Četiri bombardovaňa Beograda u 20. veku (14+41+44=99)

4
1248
Foto: pixabay.com

Zanimljiva je postavka zbira godina u kojima je Beograd bombardovan u dvadesetom veku (’14+’41+’44=’99). Zbir prve tri godine bombardovaňa (’14, ’41 i ’44) kao rezultat daje četvrtu (‘99)

I to nije sve što možemo da uočimo kao zanimljivost – već na prvi pogled zapaža se apsolutna simetrija ovih brojeva. Predstavljamo uočene „slučajnosti“, a čitaocima ostavljamo da izvedu zaključke i sa nama podele svoja saznanja i zapažanja.

Na prvi pogled pažnju privlači simetrični karakter brojki predstavljenih u ovom zbiru godina bombardovanja Beograda u dvadesetom veku. Broj ’44 i broj ’99 su palindromi (jednako mogu da se čitaju od napred i od nazad), a relaciju brojeva ’14+’41, takođe možete pročitati jednako i od nazad, s obzirom da jedan drugome predstavljaju odraz u ogledalu. Zanimljivo je da je i rezultat zbira ova dva broja (55) takođe palindrom.

Dodaćemo i zapažanje jednog čitaoca: U postavci 14+’41+’44=’99 zbir cifara sa leve strane (14+’41+’44) daje broj 18 (1+4+4+1+4+4=18) isto kao i zbir cifara sa desne strane (9+9=18)“.

Broj osamnaest je zanimljiv u religijskom smislu jer se povezuje sa tri šestice (6+6+6=18) koje se javljaju u osamnaestom stihu Jovanovog otkrovenja: „Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri: jer je broj čovekov i broj njen šest stotina i šezdeset i šest.“ (Jovanovo Otkrovenje 13:18). Više o tome možete pročitati ovde.

Kada tome dodamo činjenicu da su se tragični događaji koji su zadesili Srpski narod krajem dvadesetog veka odigrali između dve palindromne godine, 1991. i 2002, doći ćemo do još jedne „slučajnosti“.

Prethodna godina sa karakteristikom palindroma bila je davne 1881, a sledeća će biti tek 2112. Dakle, nedavno se desio veoma redak fenomen, da se dve palindromne godine jave u razmaku od svega jedanaest godina. Bili smo svedoci burnih događaja koji su se desili između ove dve godine.

Da Vas podsetimo:  Od Ćuprije do Skadra – sećanja mog pradede

1991. godine počeo je raspad bivše SFRJ proglašenjem nezavisnosti Slovenije, Hrvatske i Makedonije. 2002. godine potpisan je sporazum o preuređenju odnosa između Srbije i Crne Gore, čime je počelo razbijanje i ove državne zajednice.

Bez namere da dublje ulazimo u ovu tematiku, zadržaćemo se samo na palindromima, uz podsećanje da se Beograd prvi put pod imenom „Beligrad“ javlja 878. godine, koja je takođe palindrom.

Što se palindroma tiče, podsetićemo da je važnost ovog simetričnog izraza kroz istoriju posebno istaknuta u numerologiji – zbiru sistema, tradicija i verovanja u mističku ili ezoteričku vezu između brojeva i materijalnih stvari ili živih bića.

Mistička i magična svojstva brojevima pridavali su još stari Vavilonci, Egipćani, Grci, Haldejci, kabalisti, ranohrišćanski mistici, rani gnostici, ezoterični kultovi, a u novije vreme brojni vladari, vojskovođe, naučnici i umetnici. Biblija i mnoge svete knjige su dokumenti šifrovani kroz brojeve.

Pitagora se smatra ocem današnje numerologije, a ideje Pitagorejaca bile su mešavina predviđanja i misticizma. Numerologija je dugo bila cenjena među matematičarima, dok se danas smatra pseudomatematikom.

Dalibor Drekić
Izvor: Balkanskageopolitika

4 KOMENTARA

 1. http://www.novinar.de/2009/07/26/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine.html
  Sporazum ustaša i komunista iz 1935 godine Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

  Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

  Za komunistnčku stranku
  Moša Pijade, s.r.

  Za ustaški oslobod. hrv. pokret
  Dr. Mile Budak, s.r. advokat

 2. Receno narodnim jezikom, Srbiju su uvek napadali i bombardovali iz dva razloga; Prvi je sto smo pravoslavni narod koji veruje u Svetu Troicu, i drugi sto smo najstariji narod odnosno, sto smo od korena Adamova.
  Svi ovi brojevi pripadaju suncanim odnosno duhovnim simbolima dok 3 sestice do kojih je gore neko dosao govore upravo o mrznji zla nad dobrim.
  Zlo ciji je simbol 666 zivi od ubijanja i krvoprolica, ratova, seje smrt, izaziva nesrece i uvek nasrce na one koji su na granici izmedju svetova a granica se nalazi upravo na balkanu.
  Geografski centar sveta nalazi se na Bjelasnici to odavno nije tajna. Piramide na balkanu svedoce o prvoj civilizaciji ali dok mi shvatimo i dok mi pocnemo da sami cenimo svoju proslost, istoriju, poreklo, dusmani ce nas istrebiti.
  Ima jos nesto, jevrejski naucnici odavno pokusavaju proucavanjem Jevrjeske knjige zakona i Tore kombinacijom brojeva da dodju do kljuca, odnosno sifre od covecanstva jos uvek neuspesno.
  uUduhovnom svetu najvecu snagu imaju brojevi 3, 6 i 9.
  Inace Srpske zemlje nalaze se tacno na KRSTU. Pazljivo pogledajte kartu sveta, nacrtajte KRST i videcete, mi smo raspeti na raskrscu svetova, religja, duhovnih sila.
  Zato smo vekovima na udaru od raznih osvajaca i na braniku istine, pravde i domovine.
  Ima jedan dobar vic koji kaze; ,,Kad je Bog podelio ljude u razne narode i dao im da pricaju raznim jezicima, dodelio je svakom narodu po 2 vrline ili mane.
  Kad smo mi dosli na red on kaze; Srbi da budu radikalni, mudri i borbeni! Andjeli koji su to zapisivali opomenuse Boga, sto srbima dade 3 vrline a svima drugima dve? – Bog gleda pa rece; ,,bozje je bozje i bozje se ne menja ali dodacemo aneks, ako su radikalni da ne budu borbeni!,,
  Malo sale za kraj ko zna, mozda i u toj sali ima istine.
  Nas spas je u ljubavi, veri i slozi!

   • Peki ako ti je tesko da proveris napisano onda nemoj da pises gluposti.
    Geografski centar sveta nalazi se na Bjlesanici i to je objavljeno davno samo neki su previse leni da istrazuju pa je lakse druge nazvati glupima. Balkan se nalazi na raskrscu svetova, kultura i religija, to je poznato vekovima.
    Znaci ako to raskrsce ili raskrizje onda se srpske zemlje nalaze na raspecu ili raspelu kako ti volja.
    Svakako smo najstariji evropski narod. I to su dokazali oni kojima je to profesija a ja samo citiram ili preuzimam informacije iz dostupnih izvora.
    E sad sto si ti neverni Toma to je tvoj problem. Glupost je kad covek ne poznaje svoje poreklo, svoju istoriju pa sve od pre 100 i vise godina naziva mitovima.
    Ako nesto neznas ili ne verujes to ne znaci da je rec o glupostima.
    Eto ja ne verujem u Darwinovu teoriju ali nikad nisam izjavila da je ta teorija glupost.
    Pozdrav!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime