Buđenje ministra Nenada Popovića ili kratkotrajno talasanje bez borbene uzbune?

0
598

Možda će se i ovo talasanje brzo umiriti, a ocene ministra Popovića o Briselskom sporazumu i propalim evropskim integracijama zaboraviti kao da nisu ni bile izrečene

Ovih dana pažnju naše javnosti zaokuplja nesporazum ili „nesporazum“ u koaliciji kojom već sedam godina upravlja Aca Srbin. U njoj je manje-više sve skladno i u savršenoj slozi i ljubavi među različitim delovima od kojih je sastavljena, a koje uspešno spaja jedinstveni cilj: da ostanu na vlasti što je duže moguće, pa koštalo to šta koštalo Srbiju i njene građane.

Ponekad se, istina, dese manji sukobi između pojedinih članova Vlade (kao između gđice Brnabić i gđe Mihajlović), ali se oni brzo stišaju, čim ih vladar opomene na red i pristojnost, pa sve se nastavi u najvećoj slozi i ljubavi. kao da nikada nije ni bilo nikakvog nesporazuma i zastoja u njihovim odnosima.

Najnovije istupanje predsednika Srpske narodne partije, Nenada Popovića, međutim, kao da je nagovestilo ozbiljniji nesporazum i razilaženje sa „osnovnim strateškim ciljem“ naprednjačke koalicije – pristupanjem Srbije Evropskoj uniji. Posle smešnog izleta Ramuša Haradinaja u Hag i povratka u Prištinu, ministar Popović se usudio da izjavi ono što kod nas mnogi vide ali ne smeju da kažu: kako je Briselski sporazum mrtav i da više nema ništa od evropskih integracija Srbije.

Na ove reči svoga ministra (istina, bez portfelja, ali i on je ministar, pa još zadužen za inovacije) oštro je reagovala predsednica Vlade Ana Brnabić rečima: „Svaki ministar u Vladi dužan je da sprovodi zajedničku dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju slobodni su da je napuste“.

Razume se, oglasio se zatim i Aca Srbin: najpre je rekao kako će sve biti u redu i da je uveren kako ministar Popović nije imao zlu nameru ali i da nije njegovo da procenjuje da li je Briselski sporazum mrtav i da li od evropskih integracija Srbije nema ništa, ali da je, u svakom slučaju, trebalo je da se najpre konsultuje sa premijerkom o tome.

Da Vas podsetimo:  Sokolska društva župe Cetinje u Boki Kotorskoj

Ministru Popoviću se, međutim, nije svidela ideja da po svoje mišljenje ide kod predsednice Vlade, pa je izjavio kako će o svome radu u Vladi razgovarati samo sa Vučićem.

Zatim su se, da čorba bude gušća, u raspravu uključile i stranke koje nisu članice koalicije Ace Srbina, LDP, je predložila premijerki da smeni Popovića, „jer njegovi nalogodavci preko njega šalju poruku srpskoj Vladi da napusti pregovore sa Kosovom pa i sa Evropskom unijom“, dok su iz LSV grešnog ministra bez portfelja nazvali ruskim lobistom i zastupnikom interesa onih koji bi da zaustave evropski put Srbije.

Sasvim očekivano, u javnosti se zatim pojavilo i saopštenje Srpske narodne partije, stranke čiji je predsednik Nenad Popović, a koja je od parlamentarnih izbora 2016. godine koalicioni partner SNS-a. U tom pismu piše kako su narodnjaci spremni da ne budu deo Vlade Srbije ako nekome smeta što brane Ustav Srbije i Kosovo. Neka smene Nenada Popovića i saopšte građanima da su to učinili „jer se zalagao za poštovanje Ustava Srbije i rezolucije 1244 i što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu“.

Ako su građani Srbije i stekli utisak da su reči ministra Popovića o Briselskom sporazumu i evrointegracijama Srbije odraz njegovog stvarnog mišljenja, teško će im biti da shvate šta ga je navelo da na izborima pre tri godine sklopi savez sa naprednjacima, posle izbora dobije tri poslanička mesta u Narodnoj skupštini, a on sam ministarstvo bez portfelja u Vladi.

I da li mu je zaista bilo potrebno više od tri godine saradnje sa Acom Srbinom da shvati kako on neprestano krši Ustav i donosi štetne odluke, pre svega u vezi sa Kosovom i Metohijom, i da tek sada reaguje?

Da Vas podsetimo:  KORONA CIRKUS: Srbija medicinski fenomen, o natalitetu brine Ana Brnabić

Možda će ovo zakasnelo buđenje ministra bez portfelja pobuditi nadu onog dela srpske javnosti koji nije sklon Vučiću da se pojavila pukotina u naprednjačkoj koaliciji od koje će nastupiti korisne posledice po našu zemlju. A možda će se, kao što to najčešće biva, i ovo, talasanje brzo umiriti, a ocene ministra Popovića o Briselskom sporazumu i propalim evropskim integracijama Srbije zaboraviti kao da nikad nisu ni bile izrečene.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime