Čanak bi da u čanku iznese Vojvodinu iz Srbije!?

0
399
Nenad Čanak / Foto: YouTube Screenshot

Ko i zbog čega opet povampiruje ideje sepratizma u Vojvodini, u nestabilnim  balkanskim vremenima, kada se Srbija iz sve snage upire da odbrani ono što joj je pre 20 godina oteto? Zašto se opet stavlja na proveru sve ono što čini najviše vrednosti života na tlu Vojvodine među svim građanima, a posebno nacionalnim manjinama?

Više je nego jasno, da nacionalne manjine na tlu Vojvodine, žive istinskim životom građanskog društva u kome nema podela i podvajanja po nacionalnoj i verskoj osnovi. I ko sada hoće,  da nešto što smo smatrali da je zauvek pokopano pre dvadesetak i više godina, izvadi iz Ada i poturi kao nešto novo, epohalno i razumno, za nova političkih trvenja, nacionalnog bezumlja i mogućih direktnih sukoba…I ko su to “oni”, a ko smo “mi Srbijanci”? I ko to pita?

Zašto Nenad Čanak, jedna od voštanih figura iz muzeja “dosmanlijske serije Prohujalo ne povratilo se”, želi opet na javnu scenu na najekstremniji mogući način?

Ono što njemu očigledno nije jasno, a što je bistro kao izvorska voda – je da su prošla vremena u kome je bilo vrlo lako zapaliti vatru sumnji i nacionalnih trvenja na prostoru Vojvodine. Nacionalne identitete su na tlu Vojvodine pronašle sve nacionalne manjine. I u godinama unazad, sve se lakše i brže integrišu u građansko društvo, onakvo kakvim  ga vidimo danas i kakvo će biti sutra na području Vojvodine…

Nije li ovo najava nečega što smo u ne tako davnoj političkoj istoriji već videli ( “ de ža vi”) na jugu Srbije?

Počelo je sa borbom za ljudska prava, građanske slobode, pa onda traženjem Republike, da bi se tokom devedesetih završilo traženjem nezavisne države?! Dva puta isti scenario  neće proći. Jer se samo budala dva puta sapliće o isti kamen!? Bez obzira što sve to dolazi iz iste kuhinje.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji više hiljada odsto manji mortalitet nego u zemljama EU

Pa, ipak, sačekajmo, naredne poteze minornih političara, ali sa veomaa opasnim namerama:

Sporazum o saradnji između dve vojvođanske političke organizacije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije, juče su u Novom Sadu potpisali njihovi predsednici, Nenad Čanak i Aleksandar Odžić.

Nenad Čanak je istakao da je ovaj Sporazum značajan pomak u vrednosnom smislu.

Dve stranke se ideološki razlikuju, rekao je i objasnio da se ona ogleda u pitanju „da li Vojvodina treba da bude u statusu republike kao konstitutivni element federalizovane Srbije, za šta se zalaže Vojvođanska partija, ili treba da bude autonomija na teritoriji Srbije, kao što misli LSV“.

Podsetivši na program „Vojvodina republika“ iz 1998. godine, koji je objavila LSV kao svoj programski dokument, kazao je da je to je bilo u trenucima „kada se još moglo razgovarati o tome da Kosovo kao republika ostane u sastavu Srbije, ali je u međuvremenu Kosovo faktički isključeno iz poretka Srbije“.

– Okolnosti su se, dakle, promenile i ono što je ostalo od Srbije mora da se redefiniše – zaključio je Čanak.

– Saradnja jedine dve vojvođanske, regionalne i autohtone partije najavljuje beskompromisnu borbu za prava Vojvodine i svih njenih građana – dodao je Odžić.

P. J.
Izvor: embargo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime