Buduća strategija nacionalne bezbednosti

0
783

U centralnoj informativnoj emisiji Prvog programa Radio Beograda Javnog medijskog servisa “evropske“ Srbije, Novosti dana (15 č, 9.februar 2017. godine) između ostalog saopšteno je da je u toku ažuriranje postojećih i izrada novih dokumenata iz oblasti zaštite nacionalne bezbednosti Republike Srbije. Tom prilikom je pozivanjem na beogradski Centar za bezbednosnu politiku (direktor Miroslav Hadžić) istaknuto da Brisel (administracija Evropske Unije) vrši pritisak (preporučuje) Srbiji da iz aktuelne Strategije nacionalne bezbednosti (usvojene 2009. godine) u budućem ovakvom dokumentu izostavi sledeći stav: “Protivpravno, jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja najveću pretnju bezbednosti Republike Srbije.“ Tragom ove vesti došli smo do saznanja da je Vlada Republike Srbije formirala Međuresornu radnu grupu sa zadatkom ažuriranja postojećih i izrade novih strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane, koja je u završnoj fazi.

o_vozmozhnoy_grazhdanskoy_voyne_v_kosovo_i_metohiiMeđuresornu radnu grupu čine predstavnici Ministrastva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, i Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (koji predvodi Tanja Miščević). Potpuno je očekivan ovakav zahtev briselske administracije, jer se Srbija u procesu pridruživaa Evropskoj uniji konstantno suočava sa novim zahtevima koji se u manjem ili većem obimu direktno suprotstvaljaju sopstvenim nacionalnim interesima. Briselski zahtev za izostavljanje ključnog stava iz buduće Strategije nacionalne bezbednosti da je protivpravno proglašenje nezavisnosti lažne države “Kosovo“ predstavljalo i predstavlja najveću pretnju bezbednosti Republike Srbije argumentovano dešifruje neiskrenu i podmuklu nameru Evropske unije da Srbiju primi u punopravno članstvo osakaćenu za 13 procenata sopstvene teritorije (bez Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija) ali i da izbriše mogućnost saznanja o tome da je dotična, druga albanska pseudo-država nastala protivpravno, nakon agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Reč je o tome da ovakav zahtev Evropske unije ukazuje na drsku nameru da terorizam Albanaca na štetu Srbije ali i regiona bude trajno nagrađen, budući da lažna država “Kosovo“ predstavlja važan nukleus zamišljenog kalifata džihadista na prostoru jugoistočne Evrope.

Da Vas podsetimo:  O upotrebi patrijarhata u vreme epidemije

Pretpostavlja se da će Republika Srbija rezignirano odbaciti ovakav zahtev Brisela, jer niz argumenata ukazuje na to da je sve što je konstatovano u postojećoj Strategiji nacionalne bezbednosti RS (iz 2009. godine) potpuno potvrđeno u prethodnih osam godina. Podsetimo, konstatovano je da tzv. nezavisno Kosovo doprinosi da taj prostor postane dugotrajni faktor nestabilnosti u regionu. Evidentno je da Priština aktivno se angažuje na transformaciji tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, specijalnim jedinicama ROSU demonstrira silu u etničkim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji a sistematski optužuje Srbiju kako navodno ugrožava “bezbednost Prištine“. Zatim, u pomenutom stavu aktuelne Strategije nacionalne bezbednosti se konstatuje da se poštovanje ljudskih i manjinskih prava naročito u pogledu bezbednosti i zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, povratak prognanih i interno raseljenih lica, kao i decentralizacija Kosova i Metohije ne ostvaruju u skladu sa proklamovanim i važećim standardima međunarodne zajednice. Sva raspoloživa saznanja potvrđuju ovakvu konstataciju jer nije obezbeđena lična i imovinska sigurnost Srba. Sloboda kretanja Srba je u tolikoj meri rizična da se svodi samo na porodične zgrade sa okućnicama. Vreme odmiče protkano atmosferom da se prognanim Srbima se ne obezbeđuju nikakvi, čak ni minimalni uslovi za bezbedan povratak i život na svojim vekovnim ognjištima. U stvari, mnogi Srbi povratnici su pod nepodnošljivim terorom prištinskih vlasti ponovo bili prinuđeni, da po drugi put, napuste svoja vekovna ognjišta.

S obzirom na činjenicu da Briselski mentori naše države tendenciozno ružnu Kosmetsku stvarnost pokušavaju da prikažu kao veliko dostugnuće i pobedu zapadnih vrednosti, a naši sunarodnici žive i svedoče o nažalost jezivom teroru Albanaca na očigled trostruke misije međunarodne zajednice (UNMIK, KFOR, EULEKS), uputno je i neophodno da u novoj Strategiji nacionalne bezbednosti Republike Srbije stav o lažnoj državi “Kosovo“ bude još sadržajnije opisan i detaljnije obrazložen. U tom kontekstu, osim navoda navoda da Srbija nikada neće priznati drugu državu Albanaca na sopstvenoj teritoriji, neophodno je naglasiti i da neće dozvoliti da prištinske vlasti nastave sa terorom nad Srbima u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Zapravo, neophodno je upozoriti i međunarodne misije na teritoriji AP Kosovo i Metohija (UNMIK, KFOR i EULEKS) da ukoliko adekvatno ne zaštite Srbe, time direktno provociraju Republiku Srbiju da interveniše sa ciljem zaštite sopstvenog stanovništva. Ukoliko administracija Evropske unije bude saglasna sa ovakvim, prema našem mišljenju, nužnim stavom u novoj Strategiji nacionalne bezbednosti RS, pouzdano će pokazati da je dosledno opredeljena za demokratska i pravedna načela, a suprotstvljena terorizmu Albanaca. U suprotnom, ukoliko Republika Srbija uvaži njihov nemoralni zahtev i koriguje strateška odbrambena dokumenta na sopstvenu štetu, to će predstavljati svojevrsnu kapitulaciju Srbije pred zahtevima Brisela, iako su i prijem a i sam opstanak Evropske unije veoma neizvesni. Izbori u više država članica u tekućoj godini ukazuju na izgledne dezintegracione procese unutar EU, i tu činjenicu naša politička elita mora ozbiljnije da uzme u obzir.

Da Vas podsetimo:  Dr Martinović iznad zakona, Pravni fakultet u rukama vlasti, plate profesora do 6.000 evra

Vladimir Milanović

www.fsksrb.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime