Nikolićev zaokret

1
515

izdajaKao što je poznato, gospodin Janukovič i njegova Partija regiona su već bili spremni da lako i veselo izdaju svoje birače, da oteraju Rusiju potpišu zloglasni savez sa EU. Ipak birači, nahuškani, naravno, od strane Rusije i njenih špijuna, počeli su žestoko da galame. I već ne može da se ostvari laka i srećna izdaja.

“Kao rezultat tog pritiska – požalio se šef parlamentarne frakcije “Regiona” Aleksandar Jefremov – u partiji stanje počinje da eskalira povodom usvajanja evrointegracijskih zakona koje smo ranije donosili sa lakše nego sada.”

Izražavajući saosećanje sa Panom Janukovičem i njegovim plemenitim panstvom, primećujemo nije on jedini koji se suočava sa sličnim problemima. Postoje još neke zemlje i narodi gde lakoću izdaje potamnjuju izvesni problemi.

Srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji su 3. novembra uznemirili lokalni izbori u Republici Kosovo – „državi“ koja je od strane NATO-a proglašena na srpskoj teritoriji. Pri tome, veliki pritisak na kosovske Srbe sa ciljem da ih prisile da odustanu od bojkota je vršen od strane vlasti u Srbiji, koje su aprilu potpisale briselski sporazum čime je otvoren put za ulazak Srbije u Evropsku Uniju u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova. Deo tog sporazuma je i predaja 70.000 kosovskih Srba koji su ostali u pokrajini nakon etničkog čišćenja od strane Albanaca.

Slavko Stevanović (Socijalistička partija Srbije), predsednik novoformirane Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije kaže: “Na ljude se vrši ogroman pritisak od strane centralne vlasti u Beogradu. Preti nam da ako Srbi ne izađu na izbore, onda će prekinuti finansiranje i isplatu plata. Rečeno nam je da ako ne izađemo na izbore, onda se može desiti novo etničko čišćenje.”

Uprkos tome, srpske enklave su bojkotovale izbore. U Kosovskoj Mitrovici, gde je na izbore izašlo 2 procenta stanovništva, vlasti Srbije su organizovale provokacije, kada su, uz prećutnu saglasnost lokalne policije i tzv posmatrača “nepoznati teroristi” razbili kutije i razbacali listiće.

Sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić izabran je na osnovu obećanja o zbližavanju sa Rusijom, o prekidu prozapadne politike i predaje Kosova. Za njega su, naravno, glasali i kosovski Srbi.

Međutim, kada je Nikolić pobedio na izborima, posle velike proslave koja je tim povodom organizovana na severu Kosova, Nikolić i njegova stranka su promenili politiku prema Kosovu, napravivši preokret za 180 stepeni.

Sigurno je da su neke prednosti od priključenja Srbije Evropskoj Uniji očiglednije nego na što je to glupo ukrajinsko “pridruživanje”. Bez obzira na to, ne postoji cena za izdaju. Sve ovo nema nikakve veze sa stvarnom izdajom. Ono što je ovde zajedničko to je – banalno vrbovanje – teški kompleks pohlepe, karijerizma, zastrašivanja i ucena. Štaviše, čak nije u pitanju ni agentura: zašto prljati kartoteku? Kuda će on, najdraži moji, otići?

Za razliku od Janukoviča, još je rano da saosećamo sa Nikolićem. Mada – Bog zna kako će to ispasti. To je ipak Srbija, gde su njegovog prethodnika Đinđića prosto upucali pored ograde.

Ipak, do viđenja!

Mihail Leontijev

Prevod: Srbski Reporter

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

  1. Ipak, reklo bi se da Nikolićev zaokret (ja bih rekao, prevaru birača) niko ne primećuje. Njegova SNS i dalje ima ubedljivo najviše pristalica. Ako je verovati agencijama za ispitivanje javnog mnjenja, popularnost SNS neprestano raste. Dokle?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime