku srbijanskih komunista, posebno Aleksandra Rankovića.

Južna srpska pokrajina je do tada obuhvatala samo 15 opština, Tito im je pridodao još 15 i tako duplirao veličinu Kosova. Broz je Kosovu pripojio opštine: Vitina, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Novo Brdo, Istok, Peć, Prizren, Lešak, Podujevo, Leposavić i Štrpce, a koje su do tada pripadale staroj Srbiji. Time je Kosovu praktično pripojeno i pola Kopaonika – Lešak, Vračevo, Jarinje, Belo Brdo i još na desetine naselja, sela i zaselaka koji su odvajkada bili deo Srbije.

Na taj način, Kosovo je od postojećih 708 naselja od Tita „na poklon“ dobilo još 670 naselja, što je bilo 10,23 odsto teritorije centralne Srbije.

Zašto su komunisti to uradili nema jedinstvenog stava. Dok jedni tvrde da su tim projektom želeli da povećaju broj Srba na Kosmetu, drugi navode da je u pitanju klasično poklanjanje teritorije Srbije Albancima.
Istoričar Kosta Nikolić navodi da su komunisti u periodu od 1958. do 1963. pripojili AP Kosovo i opštine Lešak, Leposavić i Zubin Potok.
– Sve to je rađeno pod plaštom navodnog bratstva i jedinstva, a u stvari je to bilo davanje državne teritorije Srbije drugima. Neozbiljno! Nisu oni razmišljali nikad o srpskim interesima, već kako da smanje Srbiju, veli on.

Otcepljenje dijela Raškog okruga i njegovo pripajanje KiM pripisuje se Petru Stamboliću. Zvanično obrazloženje za pripajanje srezova Leposavić i Lešak 1959. bilo je da taj deo gravitira ka Mitrovici zbog rudnika. Stvarni razlog, navodno, bilo je obezbeđivanje dovoljno glasova za izbor Stambolića među delegate Savezne skupštine. Stambolić je tvrdio da je to uradio Slobodan Penezić Krcun „da bi povećao broj Srba u pokrajini“, koja to još nije bila.

Da Vas podsetimo:  U Narodnoj biblioteci Srbije predstavljena knjiga Jasenovac – između broja i žrtve

Izvor: in4s.net

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime