CIA priznala istinu o Kosovu: Naziv izveden iz srpske riječi „kos“

1
741
Foto: reuters

Neke stvari bivaju saznate na sasvim neočekivan način, u naizgled malim detaljima. Tako je ova priča skoro jeziva – otkriće da jedna od najsurovijih tajnih službi, CIA, zapravo zna da je Kosmet sveta srpska zemlja.

Upravo se ova istina otkrila u jednom detalju. CIA je pratila otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu i usput zabavljala pratioce na Tviteru kvizom iz geografije.

Jedno od pitanja je bilo i ono o porijeklu naziva Kosovo, a s obzirom da „reprezentacija Kosova“ učestvuje na Olimpijadi.

„Naziv Kosovo je izveden od SRPSKE riječi ‘kos’“, navodi CIA a zatim postavlja pitanje: „kako se ta ptica zove na engleskom jeziku?“

„Novosti“ prenose da je od 410 odgovora, 50 odsto bilo tačno – odnosno polovina pratilaca naloga CIA-e na Tviteru koji su učestvovali u kvizu glasala je za riječ „blackbird“, što je engleski naziv za pticu „kos“.

CIA je ovim bukvalno priznala da je Kosovo srpska zemlja a Srbi starosjedioci.

Kos je inače jedna od „svetih“ srpskih ptica i predstavnik srpskog naroda, otud u nazivu pokrajine. Narodne pjesme, od kojih su neke, prema navodima stručnjaka, stare i po nekoliko hiljada godina, prepune su pomena ove ptice.

Kosmet je bio i ostao kolijevka srpskog naroda, srpske svijesti, duhovnosti i biti, ali i državnosti, prosvjete, kulture i ideje, muzej i memento srpskog postojanja kroz vekove.

Vjekovima je ova ptičica u svojoj crnoj odeždi pjevala po Kosovu polju zasađenom više negoli pšenicom kostima srpskih najboljih sinova, koji su je branili od stranih osvajača.

in4s.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime