Čekajući „bujicu“

0
902

Od petooktobarskih “demokratskih” promena do danas niko nije dao precizniju dijagnozu i uzroke stanja sa kojim se suočava Srbistan, nego što je to nedavno učinio direktor kompanije Sloboda. Mada mu to zasigurno nije bila namera, u nastojanju da objasni najnovije u seriji zagađenja Morave, glavnokomandujući kompanije je kao mogućeg uzročnika naveo višedecenijski talog.

I dok na jednoj strani o tome da li je pomenuti višedecenijski talog u rečici Lupnjača zaista krivac za novo trovanje Morave konačnu reč treba da daju inspekcije i ekolozi, naravno ako im se to dozvoli, na drugoj strani ne treba biti stručnjak pa uklaviriti da je glavni uzročnik svega što nam se dešava, što živimo i šta preživljavamo ljudski talog koji nam decenijama kroji kapu. Drugim rečima svakome, čiji koeficijent inteligencije prebacuje broj cipela, jasno je kao dan da se u višedecenijskom taloženju bića, što nedostatak intelektualnih i profesionalnih kapaciteta nadomešćuju partijskom knjižicom i nemerljivim talentom za dupeuvlačenje, kriju razlozi zbog čega nema šansi da u dogledno vreme Srbistan postane uređena država Srbija.

Da se, barem za sada, ne nazire nadolazak “bujice” neophodne da se jednom za svagda pročisti i dekontaminira srbistansko društvo. Na jednoj strani zahvaljujući činjenici da prosečan Srbistanac obožava da koprive i gloginje mlati tuđim i nije rad da se kači sa bilo kojom vrstom vlasti, a na drugoj zbog toga što su organizmi koji obitavaju u mulju, svesni da im boravak u talogu omogućava da budu tu gde su i to što jesu, prilagodljivi svakoj situaciji.

Stoga samo neizlečivim optimistima može da ulije nadu previranje u čačanskom naprednjačkom talogu. Slaba je vajda od toga što se potvrdilo da poslanik Par(m)ezanović (za drugove iz Filipa tuzla guzla) i njegov njegov kompanjon Šojić-Trifunović nisu dorasli povereničkom zadatku pa je sve više onih koji hode Čačkom i posipaju se pepelom po glavi, a koliko juče su bili veći naprednjaci od gospodara Vučića. Slaba je vajda i od činjenice da imenovanje okružnog namesnika iz Pančeva, sa zadatkom da pred predstojeće lokalne izbore očuva akciono jedinstvo ivanjičkih, gornjomilanovačkih ali pre svega čačanskih naprednjaka predstavlja potvrdu ozbiljnog previranja unutar naprednjačkog mulja.

Da Vas podsetimo:  Ko ili šta?

Naprosto neaivno je očekivati da je moguće da se taloga koji nas decenijama guši rešimo baštenskim crevom. Baš kao što je krajnje naivno očekivati da će bilo koji sistem, kompjuterski ili društveni, moći da funkcioniše a da se prethodni ne reinstalira iz korena.

Aleksandar Arsenijević
Izvor: ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime