Cirkobalkana festival – saopštenje za medije

Foto: printscreen

Sedmo izdanje Cirkobalkana festivala, jedinog cirkuskog festivala u regionu, u organizaciji udruženja za razvoj savremenog cirkusa Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba održaće se u Beogradu od 20. do 28. septembra u velikom crvenom šatoru koji je  postavljen na Donjem Dorćolu, u Luci Beograd.

Cirkobalkana festival, međunarodni festival savremenog cirkusa koji će se ove godine održati kao prateći program 53. BITEF festivala. Festival CirkoBalkana promoviše i pruža potporu u izgradnji regionalne cirkuske scene, kroz prezentovanje rada regionalnih umetnika, ali i bogatog međunarodnog programa.

Savremeni cirkus, uz samu cirkusku umetnost uključuje i druge inovativne umetničke forme, vešto se poigravajući sa novim tehnologijama koja se, na sebi svojstven način, implementiraju u cirkus.

Tokom devet dana programa na festivalu će biti prikazano sedam predstava, tri masterklasa za profesionalno usavršavanje, prezentacija zajedničkog rezidencijalnog programa mladih umetnika iz regiona i Evrope, koncerti, izložbe, performansi i okrugli stolovi.

Festival otvaramo u petak, 20.9. premijerom mladih regionalnih snaga Malinada kolektiva (HR/SRB) pod nazivom (Un)connected. Predstava je nastala kroz dugogodišnje prijateljstvo autorki. Ideje i materijal za rad pronalaze u svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze dok provode vreme zajedno, na šta neizbežno utiče i njihova česta razdvojenost. Koristeći te situacije, samo sliku ili emociju, one ih transformišu na sceni kroz pokret i tehnike savremenog cirkusa. Na taj način bave se temom prijateljstva, uticajem fizičke blizine i udaljenosti, komunikacijom, borbom za dominacijom… i prepuštaju se neizvesnosti. Nakon predstave nastavljamo sa  zabavom uz SKRETCh MAJSTORA Ljubana.

U subotu 21.9. u 12h i nedelju 22.9. u 18h možete pogledati predstavu za celu porodicu Cirkobalkana haos kabare, jednu od najigranijih predstava u regiji. Open stage koji se održava u subotu u 20h daje priliku mladim lokalnim izvođačima da se predstave publici kroz kratke tačke. Kako bismo vikend obukli u cirkus,  program u nedelju počinje u 15h neobičnim buvljakom ispred šatora. Zatim sledi performans francuske umetnice Jennifer Francois koji je besplatan za sve posetioce, uz sito štampu cirkuskih motiva, tako da ne zaboravite da ponesete majice koje želite da ukrasite.

Tokom druge nedelje festivala nam slede vrhunska izvođenja europskih savremenih cirkuskih umetnika: RANDOM (Španija), LAURA MURPHY (Velika Britanija) te dve različite predstave francuske kompanije UN LOUP POUR L’HOMME: Rare birds (u sklopu glavnog programa BItef festivala) i Face nord. Un Loup pour l’homme ujedno je i partner festivala u sklopu projekta Ride & Camp.

Program festivala i sve dodatne informacije dostupne su na www.cirkobalkana.org

Festival je podržan od: Ministarstvo Kulture i informisanja R.Srbije, Francuski Institut u Srbiji, Teatroskop, Program kreativne Evrope – CircusNext Platforma, Erazmus +, Ministarstvo kulture R. Hrvatske, Zaklada Kultura Nova

Danka Sekulović
Odnosi za medije Cirkobalkana tima