Ćeranići iz Trebinja se u poznim godinama suočavaju sa bespravnom deložacijom

0
839

Porodica Stevana Ćeranića, koju čine supruga Radojka, dva sina i kćerka, do rata je živjela u porodičnoj kući u selu Bobovište. Tih ratnih godina, u njihovoj kući bila je komanda Vojske Republike Srpske, a sredinom 1992. godine, bili su prinuđeni da napuste kuću, kada dolaze u Trebinje. Uslijed ratnih dejstava, kuća je spaljena i potpuno devastirana, a nakon nekoliko alternativnih smještaja, Stevanu i Radojki krajem 2001. godine biva dodijeljen alternativni smještaj u kojem i danas žive. Te 2001. godine, stanje koje su zatekli u objektu koji im je uručen na korišćenje bio je potpuno neuslovan. Tada angažuju Dragana Pavićevića, vlasnika građevinske firme ”D.O.O Pavićević”, koji je ratnih godina komandovao Trećim bataljonom, koji je bio stacioniran na porodičnom imanju Stevana Ćeranića. Ratno poznanstvo porodice Ćeranić i Dragana Pavićevića traje i do danas, a Pavićevića smo potražili u kancelariji njegove građevinske firme, gdje smo ga i zatekli, te nam je sa biranim riječima govorio o Stevanu, Radojki i njihovoj djeci. Potvrdio je i to da je alternativni smještaj koji im je dodijeljen potkraj 2001. Godine bio potpuno neuslovan.

Sve te godine, od 2001. do danas, Stevan i Radojka su uredno slali potrebnu dokumentaciju kojom su potvrđivali status raseljenih lica, zaključno sa dokumentacijom koju su poslali u februaru tekuće godine. Međutim, krajem maja ove godine, Stevan i Radojka se susreću sa iznenadnom i neprijatnom posjetom. Naime, tada im je saopšteno da moraju napustiti stan, što pravdaju Rješenjem koje je, kako tvrde, uručeno porodici Ćeranić još 2012. godine. Dalje tvrde da je Rješenje uručeno te potpisano inicijalima R.Ć (Radojka Ćeranić). Stevan i Radojka su izričiti u tvrdnji da im takav dokument nikad nije uručen, te apsolutno negiraju da je Radojka potpisala takvo Rješenje, nazvavši taj potpis čistim falsifikatom. U junu 2019. godine, tačnije 12. juna, na izvršenje deložacije dolaze 4 izvršitelja te 8 policajaca. Porodica Ćeranić je u međuvremenu angažovala pravnog zastupnika, te je prvi pokušaj deložacije spriječen, a nova deložacija zakazana je za 25.6.2019.

Da Vas podsetimo:  Mladi Dimitrovgrađanin čuva Jugoslaviju od zaborava u svom mini-muzeju

Stevan i bolesna Radojka, kažu da živi neće izaći iz kuće, želeći dostojanstvenu starost i posljednje dane. Treba reći i to da su sve tri muške glave Stevanove porodice bile u VRS od prvog do posljednjeg dana, što Stevana danas posebno boli jer se glasno pita da li je to država koju su stvarali i za koju su se borili. Ističe da je njegov sin Nikola odlikovan ordenom za hrabrost.

Nova drama očekuje osamdesetjednogodišnjeg Stevana i teško bolesnu Radojku tog 25. juna. Stevan tvrdi da je prvi pokušaj, kada su, kako kaže, po njega došli kao da je najveći kriminalac, teško preživio i da posljedice i danas osjeća. Ponižen je, uvrijeđen i ljut i apeluje da se on i supruga ne diraju dok ne umru, pa da onda rade sa stanom šta god hoće.

Da li će Stevan sa svojom porodicom uspjeti odbraniti dostojanstvo i posljednje dane provesti u ljubavi i sreći, ili će pobijediti sila koja smatra da bi se Stevan i Radojka trebali vratiti u devastirano porodično imanje u Bobovištima, za čiju obnovu sve ove godine nije ponuđena adekvatna pomoć, ostaje da se vidi 25. juna.

Igor Svrdlin
Izvor: mojahercegovina.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime