Čak 79,8 odsto Republike Srpske se protivi ulasku BiH u NATO pakt

3
243
 • Foto: printscreen

  Dio ispitanika, njih 9,1 odsto, daje uslovno podršku ulasku u NATO smatrajući da BiH treba da uđe u Sjevernoatlantski savez samo ako to učini Srbija, dok pod istim uslovima ulazak BiH u EU podržava 10,4 odsto ispitanika

 • Negativan stav prema ulasku BiH u Evropsku uniju ima 39,9 odsto ispitanika. U oktobarskom istraživanju negativan stav je imalo 21,1 odsto anketiranih

NEGATIVAN stav o ulasku BiH u NATO izrazilo je 79,8 odsto ispitanika iz Republike Srpske u istraživanju koje je od 3. do 7. februara sproveo banjalučki Fakultet političkih nauka, što je znatno više u odnosu na isto istraživanje sprovedeno u oktobru prošle godine, kada je taj procenat iznosio 64,3 odsto.

U istom periodu povećao se i procenat ispitanika koji imaju negativan stav prema ulasku u Evropsku uniju, jer je u oktobarskom istraživanju negativan stav imalo 21,1 odsto anketiranih, dok je u najnovijem istraživanju taj procenat porastao na 39,9 odsto.

„Dio ispitanika, njih 9,1 odsto, daje uslovno podršku ulasku u NATO smatrajući da BiH treba da uđe u Sjevernoatlantski savez samo ako to učini Srbija, dok pod istim uslovima ulazak BiH u EU podržava 10,4 odsto ispitanika“, navedeno je u istraživanju koje je sprovedeno telefonom na uzorku od hiljadu ispitanika iz 30 lokalnih zajednica širom Srpske.

Kao osnovni razlog protivljenju ulasku u NATO čak 70,1 odsto ispitanika navodi ratna dešavanja tokom devedesetih godina prošlog vijeka, dok ostale razloge protiv ulaska u NATO, poput tvrdnji da taj vojni savez ne doprinosi većoj bezbjednosti, da bi se ulaskom u NATO povećao angažman vojnika iz BiH, te da političke partije nemaju usaglašen stav, navodi manje od pet odsto ispitanika.

Rezultati drugog od tri planirana istraživanja u okviru projekta UG EDA koje sprovodi FPN pokazali su da kad je u pitanju odnos prema NATO nema velike razlike po osnovu polne i starosne strukture ispitanika i njihove školske spreme, jer i žene i muškarci, i mladi i sredovječni i stariji ispitanici, kao i oni sa osnovnom i srednjom školom ili fakultetom imaju jednako negativan odnos prema atlantskim integracijama.     

Kada su u pitanju stavovi prema ulasku BiH u EU, istraživanje je pokazalo da najmlađi (18-29 godina) i najstariji ispitanici (stariji od 65 godina) imaju nešto pozitivniji stav o tom pitanju od ostalih ispitanika, kao i da fakultetski obrazovani imaju pozitivniji stav prema EU integracijama od ispitanika sa srednjom stručnom spremom i osnovnom školom.

Dekan banjalučkog FPN-a Ranka Romić Perić kaže da su rezultati istraživanja logični kada se uzmu dešavanja koja su obilježila rat u BiH od 1992. do 1995. godine.

„Pored toga, povećanje procenta ispitanika koji imaju rigorozniji stav prema NATO integracijama dobrim dijelom je izazvan i medijskom ekspanzijom u vezi s tim da li je došlo do potpisivanja Nacionalnog godišnjeg plana, odnosno ANP-a. Mi u Republici Srpskoj znamo da nije došlo do potpisivanja ANP-a, ali to je zapravo nešto što je obojilo javno mnjenje. To je sigurno pojačalo stavove naših građana da od NATO integracija nema ništa i potvrdilo javne politike Republike Srpske koje se vode na nivou BiH“, kaže Romić Perić.

Koautor istraživanja i docent na banjalučkom FPN-u Aleksandar Janković kaže da određeni medijski događaji mogu da utiču na rezultate istraživanja, ali objašnjava da se stavovi formiraju pod uticajem širokog kruga socijalnih činilaca.

„Na formiranje stavova utiču odrastanje u određenoj sredini, porodična situacija, društveni kontekst, lični faktori, motivacija pojedinca i niz drugih faktora“, kaže Janković.

Izvor: Glas Srpske

3 KOMENTARA

 1. Ja spadam u onih devet posto koji su za sto brzi ulazak Republike Srpske i Srbije u EU i NATO.
  Da se skinemo sa vetrometine i udjemo pod kisobran – u kolo evropskih naroda – gde nam je i mesto.

 2. Zeljko Komsic je bolji…nemoj da se sekiras. On bas vodi racuna posebno o Srbima i nista ga ne boli a radi jos gore i njemu je stalo do casti i postenja. Isto tako po svojoj savesti je radio Bogic Bogicevic, pa evo do kakvog krvopolica je doslo. Njima je savest cista a novcanik pun…..

 3. Pa sta je to Milorada Dodika briga? Njemu je stalo samo da ostane na vlasti. Potpisao bi on pakt i sa crnim djavolom (kao i Milo Djukanovic) da bude predsjednik, ili premijer. Zar na pocetku svog mandata clana Predsjednistva BiH nije govorio, da „kada mu se prohtije, nece ni ici na sjednice tog kolektivnog organa“. Kao i ranije, i tada je lagao, kao sto i sada laze. Boli ga k**ac za srpski narod i njegove problema. Ponasa se kao da je Republika Srpska njegovo dvoriste i njegova babovina. Licemjer jedan, kada mu je otac nedavno umro – otisao je u Bijeljinu da saceka Vucica koji je putovao u Drvar:

  Dodik i Vučić 29. januara u Drvaru i Mrkonjić Gradu – YouTube
  Search domain http://www.youtube.com/watch?v=6hr5BW-m2h4https://www.youtube.com/watch?v=6hr5BW-m2h4

  Isto tako, M. Dodik je na granicnom prelazu u Bijeljini sacekivao i Borisa Tadica, sad ga ni ne pominje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime