CIA agentura i „nove“ teze o BiH

Oživljavanje Aprilskog paketa!

2
932
Danijel Server
Danijel Server

Na internetu se pre nekoliko dana pojavio članak o „državi“ Bosni i Hercegovini Danijela Servera („eksperta za Balkan i ostatak sveta“), čoveka koji je visoko rangiran na lestvici korisnih „krtica“ CIA. Mišljenja koja Server, kao stručnjak za upravljanje sukobima (conflict management), iznosi javno na svom blogu, zapravo su ona mišljenja koja uglavnom zastupa ili će ubuduće zastupati i američke vlada. Posebno je to tako kada je u pitanju ovaj naš deo Balkana, jer na njemu je Server (pored Britanca Tima Džude, „novinara“ Ekonomista) godinama oštrio svoje političko-intelektualno-analitičke „zube“.

Najpre, u svojoj analizi stanja u BiH, Server definiše „glavni problem“ zbog kojeg Bosna stagnira: „Bosna se našla u ćorsokaku zbog Dejtonskog ugovora (mirovnog sporazuma is 1995. godine); to jeste, zato što su nakon rata na ključne pozicije isplivale (etničke) nacionalističke političke partije i političari na vlasti koje mogu smeniti samo oni koji su veći nacionalisti od prethodnih“.

Otuda, Server nadalje tvrdi isto ono što godinama trube i predstavnici muslimanskog (čak i hrvatskog[1]) političkog establišmenta, a to je da je neophodno da se promeni Dejtonski ustav. Dejton je poslužiio svrsi (zaustavio je rat), ali, konstatuje Server, nije uspeo da uspostavi „funkcionalnu državnu strukturu unutar zemlje“, koja bi bila u stanju da odgovori zahtevima za članstvo EU i pristupanje NATO vojnom savezu. Naravno, Server ovde uopšte ne dovodi u pitanje, na primer, pravo jedne „suverene države“ da uopšte ne razmišlja o članstvu u bilo kakvom političkom ili vojnom savezu.

U nastavku, Server „objašnjava“ da EU i NATO nisu bili prioritet BiH u prvoj dekadi posle rata, jer je postojalo mnogo drugih stvari koje su se morale „dovesti u red“. Ali, kasnije od 2005/6 jedan američki tim, u saradnji sa EU, pokušao je da reši „ustavne probleme“ tako što je ublažio proceduru za podnošenje ustavnih amandmana – poznato pod nazivom Aprilski paket ustavnih mera[2]. Tim „paketom“ bliže su definisana grupna i individualna prava, kao i prava nacionalnih manjina, kao i mehanizmi zaštite „vitalnih nacionalnih interesa bosanskih konstitutivnih naroda“. Svakako da Server ne govori o tome, da su SAD i EU u pomenutom „paketu“ vodili brigu samo o jednom konstitutivnom narodu – o bosanskim muslimanima (tzv. Bošnjacima), čije su „nacionalne interese“ uglavnom zastupali. Kako onda – tako i danas. Jačanje centralne vlade i ovlašćenja premijera, redukovanje predsedničkih dužnosti i „modernizacija“ parlamentarnih procedura – ostaju kao osnovni ciljevi „međunarodne zajednice“ u BiH.

Da Vas podsetimo:  Vučić, to smo svi mi!

Aprilski paket nije prošao jer nije uspeo da u parlamentu dobije neophodnu 2/3 većinu. Server ne navodi ko je direktno kriv za takav „neuspeh“, ali zato dodaje kako jedna partija nije htela da sarađuje, čime je blokirala pomenuti „paket“. Znamo da i nije potrebno da se posebno objašnjava čija je ta „jedna partija“, pošto su sa američke i EU tačke gledišta Srbi uvek „glavni krivci“ za sve što ne ide onako kako su američki i muslimanski političari zamislili.

Bez obzira na sve nedostatke Aprilskog paketa, poručuje Server, njegova primena bi otvorila puteve drugačijoj politici u „Bosni“, onoj koja ne bi bila zasnovana na etničkom identitetu, nego bi se oslanjala više na ekonomska, socijalna i druga pitanja od zajedničkog interesa za sve građane. Kako vidimo, istu takvu priču godinama pokušavaju da proture i muslimanski lideri, misleći da pod plaštom prevarne „demokratije za sve“, u potpunosti preuzmu sve dizgine u preuređenoj (nekada dejtonskoj) BiH.

Zanimljivo je da Server „priznaje“ da je promašio u svojim „prognozama“, jer je bio uveren da će Aprilski paket biti primenjen u godinama koje su kasnije došle. Takođe, on „priznaje“ i da nije uspeo da shvati da je onaj momenat za primenu Aprilskog paketa bio neponovljiv; to jeste, valjalo ga je sprovesti odmah i u celosti. Tako, objašnjava Server, ne bi nastala trajna šteta, koja se danas ogleda u „virulentnoj etničkoj polarizaciji“ na tlu BiH. Stanje u toj zemlji, nastavlja ovaj „ekspert za Balkan“, ozbiljno se pogoršalo za poslednjih osam godina. U tom periodu prošao je samo jedan ustavni amandman, a i taj pod ogromnim „međunarodnim“ pritiskom – onaj u vezi kodifikacije statusa distrikta Brčko na severoistoku BiH.

Da Vas podsetimo:  Važno saopštenje portala koreni.rs

U međuvremenu, „država Bosna“ sve više je zaostajala za „regatom“ drugih balkanskih zemalja koje „veslaju“ ka EU članstvu, tako da se danas ona nalazi na zadnjem mestu, sa vrlo malo nade da se priključi EU pre 2025. godine. Server smatra da bi se velika greška napravila ukoliko bi se uklonio visoki predstavnik u BiH, onaj koji je zadužen  za sprovođenje i tumačenje Dejtonskog sporazuma, kao i da bi bilo štetno da se  „Bosni“ ostavi da rešava sama svoje probleme u procesu priključivanja Evropskoj uniji. Očigledno je, smatra Server, da bi  takva taktika bila osuđena na neuspeh.

Nema poluga koje na putu pristupanja Evropskoj uniji mogu biti dovoljno delotvorne, da bi mogle  „Bosance“ da dovedu u poziciju da urede svoj ustav u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Niti je to ubrzalo, dodaje Server, usvajanje evropskih standarda u „bosanskom“ pravosuđu.

I šta onda dalje treba preduzeti?

Server ipak misli da niko drugi danas ne može da reši „bosanske“ probleme, osim samih „Bosanaca“. Nedavno „Bosansko proleće“ plenumi za ovog „eksperta za Balkan“ moglo bi da bude dobar recept ka „konačnom rešenju“. Zanimljivo je da Server ovde predlaže da se iskoriste najnoviji momenti „interetničke saradnje“ u vezi nedavnih poplava, koje su jasno pokazale da više „bosanskih“ vlada nije u stanju da na „pravi način služi interesima građana“.

Ali, tvrdi Server, pomenuti plenumi su se više fokusirali na lokalne probleme, a manje na one na „nacionalnom nivou“. U jednom momentu, nakon oktobarskih izbora, „Bosanci“ će morati da pokušaju da urede svoj ustav. Server se ipak „boji“ da bi moglo da se desi nešto gore od povratka na Aprilski paket, pa da se krene u proces revizija trenutnog ustava.

Da Vas podsetimo:  Vuk i lisica "za našu decu"

Zahtevi iz domena kolektivnih prava i etničkih podela mogli bi sada da budu daleko veći od onih koji se nalaze u samom Dejtonskom sporazumu. Po mišljenju Servera, to bi bilo veoma štetno, ne samo po Bosnu i Hercegovinu, već bi to imalo negativan (neželjen) efekat na ohrabrivanje separatizma u Ukrajini(!) i na drugim stranama Evrope i sveta. Iz ovakve najave jasno vidimo da se BiH danas pokušava smestiti u daleko širi „međunarodni“ kontekst, koji bi mogao ozbiljno da ugrozi i samo postojanje Republike Srpske

Takođe, Server se ne slaže s mišljenjima da bi entitetima u BiH trebalo dopustiti da samostalno uređuju puteve ka pristupanju EU. Po ovom „ekspertu“, odnosno CIA agentu za Balkan (i ostatak sveta), postoji samo jedan način da se pokaže da li je „Bosna“ dovoljno reformisana i da li je vlada u Sarajevu dovoljno funkcionalna. Otuda, po njemu, ključno pitanje je sledeće: da li će reforme u „Bosni“ ubrzati ulazak zemlje u NATO i u EU? Kako vidimo, Server ovde, nikako slučajno, stavlja NATO na prvo mesto – ispred članstva u EU

Iz svega jasno vidimo da Danijel Server zagovara povratak na Aprilski paket mera za BiH. Pošto su se Serverove ranije „prognoze“ uglavnom kasnije pokušavale sprovesti na terenu, logično je da se očekuje da će u doglednom vremenu „međunarodna zajednica“ probati da još jednom nametne one mere u kojima nije u potpunosti uspela pre osam godina. Da li Srbi u Republici Srpskoj imaju spreman odgovor na takvu novu najavu nametanja izmena ustavnih rešenja iz Dejtona? Da li u tom smislu vlada u Srbiji uopšte razmišlja i da li je svesna dugoročnih posledica koje bi po Srbe na Balkanu mogle da nastanu, ukoliko se novi plan nametanja onog, maltene zaboravljenog, Aprilskog paketa, danas sprovede u delo?

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

______________________

[1] http://brzevijesti.ba/clanak/5411/stipe-mesic-ekskluzivno-za-brzevijesti-dejtonski-ustav-se-mora-promijeniti
[2] Aprilski paket

 

2 KOMENTARA

  1. Izgleda da sada Zapad pokušava da vrati duh u bocu. Hoće da im BiH bude primer suživota različitih naroda. Tek kada je pošast separatisma udarila po njihovoj kući, hteli bi da to nekako zaustave. A njihovo Kosovo bi nekako da zaborave. E, ne ide to tako! Ali da opsnost vreba Srbe u Srpskoj, pa i u Srbiji, sigurno vreba. Da li ćemo znati da se odupremo, pita autor ovog teksta? Teško, ako znamo da na vlasti u Srbiji immo proevropsku vlast, kja slep izvršava sve naloge EU i Amerike.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime