Carevo novo odelo: Srbiji potrebne radnice, a ne trudnice

2
1050

U Srbiji nikad nije bilo teže živeti. Koliko god da radite, novca za osnovne potrebe nedostaje, pa se svakog meseca odloži plaćanje računa za struju ili telefon, sa nadom da će se narednog meseca dogoditi neko čudo, pa će se stvoriti tih famoznih deset hiljada koje uvek nedostaju.

Ima i srećkovića koji nikoga ne izdržavaju, ali takav broj je zanemarljiv u odnosu na one koji, umesto da odu na letovanje, razmišljaju o ogrevu ili zimnici za čitavu porodicu. Porodice sa decom su se toliko izveštile da spajaju kraj sa krajem, da se i sami pitaju kako uopšte preživljavaju. Zarađuju 50.000 dinara mesečno, a račune plaćaju i nikom ništa posebno ne fali. Nešto tu ne štima…

Populističke mere najavljene nagrađivanim sloganima “Rađaj, ne odgađaj”, „Ljubav i beba – prvo što nam treba!“,  unele su optimistima tračak nade da će se nešto u Srbiji ipak promeniti. Deca i trudnice su na prvom mestu. Osim što se naširoko i pompezno govorilo o novčanoj pomoći namenjenoj porodiljama – što je inače dobar potez – naglašavalo se da su trudnice naše najveće blago, koje niko ne sme ni da pogleda preko. Iako svi znamo da im retko ko ustaje u gradskom prevozu, da imaju neretko loš lekarski tretman, da od poslodavaca kriju planove o potomostvu, a često kriju i trudnoću da ne bi nekim čudom brzinom svetlosti bile proglašene tehnološkim viškom. To svi znamo, ali se pretvaramo da je državi stalo.

Gostujući na RTS-u, Milena Antić iz Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja šokirala je javnost kada je rekla suvu istinu.

– Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu – koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje – rekla je ono što misli 90 odsto poslodavaca u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Ah, ta Venecija

Kada se javnost uskomešala, a Milena proglašena državnim naprijateljm broj jedan, oglasio se i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević,  koji je izjavu ocenio kao „skandaloznu” i naložio da „gospođa Antić bude adekvatno sankcionisana”.

– Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece” – naveo je Đorđević.

Mučenoj Mirjani nije preostalo ništa drugo nego da se pozove na neuračunjivost ili da je iskusna voditeljka Beogradske hronike, Rada Đurić, uplašila, pa da nije znala šta govori.

Žena je rekla suštinu, a jedan od mnogobrorijnih komentara na ovu temu gađa tačno u centar:

– Može se zabraniti iskazivanje istine, ali to neće promeniti situaciju. U vreme kada se radni odnos zasniva uglavnom preko agencija, znatan broj mladih budućih majki ostaće bez naknade. S druge strane, migranti dobijaju redovno svoje prinadležnosti…”.

Goca Savković

 

2 KOMENTARA

  1. U Srbiji kada donose zakone cesto daju primere odredjenih drzava. Kako se kod njih isplacuju trudnice Koliki je deciji dodatak u tim drzavama. Ima li kod njih prevara, namestanja. Mislim da treba promeniti mnogo sto sta sto se tice placanja trudnica. Zene koje su zaposlene pogotovo u drzavnim firmama, zavisi ko koga ima od rukovodioca poveca im se plata pa je prosek poprilican koji treba da isplacuje drzava, kod privatnika ima slucajeva kojima se poveca plata pa pola trudnici pola poslodavcu, da bi smo se domogli dobiti nekako mislim da smo jako sposobni. E tu drzava ne postavlja pitanje isplacuje i velike sume a ne proverava niko. Pa neko dobije troduplo a koliko je takvih sto bi i trebalo da se zna broj a neko nema nikakvu nadoknadu jer nije u radnom odnosu. I naravno ceka je posao. Nije u redu da se isplacuje nadoknada uzimajuci prosek. Zalosno je kakvih sve malverzacija i prevare ima i sta sve rade kod proseka plate na osnovu kojih se isplacuje nadoknada, Ja ovo kazem iz razloga sto je slucaj kod mene u firmi. Cesto se pitam koje pare ce samo njih tri da prime a koliko njih ce da zeli jer nema odakle da kupi i najosnovnije za bebu. Treba nesto da se promeni. Onaj ko zeli da ima decu radja ne zato da bi imao koristi od drzave, ali bar u necemu treba da smo isti.

  2. Треба размислити о ове две реченице: „Ovakve stvari ne smeju da se izgovore“, а друга гласи „Žena je rekla suštinu“. Рекла је она и истину. Нигде у свету нема излежавања по три године када се споје трудничко и породиљско боловање, а за то време је чека радно место. Неке од тих жена, бар у мојој струци, су најгоре раднице које сам видео. С друге стране, мученице које их замењују док оне мењају тампоне посебна су прича. Оне су своје рађање одложиле на неодређено а посао на неодређено неће добити никад. На проблем беле куге о коме се свашта углавном без памети прича, ја гледам друкчије. Срба има колико треба.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime